Βαρβιτσιώτης: Συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ιαπωνίας

Ελλάδα
Βαρβιτσιώτης: Συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ιαπωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τουρκία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Με τη συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Τάρο Κόνο (Taro Kono) ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, βρέθηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νέων τεχνολογιών, διαδικτυακών υπηρεσιών και τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τον κ. Κόνο ότι o ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τον ενημέρωσε για τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για την επίτευξη της ψηφιακής μετάβασης.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς ο κ. Κόνο είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας.

Ειδικότερα, γίνεται γνωστό ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον Ιάπωνα υπουργό για τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και ρητορική όξυνσης της Τουρκίας, που απειλεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

Ειδική αναφορά, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στην παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία υπενθύμισε ότι έχει υπογράψει και η Ιαπωνία, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, ώστε να εξυπηρετήσει το νεο-οθωμανικό όραμα.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και η Ιαπωνία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ως νησιωτικό κράτος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης έγραψε: «Εγκάρδιο καλωσόρισμα από τον Ιάπωνα υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Τάρο Κόνο, έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας.

Συζητήσαμε τρόπους ενδυνάμωσης της ελληνο-ιαπωνικής συνεργασίας σε θέματα τεχνολογίας και επιτάχυνσης της ψηφιακής μετάβασης. Οι τρέχουσες διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, επίσης, στο επίκεντρο».

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία από τις 24 ως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Κατά την παραμονή του στο Τόκιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή εξόδιας ακολουθίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ενώ θα έχει σειρά επαφών με υπουργούς της ιαπωνικής κυβέρνησης και μέλη του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας ενώ την ίδια ημέρα θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ιαπωνία, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και Ιάπωνες σχετιζόμενους με την Ελλάδα. Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή εξόδιας ακολουθίας του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Μετά το πέρας αυτής, θα μεταβεί στο Παλάτι Ακασάκα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα (Fumio Kishida), τον υπουργό Εξωτερικών, Γιοσιμάσα Χαγιάσι (Yoshimasa Hayashi), τον γγ της κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο (Hirokazu Matsuno) και τη χήρα του εκλιπόντος, Άκιε Άμπε (Akie Abe).

Την Τετάρτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με διαδοχικές συνομιλίες με τον ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Kέντζι Γιαμάντα (Kenji Yamada), τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού, Τοσιρό Τογιόντα (Toshiro Toyoda) και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μινόρου Κιούτσι (Minoru Kiuchi).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου In Time)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News