Υποκλοπή Ανδρουλάκη: Πυρ ομαδόν μετά τη δήλωση Μητσοτάκη - «Δεν ήξερα αλλά ήταν λάθος»

Ελλάδα
Υποκλοπή Ανδρουλάκη: Πυρ ομαδόν μετά τη δήλωση Μητσοτάκη - «Δεν ήξερα αλλά ήταν λάθος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μεγαλύτερη «θύελλα» προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού περί άγνοιας και «λάθος αλλά νόμιμης» παρακολούθησης - «Βέλη» από την αντιπολίτευση - Ανοίγει εσπευσμένα στις 22 Αυγούστου η Βουλή

Σύμφωνη με το γράμμα του νόμου, αλλά πολιτικά λάθος χαρακτήρισε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογραμμίζοντας ότι αν ο ίδιος γνώρισε δε θα την είχε επιτρέψει, επέρριψε ευθύνες στον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ότι υποτίμησε την πολιτική διάσταση του θέματος.

Στη δημόσια δήλωσή του την Δευτέρα 8 Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε μονάχα στο θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ή νύξη που θα μπορούσε να εκληφθεί ως σκέψη παραίτησης, επισημαίνοντας ότι η αντικειμενική πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε με την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έλλειψη φίλτρων ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ και προανήγγειλε ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών για την περαιτέρω θωράκιση της υπηρεσίας, την οποία χαρακτήρισε κομβική για την εθνική ασφάλεια της χώρας και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές…

Για προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει χρόνο και να συγκαλύψει καταστάσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του λόγου της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, ενώ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη...

Εντωμεταξύ, επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με το αίτημα Τσίπρα. Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας».

Η δημόσια δήλωση Μητσοτάκη

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις. Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δε θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.

Γιατί, αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ, ενώ και ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Και επειδή η λέξη “ευθύνη” προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δε θα το επέτρεπα ποτέ!», ανέφερε στη δημόσια δήλωσή του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος.

Όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.

Ο νέος διοικητής είναι ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει.

Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας.

Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών, χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Έτσι, καταθέτω σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της».

Αντίδραση Ν. Ανδρουλάκη

«Με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) του δήλωση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών, υιοθετώντας το αφήγημα ενός “νόμιμου λάθους” για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Ήταν εμφανής η αγωνία τού κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντάς την στο επίπεδο της αμέλειας.

Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator, που ούτε καν αναφέρατε; Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο, περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθησή μου, σας το απάντησαν οι Πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, καταλήγοντας:

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη, κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Δε θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δε θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών κομμάτων

«Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν, δυστυχώς, ούτε στοιχειωδώς τη σχέση τού κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος, εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους.

  • Πρόσθεσε στα ψέματα του κ. Οικονόμου, του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Πιερρακάκη, των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που επί εβδομάδες αρνούνται τις παρακολουθήσεις, το τερατώδες ψέμα ότι δε γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη.
  • Έπλεξε το εγκώμιο για τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ, αλλά στην προσπάθειά του να αποσείσει τις δικές του ευθύνες δε δίστασε να την εμφανίσει ως μια υπηρεσία όχι μόνο ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου.
  • Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό.
  • Αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια.

Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Για «αστείες δικαιολογίες περί λάθους και ολισθήματος» κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του, το Κόμμα αναφέρεται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που «όχι μόνο δε ρίχνει “άπλετο φως”, αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο “σκοτάδι”», ενώ καλεί τον λαό, ως υπεύθυνο για τις πολιτικές επιλογές του, «να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη “νομιμότητα” της καταστολής, του αυταρχισμού, των παρακολουθήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου».

«Στο Θέατρο Σκιών που είναι η “Μητσοτάκης Α.Ε.”, η παράσταση “Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές” ολοκληρώθηκε με το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση», σχολίασε το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλιών τού Ν. Ανδρουλάκη.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News