Γλυπτά του Παρθενώνα: «Σύμπραξη» προτείνει το Βρετανικό Μουσείο - Θα συμφωνήσει η Eλλάδα;

Ελλάδα
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Σύμπραξη» προτείνει το Βρετανικό Μουσείο - Θα συμφωνήσει η Eλλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η συμφωνία δανείου θα έθετε σε κίνδυνο την «αδιαπραγμάτευτη» νομική αξίωση της χώρας μας για τα Γλυπτά

Σε μία νέα πιθανή εξέλιξη της διαμάχης Ελλάδας και Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρεται ρεπορτάζ της Telegraph, όπου σημειώνεται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να απορρίψει οποιαδήποτε δανειακή συμφωνία «σύμπραξης» με το Βρετανικό Μουσείο ώστε να μην διακινδυνεύσει νομικά τη διεκδίκησή τους.

Το μουσείο δήλωσε ότι «θα δανείσει τα γλυπτά» σε όσους επιθυμούν να τα εκθέσουν, αφού ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος Τζόναθαν Γουίλιαμς ισχυρίζεται ότι μια νέα σχέση με τις ελληνικές Αρχές θα μπορούσε να λύσει τη διπλωματική διαμάχη για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης της αρχαιότητας.

Αλλά η «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» του Βρετανικού Μουσείου είναι απίθανο να δώσει τέλος στη διαμάχη δεκαετιών για τα γλυπτά, όπως γίνεται αντιληπτό, καθώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία δανείου αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την «αδιαπραγμάτευτη» νομική της αξίωση έναντι των Γλυπτών.

Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι η αποδοχή μιας συμφωνίας για τον δανεισμό τους θα σήμαινε σιωπηρή αποδοχή ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει νόμιμα τα έργα τέχνης, τα οποία οι ελληνικές αρχές πάντα υποστήριζαν ότι είχαν «κλαπεί» από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αυτή η αποδοχή θα συνεπαγόταν μια μη αποδεκτή στροφή από τη μακροχρόνια θέση της Ελλάδας, και θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά κάθε μελλοντική ηθική και νομική αξίωση για τα Γλυπτά μετά το τέλος μιας περιόδου δανεισμού.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times, ο Τζόναθαν Ουίλιαμς δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» σχετικά με τα Γλυπτά.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “σύμπραξη” για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «επιθυμούν να αλλάξουν το κλίμα του ντιμπέιτ», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε μια πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου και δυναμισμού που δεν έχει υπάρξει ως τώρα».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήταν χαρά μας να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό είναι που κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά για μια «θετική σύμπραξη» σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούν την ίδια τη δημοκρατία».

Φωτογραφία αρχείου AP / Matt Dunham

Πηγή: Guardian

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News