default-image

Οικονόμου: Συνεχίζουμε να χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση

Ελλάδα
Οικονόμου: Συνεχίζουμε να χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αποδείχτηκε το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη τα τρία τελευταία χρόνια» είπε ο κ. Οικονόμου

Με όσα συζητήθηκαν στην συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνο Ζέρβα ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση  που έγινε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουλίου, των πολιτικών συντακτών που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

«Ήταν μια παραγωγική συνάντηση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα μεγάλα έργα υποδομής για την πόλη και οι κοινές πρωτοβουλίες πολιτείας και δήμου για λύση προβλημάτων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας πως συζήτησαν επίσης και για το τουριστικό πρόγραμμα της πόλης. «Αποδείχτηκε το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη τα τρία τελευταία χρόνια» είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις πυρκαγιές, επισήμανε πως είναι βελτιωμένη η εικόνα αλλά και πως συνεχίζεται η μάχη. «Μια φωτιά ανάβει εύκολα αλλά η πλήρης κατάσβεσή της δεν είναι εύκολη υπόθεση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως οι φωτιές προκαλούνται «πολλές φορές από ανθρώπινη αμέλεια αλλά και από εγκληματικές εμπρηστικές ενέργειες».

Σημείωσε ότι κατά μέσο όρο έχουμε 50 πυρκαγιές την ημέρα που πολλές, ωστόσο δεν γίνονται γνωστές γιατί αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ευχαριστούμε όσους συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα που είναι αυξημένο σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και μέσα σε σχέση με πέρσι καθώς και το νέο μοντέλο συντονισμού που υπάρχει φέτος. «Είναι βελτιωμένη η κατάσταση σε σχέση με πέρσι, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και δύσκολο δρόμο.

Θα συνεχίσουμε με σχέδιο την προσπάθεια για καλύτερη αντιμετώπιση πυρκαγιών» συμπλήρωσε.

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις στοχευμένες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Συνεχίζουμε να χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις», είπε και αναφέρθηκε στο νέο μηχανισμό στήριξης των νοικοκυριών.

Είναι μονόδρομος η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα και ο πρωθυπουργός επιμένει στις προτάσεις του στην ΕΕ. Στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση και έτσι ο υπολογισμός μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα γίνεται με βάσει την περσινή κατανάλωση και όχι την πενταετία, όπως ισχύει για την υπόλοιπη ΕΕ, είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «Τρεις παρεμβάσεις με σημαντικό αποτύπωμα για τον πολίτη.:

 • Στο «gov.gr.wallet» που οι πολίτες μπορούν να δημιουργούν και να αποθηκεύουν αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης
 • Στη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555 για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά θέματα, ο οποίος λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και δίνει απαντήσεις στους ασφαλισμένους. 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους.
 • Στα αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χθες. Για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τέλη Ιουλίου, αντί τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε και μια πρωτοβουλία που έχει να κάνει με τον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης:

«Με πρωτοβουλία της ΓΓΕΕ συστήνεται ομάδα εργασίας συντονισμού για την διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε:

«Με δεδομένο ότι η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, αλλά και η προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της κυβέρνησης αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας και συντονισμού με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ.

Η ομάδα αυτή προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας για τη διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ η οποία υπογράφει μεταξύ έξι αρμόδιων υπουργείων τον Μάιο του 2022 και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την αντίστοιχη σύσταση της ΕΕ της 16ης Σεπτεμβρίου του 2021 προς όλα τα κράτη μέλη.

Την task force απαρτίζουν μεταξύ άλλων στελέχη από όλο το φάσμα του χώρου των ΜΜΕ, από τις ενώσεις των δημοσιογράφων αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τον συντονισμό θα έχει ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γαλαμάτης. Απόφαση της κυβέρνησης είναι η χώρα μας να πρωτοστατήσει στις πολιτικές που αναλαμβάνει η ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς».

Ο κ. Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε ακόμα στο Ταμείο ανάκαμψης και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για το οποίο, όπως είπε «Η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινωνία, διασπείρει σειρά από ψέματα» τονίζοντας πως «Το Ταμείο ανάκαμψης χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια»

«Αντί για κυνήγι μαγισσών είναι καλύτερο για την ελληνική κοινωνία να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο του για το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε και συμπλήρωσε «Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει και εδώ στη συκοφαντία και τη λάσπη».

Τέλος, αναφερόμενος στην μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη είπε πως από την πρώτη στιγμή που την κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τοποθετηθήκαμε καθαρά. Θυμίζω την δήλωσή μου, ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για να δοθούν απαντήσεις και η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα.

«Επιδιώκουμε, απαιτούμε και θα συνδράμουμε η έρευνα που διεξάγεται να καταλήξει σύντομα σε συμπέρασμα» είπε και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοιου είδους λογισμικά.

«Όσοι προσπαθούν αν δώσουν διαστάσεις συνομωσίας για να κατασυκοφαντήσουν την κυβέρνηση να πως τα εξής» συνέχισε ο κ. Οικονόμου. «Ήδη από το 2018 αναφέρονται περιστατικά παρακολουθήσεων σε 45 χώρες του κόσμου ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα με ένα περιστατικό. Η ΕΕ εντόπισε στοιχεία παρακολούθησης στο τηλέφωνο του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ρέιντερς.

Καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπ, αξιωματούχους του ΥΠΕΞ της Φινλανδίας. Η κ. Καϊλή είπε ότι είχε το ίδιο θέμα στο κινητό. Το ίδιο και σε ευρωβουλευτές άλλων χωρών.

Όταν λοιπόν το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν ο επίτροπος της ΕΕ, ευρωβουλευτές, Γάλλοι πολιτικοί καταλαβαίνει κανείς ότι η διάσταση του προβλήματος είναι παγκόσμια και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θέλουν να υπονοήσουν ορισμένοι.

Οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις που θα αυξήσουν τα επίπεδα ασφάλειας για όλους. Όλα τα άλλα είναι συκοφαντίες και υπονοούμενα. Και όσοι τα κάνουν, τα κάνουν για να κρύψουν τις αδυναμίες τους, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου:

Για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα μεγάλα έργα υποδομής για την πόλη,   καθώς και οι πρωτοβουλίες -σε πολλές περιπτώσεις κοινές πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτείας- για να ξεπεραστούν μείζονα προβλήματα. Όπως συνέβη ενδεικτικά στην περίπτωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, αλλά και του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Επίσης, ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο για την εξέλιξη σειράς παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής, παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από την Κυβέρνηση σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων. Τέλος ο Δήμαρχος με ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα που αναδύονται στη Θεσσαλονίκη στο τομέα της τουριστικής προβολής, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

Ήταν μια συνάντηση πολύ παραγωγική -όπως σας είπα και προηγουμένως- στην οποία αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά αφενός μεν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, τα τρία τελευταία χρόνια, για τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου ένα σύγχρονο υπόδειγμα λειτουργίας και συνεργιών Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Κυβέρνησης, η οποία προβάλει τεκμηριωμένα αιτήματα κυβερνητικής στήριξης πόλεων και περιοχών στη βάση ολοκληρωμένων σχεδίων και συγκροτημένων στρατηγικών και προτάσεων.

Η Κυβέρνησή μας επενδύει στην ανάπτυξη της Μακεδονίας, επενδύει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θεωρεί την ανάπτυξη αυτή βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Ταυτόχρονα, μέσα από τις παρεμβάσεις μας αυτές αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και δίνονται ευκαιρίες απασχόλησης στη νεολαία, αλλά και στις παραγωγικές ηλικίες της περιοχής.

Για τις πυρκαγιές

Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αναφορικά με τις πυρκαγιές, είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η μάχη ωστόσο συνεχίζεται, σε όλα τα ενεργά μέτωπα. Μια φωτιά ανάβει εύκολα, αλλά η πλήρης κατάσβεσή της δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι πυρκαγιές σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς, τροφοδοτούνται από  την ανθρώπινη αμέλεια, αλλά και τις συνειδητές εμπρηστικές ενέργειες, ενέργειες εγκληματικές. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι να παραμένουμε σε επαγρύπνηση.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε κατά μέσο όρο παραπάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα, οι περισσότερες από τις οποίες  δεν έγιναν καν γνωστές, γιατί αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα σε πρώτο χρόνο.

Η Κυβέρνηση -και το επανέλαβε χθες κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Πρωθυπουργός- εκφράζει  βαθιά ευγνωμοσύνη σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όλους τους λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού, τις γυναίκες και του άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και στους εθελοντές, τους φορείς της  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, σε όλους όσους συνδράμουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών.

Για άλλη μια φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε Σώματα από το εξωτερικό, έχουμε καλύτερο συντονισμό. Φέτος, επίσης, για πρώτη φορά, υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού περιαστικών  δασών  και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών δαπάνης 72 εκατομμυρίων.

Φέτος επίσης υπάρχει ένα νέο μοντέλο συντονισμού, καθώς Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν κάτω από ένα ενιαίο κέντρο. Και παρά τις ζημιές και τα μεγάλα προβλήματα, η κατάσταση δείχνει μέχρις στιγμής να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι.

Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, που σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και κομπασμούς. Έχουμε ακόμη πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας και με σχέδιο συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Για τα ενεργειακά

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, τα ζητήματα επάρκειας που προκύπτουν για ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει του Χειμώνα και την ανακούφιση των πολιτών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις στοχευμένες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσπάθειες αυτές είναι ενταγμένες σε ένα άρτιο σχέδιο. Όπως έχουμε εξαγγείλει, συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος και όχι μόνο.

Τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά με ένα ποσό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Με το νέο μηχανισμό, που μπαίνει σε εφαρμογή -που αναστέλλει επί της ουσίας τη λειτουργία της ρήτρα αναπροσαρμογής- απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση  για κύρια ή για εξοχική κατοικία.

Παράλληλα, καταργούνται  τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους. Ενισχύεται έτσι η διαφάνεια, ενώ αποτρέπονται και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και η σύγχυση που πολλές φορές προκαλείται στους καταναλωτές.

Μάλιστα χθες με νομοθετική διάταξη που κατέθεσε ο Υπουργός Ενέργειας στη Βουλή κλείνουν τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και διάφορα παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών. Ορίζεται πλαφόν 5 ευρώ για τα πάγια τέλη που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος. Έχουμε πει και θα το τηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση θα είναι άγρυπνος φρουρός του καταναλωτή διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό και την εφαρμογή του σχεδίου που έχουμε εξαγγείλει.

Το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει συνεχώς και ενισχύεται. Αλλά -όπως έχουμε πει πολλές φορές και το αντιλαμβάνεται αυτό ο καθένας- το μέγεθος της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη και οι συνέπειες που αυτό έχει στα ενεργειακά καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Για το σκοπό αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή τους από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Για μια αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες πρόταση με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για το θέμα αυτό, για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, επισημαίνεται ότι έγιναν δεκτές οι εξαιρέσεις που ζήτησε η χώρα μας.

Πρώτον, ο υπολογισμός της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη χώρα μας θα γίνεται  σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και όχι με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, όπως ήταν η αρχική πρόταση της Επιτροπής.

Και δεύτερον -κάτι που θα ισχύει επίσης για   την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία- σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας, θα μπορούν οι ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό σε σχέση με αυτές που θα πρέπει να γίνει η μείωση.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση -από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή- της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός, στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τρείς παρεμβάσεις με πολύ ουσιαστικό αποτύπωμα για τον πολίτη

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν χάνουμε τον μεταρρυθμιστικό μας προσανατολισμό: Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ψηφίσει, που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που οφείλει το Κράτος να προσφέρει στους πολίτες, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στο δημόσιο τομέα γενικότερα. Θα αναφερθώ σε 3 από αυτές.

Gov.gr Wallet

Μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, οι πολίτες μπορούν να δημιουργούν, να αποθηκεύουν, και να ελέγχουν ως προς τη γνησιότητα τους, τα νέα ψηφιακά αντίγραφα αστυνομικού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης. Επιπλέον, θα μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής, τα έγγραφα «γνησίου υπογραφής» του gov.gr, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου κ.α.. Υπογραμμίζεται ότι οι ψηφιακές ταυτότητες και άδειες οδήγησης είναι πλήρως ισάξιες με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Η τεχνολογία -όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός- αξιοποιείται για την  εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την εξάλειψη των ουρών στα γκισέ, αλλά και την εφαρμογή μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής η οποία μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα, επειδή έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις δυνατότητες. Για παράδειγμα -όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός- δεν θα μπορούσε να εφαρμοστούν πριν από τρία χρόνια ούτε το Power Pass, ούτε το Fuel Pass.

Έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε τη βούληση, αλλά και το πολιτικό σχέδιο να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Ένας χρόνος λειτουργίας του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555 για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά θέματα

Συμπληρώνεται τις ημέρες αυτές ένας χρόνος από τότε που μπήκε σε λειτουργία ο ενιαίος αριθμός 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εξυπηρετεί τους πολίτες για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά θέματα. Πήρε τη θέση 7 διάσπαρτων τηλεφωνικών κέντρων και πολλών επιμέρους τηλεφωνικών γραμμών που λειτουργούσαν με ωράρια Δημοσίου, με μέσο χρόνο αναμονής για τους πολίτες τα 30΄, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και χωρίς αρκετό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις κλήσεις αυτές.

Ειδικά στη περίπτωση του ΕΦΚΑ, όπου καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, η ουσιαστική αδυναμία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ήταν μια από τις βασικές αιτίες που είχε οδηγήσει στο να καταταγεί ο Οργανισμός πρώτος -με 48%- σε παράπονα και καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σήμερα το 1555, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες χωρίς καμία χρέωση, να υποβάλλουν αιτήματα και να ενημερώνονται για την εξέλιξη των υποθέσεών τους. Το 1555 απαντά στη ντροπή των κατεβασμένων τηλεφώνων, απαντά στις ατελείωτες αναμονές και είναι στη πράξη μια γραμμή για να βρίσκει κανείς άκρη στις υποθέσεις που τον απασχολούν.

Υποδέχεται κατά μέσο όρο 11.200 κλήσεις την ημέρα, με το μέσο χρόνο αναμονής να είναι περίπου 1,40 λεπτά. Έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει 2,6 εκατομμύρια κλήσεις, με το 99,5% των αιτημάτων και των ερωτημάτων που τέθηκαν από τους πολίτες να έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απαντηθεί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε έρευνες 8 στους 10 πολίτες που αξιοποίησαν τον αριθμό δηλώνουν ικανοποιημένοι από την λειτουργία του.

Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο των κλήσεων και των αιτημάτων των πολιτών, η λειτουργία του 1555 ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο του 2022 με την ιστοσελίδα 1555.gov.gr, η οποία επιτρέπει στον πολίτη να βρίσκει και διαδικτυακά απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλει.

Αποτελέσματα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη 28 Ιουλίου, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου που υπέβαλαν οι υποψήφιοι.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά φέτος, μετά από 59 χρόνια, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τέλη Αυγούστου.

Πρόκειται για αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας και τεχνογνωσίας, που επιτρέπει στα παιδιά και τις οικογένειές τους να ανακουφιστούν νωρίτερα από την αγωνία και να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό τους.

Αποτελεί δείγμα έμπρακτου σεβασμού ότι φέτος, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ανακοινώνονται ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τους επιτυχόντες και να τους ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στις σπουδές τους.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα:

 • Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε Α.Ε.Ι. και Δημόσια Ι.Ε.Κ. σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021.
 • Το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέδωσε, καθώς οδήγησε σε μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των υποψηφίων, με συνέπεια την άνοδο του ποσοστού που εισάγεται στα Α.Ε.Ι..

Παράλληλα, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021.

Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέδειξε μια νέα εναλλακτική στη δημόσια εκπαίδευση στη διαδρομή των μαθητών και αυριανών φοιτητών, η οποία ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης σε επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης και απορρόφησης στην αγορά.

Ομάδα Εργασίας Συντονισμού για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης

Με δεδομένο ότι η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και η προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης αποφάσισε την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας Συντονισμού με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης.

Η ομάδα αυτή προβλέπεται στο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», το οποίο υπεγράφη μεταξύ έξι αρμόδιων Υπουργείων, τον Μάιο του 2022 και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη Σύσταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 προς όλα τα κράτη-μέλη.

Την Task Force απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από όλο το φάσμα του χώρου των ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ενώσεις δημοσιογράφων.

Τον συντονισμό της Ομάδας θα έχει ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο κ. Γαλαμάτης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να καλούνται για τη διατύπωση γνώμης, εκπρόσωποι και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ή/και εμπειρογνώμονες/φυσικά πρόσωπα, με γνώσεις στο χώρο.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, όπως έχουμε δεσμευτεί και όπως αποδεικνύουμε έμπρακτα αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης η  χώρα μας να πρωτοστατήσει στις πολιτικές που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους συγκεκριμένους τομείς.

Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας, σε άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινωνία, διασπείρει μια σειρά από ψέματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται εξαρχής από απόλυτη διαφάνεια, καθώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες, φυσικά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο διαθέτει πρόσθετες δικλείδες διαφάνειας και διασφαλίσεις, πλέον των ήδη εφαρμοζόμενων στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τελικός ελεγκτής στη διαχείριση των πόρων παραμένει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από ευρωπαϊκής πλευράς, και το Ελεγκτικό Συνέδριο από πλευράς εθνικής νομοθεσίας.

Αντί λοιπόν για κυνήγι μαγισσών θα ήταν καλύτερο και για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αναλυτικό του σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν την εκταμίευση πόρων από αυτό.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει -και σε αυτό το κομμάτι- στη συκοφαντία και τη λάσπη, ενώ η Κυβέρνηση επενδύει στην αξιοποίηση των πόρων για την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα καταφέραμε να πάρουμε, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με μεγάλη διαφορά, 20% του Α.Ε.Π., από 15% που είναι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση του Α.Ε.Π., κατά 7% περίπου και σε 180.000-200.000 νέες, μόνιμες, θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.

Το «Ελλάδα 2.0» έχει ενεργοποιηθεί εδώ κι ένα χρόνο, περίπου, και η εκταμίευση των πόρων μέχρι στιγμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να υπερβαίνει το 1,22 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπερβαίνει μέχρι στιγμής τα 11 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα πρόσφατων εντάξεων είναι:

 • Αναβάθμιση Ταμειακών μηχανών, φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και μηχανισμών ηλεκτρονικών πληρωμών.
 • Βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων.
 • Προληπτικά διαγνωστικά τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου.
 • Παρεμβάσεις σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια.
 • Δράσεις προληπτικών εξετάσεων για άλλες κατηγορίες πολιτών. Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν πάνω από 4 εκατ. προληπτικές εξετάσεις.
 • Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, γενετική βελτίωση ζώων, παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
 • Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για μαθητές.
 • Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε επιχειρήσεις.
 • Προγράμματα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.
 • «Πράσινα» ταξί
 • Στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές της χώρας για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 45 ετών και άνω.
 • Πρόγραμμα προστασίας για ανέργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών
 • Ολοκληρωμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης 15.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών.

Κλείνοντας θα ήθελα αναφερθώ στο ζήτημα που απασχολεί τελευταία την κοινή γνώμη μετά και την μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες, τις απόπειρες παρακολούθησης κινητών με κακόβουλα λογισμικά.

Από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε τη μήνυση ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και νωρίτερα τοποθετηθήκαμε καθαρά. Υπενθυμίζω τη δήλωσή μου: «Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τασούλα. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση και ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν με σκοπό να δώσει όποιες απαντήσεις χρειάζεται σε ζητήματα που θα τεθούν, να συνδράμει και αυτή στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής.

Η Επιτροπή -όπως γνωρίζετε- θα συνεδριάσει σήμερα. Η τοποθέτηση της Κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη, επιδιώκουμε, απαιτούμε και θα συνδράμουμε με τον κάθε πρόσφορο τρόπο έτσι ώστε η έρευνα που διεξάγεται να καταλήξει σύντομα σε συμπεράσματα.

Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά.

Για όσους με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος Πρόεδρος για το κόμμα του, αλλά και όχι μόνο για την υπόθεση αυτή, προσπαθούν με κρίσεις και συμπεράσματα, βασισμένοι σε υποθέσεις, εφευρήματα και απίθανες συνδέσεις, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, να δώσουν διαστάσεις συνομωσίας, με σκοπό να κατασυκοφαντήσουν την Κυβέρνηση για τις υποθέσεις αυτές θέλω να ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, μέσω αυτών των λογισμικών. Αρκετές φορές μάλιστα οι απόπειρες αυτές απέδωσαν.

Για να γίνω συγκεκριμένος:

Πρώτον. Ήδη από το 2018 σε report του citizen lab για το Pegasous -ένα από αυτά τα κακόβουλα λογισμικά- αναφέρονται περιστατικά σε 45 χώρες μεταξύ των οποίων 1 και στην Ελλάδα, επαναλαμβάνω το 2018.

Δεύτερον. Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters χθες σημειωνόταν ότι η Ε.Ε. εντόπισε στοιχεία απόπειρας παρακολούθησης του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιτιέ Ρέιντερς.

Τρίτον. Σύμφωνα με έκθεση τμήματος για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά για τον Πρόεδρο Μακρόν και τουλάχιστον 5 στελεχών της γαλλικής Κυβέρνησης, τον πρώην Πρωθυπουργό Εντουαρ Φιλίπ και 14 Υπουργούς του, για αξιωματούχους του Φινλανδικού Υπουργείου εξωτερικών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Τέταρτον. Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κυρία Καίλη ανέφερε ότι είχε και η ίδια μια παρόμοια επίθεση στο κινητό της, ενώ προκύπτει ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και ενδεχομένως της Ισπανίας

Όταν λοιπόν το ίδιο ή ενδεχομένως και χειρότερο πρόβλημα με τον κ. Ανδρουλάκη αντιμετώπισαν, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Γάλλοι Πρωθυπουργοί, Γάλλοι Υπουργοί, υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας , η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολωνοί, Ούγγροι και ενδεχομένως Ισπανοί ευρωβουλευτές, καταλαβαίνει κανείς ότι η διάσταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη, είναι παγκόσμια, είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θέλουν να υπονοήσουν ορισμένοι.

Η διάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τεχνολογία, δυστυχώς, δίνει και τέτοιες δυνατότητες και οφείλουμε χωρίς τεχνοφοβία, αλλά με ουσιαστικό τρόπο οι κυβερνήσεις και στην Ε.Ε. και στον υπόλοιπο κόσμο να βρουν απαντήσεις που θα αυξήσουν την προστασία και τα επίπεδα ασφαλείας και για τους πολίτες και για τους πολιτικούς.

Και ως προς την κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση μας εργάζεται και θα εξακολουθεί να εργάζεται για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Όλα τα υπόλοιπα, εκτός αν κάποιος αγνοεί τα όσα ανέφερα ή μπορεί τεκμηριωμένα να αμφισβητήσει ότι υπήρξαν δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από συκοφαντίες, από υπονοούμενα, από μια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα προκειμένου να κατασυκοφαντηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Το μόνο όμως που κάνουν είναι να προσπαθούν να κρύψουν -πίσω από αυτή την προσπάθεια εργαλειοποίησης- την αδυναμία τους να προβάλουν πολιτική πρόταση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής και τα ουσιαστικά ζητούμενα των πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News