Η συνεισφορά της ιατρικής κοινότητας στην κοινωνία την περίοδο της πανδημίας αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας από το 2020 και μετά. Το εύρημα προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρός, του Νίκος Νίτσας.
Συγκεκριμένα, το 2022 το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36,3%, έναντι 34,5% το 2021 και 37,5% το 2020, ενώ προ της πανδημίας (στις έρευνες από το 2013 έως το 2019) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν από 13,8% έως 25,7%.
«Μέχρι και την έρευνα του Ιουνίου του 2019 τα ποσοστά δυσαρέσκειας ήταν από 51,4% έχοντας φτάσει μέχρι 74% το 2017, ενώ από το 2020 και μετά η δυσαρέσκεια κυμαίνεται πό 27,7-34,9 %», ανέφερε ο κ Νίτσας, εξηγώντας ότι «σίγουρα μπορεί να το αποδώσει κανείς αυτό στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι υγειονομικοί και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της πανδημίας, πολλές φορές παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν -στην αρχή δεν υπήρχαν μάσκες, δεν υπήρχαν μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπήρχε εμβολιασμός- και είδαμε μία αυταπάρνηση στην παρουσία των γιατρών». Επισήμανε, δε, στον αγώνα που έδωσαν να τιθασεύσουν την πανδημία και να βοηθήσουν τους πολίτες «δυστυχώς είχαμε πολλούς συναδέλφους μας οι οποίοι σε αυτή τη μάχη έχασαν τη ζωή τους και θα πρέπει να τους αποδώσουμε και να τους αποδίδουμε στο μέλλον και σήμερα μια τιμή και τον σεβασμό για την αυταπάρνηση στο καθήκον».
Στην έρευνα της εταιρείας to the Point, καταγράφεται επίσης η άποψη των πολιτών ότι έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και ότι ο κορονοϊός θα συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητάς τους για καιρό ακόμη. «Σχεδόν 1 στους 5 απαντά ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ πια, ενώ περίπου 4 στους 10 βλέπει επιστροφή στην "κανονικότητα" μετά το τέλος του 2023», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 το 86,7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμβολιάστηκε. Από το ποσοστό του 12,7% των ανεμβολίαστων και στην αιτιολόγηση της άρνησης με την απάντηση «δεν πιστεύω γενικά στα εμβόλια», το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων, με 14,3%, είναι από τις ηλικίες 17-24. Το 59,3% απάντησε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Σχετικά με την προοπτική εμβολιασμού τους με ένα νέο εμβόλιο κατά της covid-19 που θα προσφέρει ανοσία και για τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 το 62,4% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα το σπεύσουν να εμβολιαστούν, έναντι 22,2% που δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να το κάνουν.
«Αίτημα παράτασης στην προθεσμία εγγραφών στον προσωπικό γιατρό»
Σε ό,τι αφορά την εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό, για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ο κ. Νίτσας, γνωστοποίησε, πως ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής, θα υποβληθεί αίτημα να δοθεί αντίστοιχη παράταση και στη Θεσσαλονίκη.
«Τον τελευταίο μήνα που άνοιξε η δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ 140 γιατροί έχουν ζητήσει από τον ιατρικό σύλλογο πιστοποιητικό για να κάνουν αίτηση και σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσει κανείς του γιατρούς των κέντρων υγείας και μία μικρή μερίδα ήδη συμβεβλημένων ως οικογενειακών γιατρών, όμως σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι ο αριθμός αυτός δε φθάνει για να καλύψει την περιοχή της Θεσσαλονίκης, άρα ζητήσαμε να υπάρξει μία παράταση όπως δόθηκε και στην Αττική», εξήγησε.
Πρόσθεσε, δε, ότι σε χθεσινή συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκε από την πλευρά του συλλόγου το αίτημα «να ανοίξει το σύστημα και η δυνατότητα εγγραφής ως προσωπικού γιατρού σε όλους τους γιατρούς, όχι μόνο στους συμβεβλημένους και στους γιατρούς των κέντρων υγείας, να δοθεί η δυνατότητα, που προβλέπεται από τον νόμο, να είναι προσωπικοί γιατροί και ιδιώτες γιατροί, τους οποίους εμπιστεύονται οι πολίτες και γιατί μόνον έτσι θα μπορούμε να κάνουμε πράξη, όπως έχει διατυπωθεί ως θέση, την ελεύθερη επιλογή γιατρού». Παρέπεμψε, δε, σε εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το 88,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως επισκέπτονται σταθερά τον ίδιο γιατρό.
Η έρευνα, διεξήχθη μεταξύ 11-15 Ιουλίου, σε δείγμα 1.072 ατόμων, ανδρών και γυναικών, άνω των 17 ετών, μονίμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ήταν τηλεφωνική με την υποστήριξη Η/Υ (μέθοδος CATI).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ)