Ικανοποιημένος από τον αριθμό των γιατρών που έχουν ενταχθεί στο πανελλήνιο δίκτυο συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης.
«Εάν εξαιρέσουμε την Αττική έχουμε τον αριθμό γιατρών που χρειαζόμαστε», δήλωσε, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσε να παραταθεί η προθεσμία για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι γιατροί, που λήγει στις 31/7, εφόσον υποβάλλουν, θεσμικά, σχετικό αίτημα οι Ιατρικοί Σύλλογοι.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι αμοιβές που προβλέπονται για τους προσωπικούς γιατρούς είναι ρεαλιστικές και το ίδιο ισχύει για τον χρόνο εργασίας, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα για όποιον επιθυμεί να εργαστεί ιδιωτικά.
Μεγάλο ενδιαφέρον, τόνισε, δείχνουν οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, γιατί έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν περισσότερα χρήματα. Σημείωσε ότι η σύμβαση των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί δίκτυο στο οποίο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση οι πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το υπουργείο επέλεξε να αυξήσει τη συμμετοχή στις ιατρικές πράξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πολίτες που δεν θα δηλώσουν προσωπικό γιατρό, αλλά να μην δημιουργήσει αναχώματα στην κινητικότητα των ασθενών. Όπως διευκρίνισε, οι πολίτες που θα εγγραφούν θα επιβαρύνουν λιγότερο, οπότε πρέπει να έχουν κάποια πλεονεκτήματα.
Διευκρίνισε ότι ο νόμος προβλέπει εφημερίες για τους προσωπικούς γιατρούς, αλλά αυτό δεν ισχύει στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αποτροπή, δεν το ανοίγουμε το κεφάλαιο αυτή τη στιγμή», είπε και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί οι εφημερίες θα ισχύσουν μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια οι πληρωμές να γίνονται προκαταβολικά κάθε τρίμηνο και να υπάρχει εκκαθάριση σε επόμενο στάδιο.
Για τους ανασφάλιστους είπε ότι αρχικά εγγράφονται σε δημόσιες δομές και όπου δεν μπορούν να καλυφθούν, σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα λαμβάνει την προβλεπόμενη αμοιβή.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπου χρειαστεί, να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι ο γιατρός απαγορεύεται να δεχθεί αμοιβή από άτομο που είναι στη λίστα του, ενώ ο πολίτης μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό αν δεν βρίσκει ραντεβού.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, σημείωσε ότι «στόχος όλων μας το σύστημα να πετύχει για το καλό του Έλληνα πολίτη, δεν θέλουμε οι γιατροί να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια». Τόνισε, ότι, σε ερώτηση που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας του Συλλόγου για τη δημόσια υγεία, το 60% δήλωσε ότι δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό οικογενειακό γιατρό και το 36,6 % ότι έχουν εγγραφεί. Το 55,9% δήλωσε ότι σκοπεύουν να εγγραφούν και αρνητικά απάντησε το 29,6%. Τέλος, το 88,7% είπε ότι επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σταθερά. Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία «to the point» σε δείγμα 1.072 ατόμων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτίμησε ότι παρά τα αρνητικά, ο νόμος για τον προσωπικό γιατρό έχει προοπτική να πετύχει με τρόπου που να ανταποκρίνεται στα «θέλω» γιατρών και πολιτών. Για τη σύμβαση των προσωπικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε ότι «αποπνέει σνομπισμό». Χαρακτήρισε τις αμοιβές που προβλέπονται «σημαντικά αυξημένες», αλλά πρόσθεσε ότι υπολείπονται τον υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα της Κύπρου, όπου εργάζονται γιατροί από την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα και στις λοιπές παροχές για όσους ασθενείς δεν δηλώσουν προσωπικό γιατρό, υπογράμμισε ότι οι νομικές υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν είναι συνταγματικό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, για λόγους αρχής, θα το προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την κάθετη διαφωνία του με το θέμα της «ποινής», όπως τη χαρακτήρισε, στους ασθενείς που δεν θα επιλέξει προσωπικό γιατρό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, Ευάγγελος Τούλης. Είπε, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί η σύμβαση και πρόσθεσε ότι το ποσό της αμοιβής θα πρέπει να προκαταβάλλεται κάθε μήνα ή τρίμηνο για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου.
Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ιωάννης Λέντζας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι η Εταιρεία θέλει να στηρίξει τον νέο θεσμό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)