Ταραντίλης: Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με λογοδοσία και διαφάνεια

Ελλάδα
Ταραντίλης: Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με λογοδοσία και διαφάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνεπάγεται η διάδοση των τεχνολογιών αυτών για τις ζωές των πολιτών και επισήμανε ότι η χρήση τους χωρίς συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, θα αναιρούσε την ωφέλειά τους για το κοινωνικό σύνολο

«Με το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θεσπίζει ένα συνολικό πλαίσιο κανόνων λειτουργίας συγκεκριμένων νέων τεχνολογιών δίνοντας για πρώτη φορά νομική ισχύ σε έννοιες της ψηφιακής ζωής» τόνισε ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Ταραντίλης, υπογράμμισε επίσης τη σημασία της θέσπισης κανόνων στη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Αλυσίδα συστοιχιών (Blockchain), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), η Διαδικασία Τρισδιάστατης Εκτύπωσης, τα Έξυπνα Συμβόλαια (Smart Contracts) και η Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (Distributed Ledger Technology), οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνεπάγεται η διάδοση των τεχνολογιών αυτών για τις ζωές των πολιτών και επισήμανε ότι η χρήση τους χωρίς συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, θα αναιρούσε την ωφέλειά τους για το κοινωνικό σύνολο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στους κανόνες σχετικά με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που επιβάλλονται εν γένει στους δημόσιους φορείς, στους δε ιδιωτικούς όσον αφορά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την εργασία.

Περαιτέρω, περιέγραψε τις ρυθμίσεις για τη χρήση των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων και τη λογική των υποχρεώσεων που το νομοσχέδιο επιβάλλει στους φορείς εκμετάλλευσής, τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς και διανομείς τους, ενώ σημείωσε τις προοπτικές που δημιουργούνται από τη χρήση των drones για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Ο κ. Ταραντίλης εξήρε την θέσπιση πλαισίου για την δυνατότητα εγγραφής δεδομένων ή συναλλαγών μέσω blockchain ή άλλης Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού, καθώς επίσης και την κατάρτιση των έξυπνων συμβολαίων, των οποίων η εγκυρότητα και η αποδεικτική δύναμη ενώπιον δικαστηρίων και διοικητικών αρχών τις εξομοιώνει με τις παραδοσιακές μορφές συμβάσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι με την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία η Ελλάδα πρωτοπορεί συνδυάζοντας την αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου με το σεβασμό στις αξίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News