Γκουντούφας για τη φωτιά στη Δαδιά: «Πολύ δύσκολη κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο δασικό οικοσύστημα»

Ελλάδα
Γκουντούφας για τη φωτιά στη Δαδιά: «Πολύ δύσκολη κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο δασικό οικοσύστημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Γκουντούφας είπε ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσα στο πεδίο οι δασικές υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα του δασαρχείου Σουφλίου με επικεφαλής την δασάρχη του, αλλά και η διεύθυνση δασών Έβρου με επικεφαλής τον διευθυντή του

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου δασική πυρκαγιά αναφέρθηκε ο δασολόγος, γενικός διευθυντής Δασών και δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου, για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για «μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση».

«Αντιμετωπίζουμε μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μία αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα δασικό οικοσύστημα», επισήμανε. Ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι ο βαθμός δυσκολίας άπτεται πολλών παραγόντων και παραμέτρων όπως είναι η σύνθεση και η πυκνότητα της δασικής βλάστησης που υπάρχει αλλά και που πρέπει να υπάρχει, το ανάγλυφο και οι κλίσεις, η γεωμορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα που δημιουργείται.

Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας είπε ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσα στο πεδίο οι δασικές υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα του δασαρχείου Σουφλίου με επικεφαλής την δασάρχη του, αλλά και η διεύθυνση δασών Έβρου με επικεφαλής τον διευθυντή του. Συμβάλλουν συνεχώς των δυνάμεων καταστολής παρέχοντας συνεχώς κρίσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες βλάστησης και πρόσβασης στα μέτωπα και προσέθεσε ότι από χθες, Παρασκευή 22 Ιουλίου, ενεργούν υλοτόμοι των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες πέρα των υπαρχόντων. Σήμερα, μάλιστα, όπως τόνισε, ενεργούν περισσότεροι υλοτόμοι σε σχέση με χθες με 32 αλυσοπρίονα και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σήμερα με υλοτόμους από δασικούς συνεταιρισμούς των όμορων δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου με επικεφαλής τους δασάρχες των εν λόγω δασαρχείων. «Στόχος μας είναι να δουλεύουν σήμερα από το απόγευμα και το βράδυ πάνω από 120 αλυσοπρίονα και συνολικά πάνω από 200 άτομα», σημείωσε.

Όπως είπε, από πλευράς δασικής βλάστησης, κυριαρχεί η τραχεία και η μαύρη πεύκη σε ό,τι αφορά τα κωνοφόρα είδη, ενώ από πλατύφυλλα η δρυς και επισήμανε ότι η συνολική έκταση του πάρκου ανέρχεται σε 428.000 περίπου στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας της φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα αυτού.

«Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση και ανάπτυξη σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας. Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας. Φιλοξενεί την μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση για τον βαθμό και την έκταση των έργων και γενικά των παρεμβάσεων πρόληψης που μπορούσαμε και μπορούμε να υλοποιούμε», υπογράμμισε.

«Από την μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε την δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα και να δημιουργούνται έτσι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για την άγρια πανίδα. Αυτή η λεπτή ισορροπία άλλωστε διατήρησε στον πέρασμα των χρόνων αυτό το μοναδικό οικοσύστημα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που υλοποιήθηκαν φέτος για το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και αξιοποιώντας φέτος τα 72 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μας διατέθηκαν σαν δασική υπηρεσία φέτος για πρώτη φορά βάλαμε την υλοποίηση έργων πρόληψης γι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα. Κατόπιν ταχύτατης διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ανατέθηκε η υλοποίηση καθαρισμού και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών μήκους περίπου 139 χιλιομέτρων και δασικού οδικού δικτύου 436 χιλιομέτρων, στη συγκεκριμένη περιοχή του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Κατόπιν αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης όλων των έργων μας που έχει ανώτατο όριο τους 3 μήνες σήμερα έχει υλοποιηθεί περίπου το 70% των έργων αυτών και στις κρίσιμες περιοχές της προστασίας της φύσης το 100% των έργων. Η υλοποίηση των έργων αυτών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μέχρι σήμερα πορεία και οριοθέτηση αυτής της πολύ δύσκολης και ιδιαίτερης πυρκαγιάς που εξελίσσεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους έργα σε τέτοια έκταση και με τέτοια ταχύτητα. Ταυτόχρονα κατόπιν συνεργασίας μας τα μηχανήματα έργου του εργολάβου τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των δυνάμεων καταστολής για την αξιοποίησή τους στο έργο της καταστολής», τόνισε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι αντιμετωπίζουν μία πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα με εναλλαγές της κατεύθυνσης και της έντασης του ανέμου και προσέθεσε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αιφνίδια αύξηση της έντασης του ανέμου χθες το απόγευμα όπως και η αλλαγή της κατεύθυνσης του χθες το βράδυ.

«Η μεγάλη υγρασία της νύχτας σε συνδυασμό με την άπνοια τις πρώτες πρωινές ώρες οδήγησε σε χαμηλή ορατότητα για τα εναέρια μέσα λόγω της συγκέντρωσης του καπνού πάνω από την εν λόγω περιοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται και θα μας δοθούν σε συνδυασμό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News