Μητσοτάκης: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικούς φορείς, περπάτησε στο κέντρο της πόλης και την παραλία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους

Την πόλη της Πρέβεζας επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος της παράκαμψης Αμφιλοχίας.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικούς φορείς, περπάτησε στο κέντρο της πόλης και την παραλία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους. Σε καφετέρια της πόλης, τον πρωθυπουργό περίμενε πολύς κόσμος και μέλη Νέας Δημοκρατίας.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης Αμφιλοχίας, έκανε αναφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, ενός έργου πνοής που δρομολογείται, ενώ επανέλαβε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πρέβεζας, όπου τον Μητσοτάκη υποδέχτηκε, στη θέση όπου βρίσκεται το μεγάλο αρχαίο θέατρο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενθουσιώδης, τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και από την εξέλιξη των έργων αναστήλωσης. Κατά τη συνομιλία του τόσο με την κυρία Μενδώνη όσο και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αλλά και τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώργο Ρηγίνο, έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές όλου του αρχαιολογικού χώρου, ως μοχλού ανάπτυξης και τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, η κυρία Μενδώνη τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Ήπειρο, ρωτάει για την αρχαία Νικόπολη, καθώς είναι μία περιοχή, που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ και συνέχισε: «Αυτό, ακριβώς γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι, με αυτά τα μνημεία σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, εκτός από πόλοι πολιτισμού είναι και πόλοι ανάπτυξης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια, γίνεται ένα μεγάλο έργο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα. Για την αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης, επισήμανε πως συνεχίζεται το έργο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ασχολείται συστηματικά και το έργο να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Επομένως, το τέλος του 2023 θα έχει αποδοθεί το τμήμα το οποίο έχει σχεδιαστεί να αποδοθεί» υπογράμμισε η υπουργός και προσέθεσε:

«Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα τρία μνημεία της Νικόπολης, δυο βασιλικές και το Παλάτι του Γεωργίου Εκδίκου. Τα έργα έχουν ξεκινήσει και παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της αρχαίας Νικόπολης, για την UNESCO».

Όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη δεν είναι κάτι εύκολο, Θέλει πάρα πολλή δουλειά και επισήμανε, ότι το «πράσινο φως» το έδωσε η απομάκρυνση του δρόμου, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος, κάτι το οποίο, ήταν όρος της UNESCO. Σημείωσε δε ότι μετά από αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου που υπάρχει για τον χώρο, προκειμένου να συνδυαστούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνση της οδού.

Στόχος και σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτισμού, όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, είναι σε χώρους ανάλογους με την αρχαία Νικόπολη σε χώρους αναπεπταμένους, να αξιοποιηθούν γαίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως γίνεται σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ελαιώνες. «Αυτό το έχουμε σχεδιάσει, είναι μία από τις προτεραιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, το έχουμε συζητήσει τοπικά ,θέλει αρκετή δουλειά, είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μας» σημείωσε.

«Ο ανασκαφικός και αρχαιολογικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι αναδυόμενος σε όλη τη Μεσόγειο. Θέλουμε και εμείς να είμαστε από τους πρώτους» τόνισε η κ.Μενδώνη και εξήγησε:

Σε ορισμένες περιοχές ,αναφορικά με τις ανασκαφές ,ήταν εξάλλου και επιθυμία του πρωθυπουργού , όπου έχουν τελειώσει τα αναστηλωτικά έργα και έχουν γίνει παρεμβάσεις προστασίας των ίδιων των μνημείων, να υπάρξει ένας συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα είναι υπό ανασκαφή από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων,επισκέψιμος και θα μπορούν να παρακολουθούν και οι επισκέπτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News