Κάηκαν 20.350 στρέμματα στην Πεντέλη - Σε ύφεση τα μέτωπα Σαλαμίνας και Μεγάρων

Ελλάδα
Κάηκαν 20.350 στρέμματα στην Πεντέλη - Σε ύφεση τα μέτωπα Σαλαμίνας και Μεγάρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση στα Μέγαρα - Φόβοι για αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα

Δραματικές στιγμές βίωσε η Αττική με την φωτιά που ξέσπασε χθες, Τρίτη 19 Ιουλίου στην Πεντέλη να κατακαίει χιλιάδες στρέμματα γης. Από την μανία της πυρκαγιάς δεν ξέφυγαν 10 κατοικίες όπως και αυτοκίνητα.

Τεράστια ήταν η μάχη που έδωσαν με τις φλόγες οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, με την πυρκαγιά να καίει ανεξέλεγκτα για ώρες, γεγονός στο οποίο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι σαρωτικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

//--> //-->

Με βάση την εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 12:05 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε στις 21:00 το ίδιο βράδυ η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης, είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα της Πεντέλης

Δύο ομάδες μηχανικών μετέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης για μια πρώτη αυτοψία στις πληγείσες Περιοχές γύρω από την Πεντέλη.

Η μία ομάδα πήγε στο Παίδων Πεντέλης και η άλλη στο δημαρχείο Παλλήνης, όπου σε συνεργασία με τον δήμο έκαναν μια επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι των συνεργείων σε όλες τις καμένες περιοχές.

Φόβοι για αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα – Σε ολονύκτιο συναγερμό η Πυροσβεστική

Τα μέτωπα που προβλημάτισαν και οδήγησαν εκατοντάδες πυροσβέστες να πέσουν στη μάχη με τις φλόγες ήταν αυτό της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης, των Μεγάρων και της Σαλαμίνας.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα είναι σαφέστατα καλύτερη με τις δυνάμεις να επιχειρούν να τα θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

Αυτό που φοβίζει, πάντως, είναι οι αναζωπυρώσεις, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν αρκετές, με τις Αρχές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ένα ακόμη βράδυ.

Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση στα Μέγαρα

Πιο συγκεκριμένα, βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Καλύτερη η εικόνα και στη Σαλαμίνα

Λίγο μετά τις 21:00, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς.

Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσημη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Αρχικά η πυρκαγιά ξέσπασε στο λόφο Πατρίς. Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασαν δύο ακόμα πυρκαγιές, σε Μύλους και Θέατρο. Πρόκειται για δύο περιοχές, καμένες παλαιότερα, με φυσική αναγέννηση. Η πυρκαγιά έκαψε κυρίως χαμηλή βλάστηση.

Η Αττική φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί από πυρκαγιές – Υπάρχει μεγάλη μίξη αστικού και δασικού τοπίου

Σε ό,τι αφορά στην φωτιά στην Πεντέλη, η οποία αφήνει πίσω της πολλές υλικές ζημιές και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου να έχουν γίνει στάχτη, ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών στο τμήμα δασολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η Αττική φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί από πυρκαγιές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ για το ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει μεγάλη μίξη αστικού και δασικού ιστού, ενώ θέλοντας να δώσει «τροφή για σκέψη» -όπως είπε ο ίδιος- είπε ότι δύο άλλοι λόγοι μπορεί να είναι:

α) ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και

β) ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για αλλαγή χρήση γης από δασική σε οικιστική προτού ψηφιστούν τα συγκεκριμένα ν/σ για χρήση γης

Επιχειρηματολογώντας, ο κ. Δημητράκοπουλος διευκρίνισε ότι έχει βρεθεί στατιστικά και έχει δημοσιευτεί επιστημονικά ότι σε προεκλογικές περιόδους έχουμε αύξηση δασικών πυρκαγιών -και μάλιστα με στατιστική συσχέτιση ισχυρή- καθώς και ότι είμαστε σε ένα μεταίχμιο οριστικοποίησης χρήσης γης των χαρτών που κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία του δημοσίου επί δασικών εκτάσεων.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε γενική κλίμακα και που θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερο γρήγορα είναι χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές μίξης αστικών και δασικών εκτάσεων δεδομένου ότι αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως δεν πρόκειται να σταματήσει και η αστική επέκταση» επεσήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι η μεγάλη διαφορά της χθεσινής πυρκαγιάς στην Πεντέλη με την περυσινή στη Βαρυμπόμπη και το Τατόι είναι ότι την χθεσινή πυρκαγιά οδηγούσε ο άνεμος, κάτι που την κάνει δύσκολη να αντιμετωπιστεί, ενώ η πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη και Τατόι δεν δημιουργήθηκε από ισχυρούς ανέμους αλλά από μεγάλο θερμικό φορτίο που προήρθε από ξήρανση καύσιμης ύλης λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.

Τέλος, ο κ. Δημητρακόπολος εξέφρασε την άποψη πως δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια οικολογική καταστροφή, καθώς τα μεσογειακά δάση έχουν μεγάλη ομοιόσταση και μπορούν να επανακάμψουν αν δεν βοσκηθούν η καταπατηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News