Δράσεις της ΓΔΠΕΑΔΣ με αντικείμενο το μεταναστευτικό και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα
Δράσεις της ΓΔΠΕΑΔΣ με αντικείμενο το μεταναστευτικό και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πλαίσια ενίσχυσης των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Αυστρίας

Στην υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Αυστρίας προχωρά η γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής 'Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Οι δράσεις αφορούν στη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου ειδικών (expert's workshop) στις 28 και 29 Ιουνίου 2022 στην Αλεξανδρούπολη και ενός εργαστηρίου ειδικών στη Βιέννη τον Σεπτέμβριο με θέμα: Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος στο πλαισιο του υβριδικού πολέμου - ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων (Instrumentalization of illegal migration in the framework of hybrid warfare. The role of the military) ενώ το Νοέμβριο θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο στη Βιέννη.

Σκοπός των δράσεων είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της μελέτης και ανάλυσης περιπτώσεων (case studies) της μεταναστευτικής κρίσης, η ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών (best practices) πρόληψης και αποτροπής της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα θα εξετασθούν η επίδραση της παράτυπης μετανάστευσης στην ασφάλεια των συνόρων, το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης αυτής από διεθνείς κρατικούς ή μη κρατικούς δρώντες προς ικανοποίηση κακόβουλων στρατηγικών τους στόχων, και η ανάδυση συναφών απειλών και προκλήσεων. Περαιτέρω θα συζητηθεί ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, στην παρούσα περίοδο, αλλά και στο μέλλον.

Στο πρόγραμμα της εν λόγω δράσης - εκτός από τις εργασίες του 1ου Εργαστηρίου - περιλαμβάνονται διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ του γενικού διευθυντή της γενικής διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής 'Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (ΥΠΕΘΑ), Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου, και του Αυστριακού ομολόγου του Δρ. Arnold Kammel, αναφερει σχετική ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ.

φωτογραφία intime

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News