Όλο το σχολείο σε μία ψηφιακή πλατφόρμα - «Ανοίγουν» φέτος τα eSchools

Ελλάδα
Όλο το σχολείο σε μία ψηφιακή πλατφόρμα - «Ανοίγουν» φέτος τα eSchools

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο κινητό το πρόγραμμα σπουδών, τα στοιχεία επίδοσης μαθητών, οι απουσίες

Οι γονείς αποκτούν στο κινητό τους τηλέφωνο… μάτι στις απουσίες των παιδιών, ώστε να τις (τα;) ελέγχουν, αλλά και στους βαθμούς τους. Οι μαθητές θα έχουν διαθέσιμη στο έξυπνο τηλέφωνό τους την ύλη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας. Επίσης, τα βιβλία και οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση θα είναι online διαθέσιμα σε μαθητές αλλά και γονείς. eSchools ονομάζεται το ολοκληρωμένο ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φιλοδοξεί να αλλάξει τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων της χώρας μας.

«Σήμερα, η επικοινωνία γονιών και σχολείου γίνεται κατά κύριο λόγο με φυσική επίσκεψη στο σχολείο. Η νέα πλατφόρμα έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα ζωντανό μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πολίτη – κηδεμόνα και σχολείου, 24 ώρες την ημέρα, για 365 ημέρες τον χρόνο», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ψηφιακά δεδομένα

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα κάθε σχολείου και κάθε μαθητή θα είναι μόνο ψηφιακά και θα βρίσκονται μόνο σε ένα σημείο. Ολες οι πληροφορίες που δημιουργούνται στο οικοσύστημα του σχολείου θα είναι προσπελάσιμες όχι μόνο από υπολογιστή, αλλά από οποιαδήποτε συσκευή: τάμπλετ και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, μέσω του eSchools θα επανασχεδιασθούν και θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες εφαρμογές αλλά θα δημιουργηθούν και νέες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ολοκληρωμένα συστήματα διαλειτουργικότητας με υφιστάμενες υπηρεσίες και πλατφόρμες καθώς και νέα κανάλια συνεργασίας και επικοινωνίας για όλους.

Ενδεικτικά, θα αναρτώνται, με συνεχή ενημέρωση, το πρόγραμμα σπουδών, τα στοιχεία επίδοσης μαθητών καθώς και οι απουσίες τους. Τα βιβλία, οι σημειώσεις, τα projects, οι ασκήσεις, τα τεστ και διαγωνίσματα και ό,τι άλλο σχετικό με την εκπαίδευση θα είναι online, καλώς δομημένα, διαθέσιμα σε μαθητές αλλά και γονείς.

Παράλληλα, οι γονείς θα ενημερώνονται από το σχολείο για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις για το ημερολόγιο του σχολείου, της τάξης και του τμήματος. Θα γίνεται ηλεκτρονική ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για επιδόσεις, βαθμολογίες, απουσίες, ενώ θα υπάρχει ενημέρωση σε σχέση με την ύλη που καλύπτεται ανά ώρα στην τάξη καθώς και ενημέρωση για τη μελέτη, τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στον μαθητή και τα καθήκοντα της επόμενης ημέρας. Προφανώς μία άλλη δυνατότητα που θα δίνει το νέο σύστημα είναι να γίνονται τηλεσυναντήσεις των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς και να υπάρχει online επικοινωνία με οποιοδήποτε στέλεχος του σχολείου.

Βεβαίως, δεν πρέπει να αγνοούνται πιθανοί κραδασμοί που θα υπάρξουν το πρώτο διάστημα στις σχέσεις γονιών – εκπαιδευτικών από το «ψηφιακό μάτι» που θα αποκτήσουν οι γονείς στο σχολείο.

Το eSchools ξεκινά να υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News