Αντιδράσεις και ανάγκη για... διευκρινίσεις έχει προκαλέσει η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών, εφόσον το επιθυμούν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, Ηλία Μόσιαλου, σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) της εισήγηση για τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δε συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση». Παράλληλα, αναφέρει ότι «η ίδια η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δε θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στον γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».
Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει επίσης ότι «τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της “Όμικρον”».
Πάντως και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε πρόσφατες δηλώσεις της είπε ότι προς το παρόν υπάρχει σύσταση εμβολιασμού με την 4η δόση μόνο για τους άνω των 60 ετών, ενώ ανέφερε ότι η Επιτροπή δε συστήνει τον εμβολιασμό με 4η δόση στους κάτω των 60 που δεν έχουν προβλήματα υγείας.
«Η Επιτροπή είναι σαφής: Δε σου λέει “πήγαινε κάνε το”. Σου λέει “δεν έχω τα δεδομένα, υπάρχουν σε ένα ποσοστό άνθρωποι που προτιμούν, που αισθάνονται πιο ασφαλείς να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου και δίνει το δικαίωμα σε αυτούς να το κάνουν, αλλά δε συστήνει τον εμβολιασμό στους κάτω των 60 που δεν έχουν προβλήματα υγείας».
Από την πλευρά της, και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι αναφορικά με την 4η δόση δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα για τα άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα δεν έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
1.177 τα νέα κρούσματα
Την ίδια στιγμή, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.972. Σταθερά τετραψήφια (1.177) ήταν τα νέα κρούσματα χθες στην Κρήτη. Ειδικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 619, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 123, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 124 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 31. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.595.498 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 48,7% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.000, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 156.546 (4,2% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.154 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 86 (60,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη, με το 93% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 42 (48,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (51,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.720 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 219 (ημερήσια μεταβολή +14,06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 165 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Σταθερές οι νοσηλείες
Σε σταθερά επίπεδα κυμάνθηκαν χθες, σύμφωνα με το neakriti.gr, οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη, συγκριτικά με τα στοιχεία της Πέμπτης 23 Ιουνίου. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού χθες νοσηλεύτηκαν 85 ασθενείς, ενώ μόλις προχθές είχαμε 83 νοσηλείες.
Πιο αναλυτικά από τους 85 ασθενείς, οι 77 βρίσκονται σε κλινική COVID και οι 8 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά οι νοσηλείες που καταγράφονται στο νησί έχουν ως εξής:
- Στο ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 22 ασθενείς, οι 19 σε Κλινική COVID και οι 3 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
- Στο Βενιζέλειο: Συνολικά 19 ασθενείς, οι 16 σε Κλινική COVID και οι 3 σε ΜΕΘ.
- Στα Χανιά: Συνολικά 21 ασθενείς, οι 19 σε Κλινική COVID και οι 2 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος.
- Στο Ρέθυμνο: 9 ασθενείς σε Κλινική COVID.
- Στον Άγιο Νικόλαο: 2 ασθενείς σε Κλινική COVID.
- Σητεία: 3 ασθενείς σε Κλινική COVID.
- Ιεράπετρα: 3 ασθενείς σε Κλινική COVID.
- Νεάπολη: 6 ασθενείς σε Κλινική COVID.
Παγκοσμίως - Οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 20 εκατ. θανάτους
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έσωσαν περίπου 19,8 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος του προγράμματος εμβολιασμού (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορωνοϊού εκτιμάται ότι αποτράπηκαν χάρη στα εμβόλια στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (12,2 εκατομμύρια). Άλλοι περίπου 600.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021 - κάτι που δεν υλοποιήθηκε τελικά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Όλιβερ Γουάτσον του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases”, ανέλυσαν στοιχεία για 185 χώρες. Η μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια μειώθηκαν κατά 63% οι θάνατοι που αλλιώς θα είχαν συμβεί (31,4 εκατομμύρια). Το 79% των θανάτων που αποτράπηκαν (15,5 εκατομμύρια) αποδίδονται στην άμεση προστασία των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ το υπόλοιπο 21% (4,3 εκατομμύρια θάνατοι) χάρη στην έμμεση προστασία των εμβολίων λόγω κυρίως της μειωμένης μετάδοσης του κορωνοϊού. «Τα ευρήματα μας παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα σχετικά με την αξιοσημείωτη παγκόσμια επίπτωση που ο εμβολιασμός είχε στην πανδημία COVID-19», δήλωσε ο Γουάτσον. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εκατομμύρια ζωές πιθανώς σώθηκαν επειδή τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα παντού, άσχετα με τον πλούτο μιας χώρας. Όμως περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Αν οι στόχοι που είχε θέσει ο ΠΟΥ είχαν επιτευχθεί, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί περίπου η μία στις πέντε ζωές που χάθηκαν λόγω COVID-19 στις χώρες χαμηλού εισοδήματος».
Από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού (8 Δεκεμβρίου 2020), μέχρι σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού (66%) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ο στόχος του ΠΟΥ ήταν να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022. Παρά τη μεγάλη ταχύτητα των εμβολιασμών, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι λόγω COVID-19 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.