Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σταματήσει την ακραία ρητορική

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σταματήσει την ακραία ρητορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να ακολουθήσει τη ρητορική έντασης που αναπτύσσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων για την χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να ακολουθήσει τη ρητορική έντασης που αναπτύσσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. 

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και θα διαχωρίζουμε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ παράλληλα σημείωσε ότι εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα με την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα δοθούν με αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως

«Τα μηνύματα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά και τα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι πάρα πολύ σαφή. Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπάρχει δυστυχώς ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς θα οδηγήσει στην Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων. Το ζητούμενο σπίτι στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας η οποία είναι παντελώς ανυπόστατη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως θα εξακολουθεί να καλεί την Τουρκία σε διάλογο ως έναν γείτονα που μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύουμε με κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα, καθώς το ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και καλεί την Τουρκία με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να μειώσει την ένταση ώστε να προαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Αναφορικά με την Τουρκία, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και την παύση της έντασης. Παράλληλα μίλησε για την οικονομία εκφράζοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την πορεία του πληθωρισμού.

«Καλώ την Τουρκία σε διάλογο»

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο». Όπως είπε, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, «αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της πρόκλησης που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων».

Στην συνέχεια χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη η αμφισβήτηση της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. «Καλώ την Τουρκία σε διάλογο για να λύνουμε τα ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αλλά αυτό εξαρτάται από τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν έχει κόψει o ίδιος τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Έχω πει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υπογράμμισε ότι πρόκειται για « μία σημαντική απόφαση του στέλνει ένα μήνυμα». Θα πρέπει, ωστόσο, σημείωσε η Ουκρανία να υλοποιήσει μια σειρά από δεσμεύσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η ΕΕ στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα είχαμε και την ευρωπαϊκή σύνοδο μαζί με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων. Εκεί είχα την ευκαιρία να πω ότι υπάρχει μία δικαιολογημένη καχυποψία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης».

Ακόμα ο πρωθυπουργός σχετικά με τα ενεργειακό υπογράμμισε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην αγορά ηλεκτρισμού. Πρόταση του είναι, ξεκαθάρισε, να υπάρξει αποδύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο και να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει τις αποφάσεις μόνο των ευρωπαίων και θα εξακολουθεί να στηρίζει οικογένειες και επιχειρήσεις όπως έχει κάνει την τελευταία περίοδο. «Εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες ώστε να μπορέσουμε στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες να μειώσουμε τις επιπτώσεις», είπε.

Τέλος, για τις εκλογές επισήμανε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε ακόμα πλούσιο έργο να κάνουμε.Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και δεν θα γίνει ανασχηματισμός γιατί αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα που διαρκώς επανέρχεστε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, με προοπτική απόδοσης και στη Γεωργία και υπό προϋποθέσεις στη Βοζνία- Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Παράλληλα τόνισε ότι η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από τα συμπεράσματα που ομόφωνα υιοθετήθηκαν για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ αναφερόμενος στις υψηλές τιμές στα καύσιμα επισήμανε πως η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία.

«Είναι μια σημαντική απόφαση που στέλνει μήνυμα στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, στην Ουκρανία εφόσον υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Στην παρούσα συγκυρία η ΕΕ στέλνει με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας χωρίς να νοθεύει την περίπλοκη διαδικασία προσέγγισης αυτών των χωρών με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενος στη σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και στην καχυποψία που υπάρχει για τις καθυστερήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρα μας, όπως είπε και στη Θεσσαλονίκη, να επιδείξει η Ευρώπη πραγματικό ενδιαφέρον και αυτές οι χώρες να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. «Ελπίζω ότι ενδεχομένως να έχουμε την επόμενη εβδομάδα ενθαρρυντικές εξελίξεις», ανέφερε.

Για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε πως καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που ομόφωνα υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα, την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και προσκαλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα.

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει έντονη ανησυχία για την έξαρση του πληθωρισμού, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό -σημείωσε- τροφοδοτείται από τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, του φυσικού αερίου.

«Έχει ωριμάσει πια να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο που είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκτιμώ ότι αυτή η δουλειά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. «Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι. Έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε και σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για την ανώτατη εκπαίδευση. Η παρέμβασή μας είναι σε πολλά επίπεδα. Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της απερίσπαστη από τη φιλολογία που αναπτύσσεται. Θα εισέλθουμε στον 4ο χρόνο διακυβέρνησης. Είναι πολύ δύσκολο να μπορώ να πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές, ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός».

Για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την περίπτωση η Ρωσία να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο θα ήταν η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου και φυσικά για να αντιμετωπιστεί απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός. Δεν μπορεί κάθε χώρα να κινείται από μόνη της. Συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση να συντονιζόμαστε για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις ενός τόσο αρνητικού σεναρίου. Η Ελλάδα βοηθάει πάρα πολύ αυτή τη στιγμή τη Βουλγαρία», δήλωσε.

Επιπλέον είπε ότι επειδή το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, «έχουμε εκπονήσει με την ΡΑΕ και υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, σενάρια ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές».

Και συμπλήρωσε: «Πριν φτάσουμε σε πιο ακραία σενάρια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα όλης της ευρωζώνης. Η χώρα μας είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Θα έχει πολύ μεγάλο κόστος και για τη Ρωσία».

Η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία

Ερωτηθείς για τα θέματα της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει είναι σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού και ήταν σε θέση να τα πάρει γιατί έχει επαναφέρει δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες. «Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα έχουμε περιθώρια στήριξης. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και να στηρίζουν πρωτίστως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η σύσταση της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτή. Τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν. Ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους μου ότι οι μειώσεις των φόρων στα καύσιμα δεν περνάνε στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν. Θα κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει», ανέφερε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών και αναφέρθηκε στο power pass, το fuel pass που μειώνει σημαντικά τις τιμές της βενζίνης και στο γεγονός ότι συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», είπε και παράλληλα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους στην αγορά. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Η ισοτιμία δολαρίου εδώ δεν δουλεύει υπέρ μας. Δεν μπορεί όμως οι τιμές να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην κοινή πρόταση με την Ιταλία για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας στην αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη καθώς κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αρκεί μία χώρα για να τη μπλοκάρει.

«Βλέπετε πόσο ευμετάβλητες είναι οι αγορές. θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτή την πρόταση ως μια πιθανή επιλογή. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποσυνδέσουμε την αγορά ενέργειας από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο γιατί το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε, κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αν το ξεκλειδώσουμε, θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να κάνουμε παρεμβάσεις τής έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει με μικρότερη επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφίες απο: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News