Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Εισήγηση για 4η δόση για τους άνω των 30

Ελλάδα
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Εισήγηση για 4η δόση για τους άνω των 30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ισχυρή σύστασή της από τις 4 Απριλίου για τη διενέργεια τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με τέταρτη δόση για τους άνω των 30 ετών, εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει στους άνω των 30 να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει άμεσα και τις επόμενες μέρες θα μπορεί οποιοδήποτε άνω των 30 ετών είτε έχει υποκείμενο νόσημα είτε όχι να κάνει την τέταρτη δόση που θα τον θωρακίσει απέναντι στις συνέπειες των υποπαραλλαγών Ο4 και Ο5.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ισχυρή σύστασή της από τις 4 Απριλίου για τη διενέργεια τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών καθώς κινδυνεύουν με σοβαρές νοσήσεις και ειδικά εκείνοι οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα.

Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή «Από τις Έξι» για το εάν η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο κορονοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες», είπε σχετικά.

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ σχεδόν και ένα χρόνο. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες».

Όπως τόνισε, «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Η σύσταση για τα μέτρα ισχύει σε χώρους με μεγάλος συγχρωτισμό

Σχολιάζοντας την προχθεσινή αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.

«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρέπει να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.

Αναφορικά με το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση.

Πηγή: ertnews.gr

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News