Ζαχαροπούλου: Τρίτη καταγγελία σε βάρος της υπουργού του Μακρόν

Ελλάδα
Ζαχαροπούλου: Τρίτη καταγγελία σε βάρος της υπουργού του Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον τελευταίο μήνα κατατέθηκαν δύο μηνύσεις εις βάρος της από δύο γυναίκες, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου και η γαλλική Δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα

Σαν βόμβα έσκασε στη Γαλλία, η είδηση κατάθεσης μηνύσεων για βιασμό σε βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η οποία είναι μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου του Εμανουέλ Μακρόν

Το γεγονός, ήρθε να προσθέσει νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ελληνικής καταγωγής Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν και από τις 20 Μαΐου υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, είναι γυναικολόγος, που μετέχει εδώ και πολύ καιρό στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης. 

Τον τελευταίο μήνα κατατέθηκαν δύο μηνύσεις εις βάρος της από δύο γυναίκες, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου και η γαλλική Δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έντονες ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες οι ασθενείς της υποστηρίζουν ότι βίωσαν ως βιασμό.

Τώρα και μία τρίτη καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας από μια γυναίκα ετών 26 για πράξεις της γιατρού κατά τη διάρκεια εξέτασης χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Η «Jade» - πρόκειται για ψευδώνυμο - είχε ραντεβού με την γιατρό στο ιατρείο της το 2016, μόνο που η εξέταση έγινε παρουσία ενός ασκούμενου γιατρού.

Σύμφωνα με τα όσα αφηγείται η 26χρονη Γαλλίδα, η γυναικολόγος «ανάγκασε τον ασκούμενο γιατρό να την εξετάσει».

«Εκείνη ένιωθε ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα, ούτε εκείνος, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε», όπως η αναφέρει η «Jade». «Τότε ήρθε η σειρά της. Μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: “Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός”. Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Εγώ ήμουν πολύ νευρική και μπλοκαρισμένη», πρόσθεσε.

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει. Υποστηρίζει πάντως ότι βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αν και μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε βάρος της.

Τι αναφέρουν οι μηνύσεις

Την πρώτη μήνυση για πράξεις βιασμού κατέθεσε μια πρώην ασθενής της Ζαχαροπούλου στις 25 Μαΐου.

Επιπλέον, άλλη μια γυναίκα, ενήλικη την εποχή των καταγγελλόμενων πράξεων, κατέθεσε αγωγή στις 16 Ιουνίου και μια τρίτη, 26 ετών σήμερα, είπε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε αποτανθεί στη γυναικολόγο περί τα τέλη του 2016 καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ενδομητρίωσης.

Η ίδια υποστηρίζει ότι μολονότι είχε βιώσει «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση» την εμπειρία, δεν κατέθεσε τότε αγωγή.

«Θεώρησα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα», είπε, δηλώνοντας πλέον «πρόθυμη» να καταθέσει και αυτή μήνυση. Η επικεφαλής του συλλόγου Stop VOG (Stop Obstetrical and Gynecological Violence) (Σταματήστε τη Μαιευτική και Γυναικολογική Βία), Σόνια Μπις, είπε ότι πέραν των δύο καταγγελιών έχουν λάβει μαρτυρίες από τρεις γυναίκες «που καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία, ότι ένιωθαν ταπεινωμένες, κακοποιημένες και αποχώρησαν κλαίγοντας» από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου.

Οι κατηγορίες

Η γυναικολόγος κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ασθενών της. Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες Τετάρτη για την εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου TMC. Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε ο Ζαχαροπούλου. «Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Μετά επανήλθε», λέει, εξηγώντας ότι «δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».

Η δεύτερη μηνύτρια είχε αποτανθεί στη Ζαχαροπούλου για προβλήματα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε [η γυναικολόγος], αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα». Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν πλήρως αποσβολωμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι περνά μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα», και ότι την ημέρα που υποβλήθηκε στην εξέταση «όλα τα νεαρά κορίτσια πριν από μένα αποχώρησαν δακρυσμένα».

Η έρευνα εις βάρος της Ζαχαροπούλου

Η πρόκληση για τη γαλλική Δικαιοσύνη είναι κατά πόσον μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά κολάσιμες οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών. Η εν εξελίξει έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τη φύση των γεγονότων, ιδιαίτερα αν οι καταγγέλλουσες υπέστησαν «βιασμό» ή «γυναικολογική βία».

Η Ζαχαροπούλου δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για τις εις βάρος της καταγγελίες και η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή Quotidien ότι η υπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της. Η Ζαχαροπούλου εργάστηκε επί σειρά ετών στο νοσοκομείο Trousseau και στο νοσοκομείο Tenon, στο Παρίσι, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Emile Daraï, ο οποίος επίσης υπόκειται σε δικαστική έρευνα και κατηγορείται για βιασμό και γυναικολογική βία από περίπου 20 πρώην ασθενείς του. Η Εισαγγελία του Παρισιού είχε καταλήξει να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του για άσκηση βίας από άτομο που ασκούσε αποστολή δημόσιας υπηρεσίας και όχι για βιασμό.

O γενικός διευθυντής του νοσοκομειακού συστήματος Assistance Publique–Hôpitaux de Paris, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε την Τρίτη με ανάρτησή του στο Twitter ότι «ουδέποτε υποβλήθηκε στο AP-HP παράπονο ή καταγγελία εις βάρος της ιατρού αυτής», σημειώνοντας ότι η Ζαχαροπούλου «είχε παλέψει για να αντιμετωπίζεται καλύτερα η ταλαιπωρία των γυναικών με ενδομητρίωση και να γίνει προτεραιότητα υγείας».

Φωτογραφία απο: Twitter

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News