ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Εγκρίνετε ημερίδα των Απόστρατων Αξιωματικών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Εγκρίνετε ημερίδα των Απόστρατων Αξιωματικών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και δύο υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με ημερίδα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στέλνουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και 'Αμυνας, οι τομεάρχες 'Αμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αν. τομεάρχης 'Αμυνας Γιώργος Τσίπρας, ρωτούν τους κ.κ. Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο εάν έχουν ενημερωθεί και «εάν ναι», τότε αν ανέχονται, εγκρίνουν και καλύπτουν «ανοικτή στο κοινό» Ημερίδα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), που πραγματοποιείται αύριο στο Βελλίδειο με θέμα: «Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι «όπως ανακοινώνουν οι οργανωτές, ‘βασικός σκοπός της ημερίδας, είναι η εξέταση όλων των εξελίξεων, αλλά και του ίδιου του κειμένου αυτής της συμφωνίας, υπό την οπτική της δραστικής μεταβολής ή και ακύρωσής της από την ελληνική πλευρά'».

Ρωτούν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς «πώς είναι δυνατόν να αποδέχεστε Διοίκηση του υπό την εποπτεία σας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Α.Σ., να εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και των καταστατικών ορίων της και να καλεί δημόσια, σε εναντίωση προς τις επικυρωμένες και με νόμο πάγιες θέσεις της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία erga omnes, θέτοντας σε προφανή κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και το μέλλον τους; Θα κάνετε κάτι;».

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή

«Αναρωτιόμαστε εάν έχετε ενημερωθεί ότι η Διοίκηση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), οργανώνει Ημερίδα «ανοιχτή στο κοινό» στο Βελίδειο στη Θεσσαλονίκη αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου με θέμα: «Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της.

Εάν ναι, τι κάνετε; Ανέχεστε αυτήν την πρωτοβουλία μιας Ένωσης που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από εσάς;  Ακόμα περισσότερο, την εγκρίνετε και την καλύπτετε;

Σημειώνουμε ότι, όπως ανακοινώνουν οι οργανωτές, «βασικός σκοπός της ημερίδας, είναι η εξέταση όλων των εξελίξεων, αλλά και του ίδιου του κειμένου αυτής της συμφωνίας, υπό την οπτική της δραστικής μεταβολής ή και ακύρωσής της από την ελληνική πλευρά».

Επισημαίνουμε ότι:

  1. Η Διοίκηση της Ε.Α.Α.Σ. ενέχεται μεταξύ πολλών άλλων και για τη επίσημη επίσκεψή της στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν, αλλά και για τη διοργάνωση μισαλλόδοξου πνεύματος τελετών στο Βίτσι και στο Γράμμο, στις οποίες εκδηλώσεις συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών, ψευτοπατριωτικών ή και φασιστικών φορέων, με πιο ακραία, την κατάθεση στεφάνου δια αντιπροσώπου από τον καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Κασιδιάρη. Θυμίζουμε ότι, το γεγονός αυτό οδήγησε στη διαγραφή από την Κ.Ο. της Ν.Δ. του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου, επειδή εκείνος παρέστη και ανέχθηκε την παρουσία των χρυσαυγιτών. Τότε όμως αποφύγατε να ελέγξετε τη Διοίκηση της Ε.Α.Α.Σ. ως οφείλατε.
  2. Η Ε.Α.Α.Σ., είναι κατά νόμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή, θεσμική δομή του επίσημου ελληνικού κράτους, εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας. Η Κυβέρνηση επομένως έχει πλήρη ευθύνη για τις πράξεις της Ένωσης.
  3. Μία απλή ανάγνωση των κατά νόμο σκοπών και αρμοδιοτήτων της Ε.Α.Α.Σ., όπως αναλυτικά περιγράφονται στο εγκεκριμένο Καταστατικό της, σαφώς οδηγεί στην αντικειμενική αξιολόγηση ότι, η ημερίδα αυτή και το θέμα της, εκφεύγει πλήρως από τους νόμιμους σκοπούς της Ένωσης, ακόμα και στην περίπτωση που ερμηνευτεί διασταλτικά η γενικόλογη αναφορά τους στους καταστατικούς της σκοπούς, δηλαδή «διατήρηση αμείωτου Εθνικού Φρονήματος», «προσφορά στην πατρίδα», «εθνικό συμφέρον» κ.λπ.
  4. Είναι απολύτως φανερό από το κείμενο της αναγγελίας της εκδήλωσης, ότι οι οργανωτές υπερασπίζονται τη γνωστή άποψη ακραίων εθνικιστικών κύκλων, δηλαδή την εναντίωση στη λύση του σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της βόρειας χώρας. Αντιτίθενται δηλαδή, στην επίσημη, πάγια πολιτική του συνόλου σχεδόν των ελληνικών κομμάτων, καθώς και όλων των κυβερνήσεων από τον Κώστα Καραμανλή και μετά.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση ερωτοτρόπησε υποκριτικά και ψηφοθηρικά με ακραία συλλαλητήρια που είχαν τέτοιο χαρακτήρα ενώ επισήμως η Ν.Δ. ήταν υπέρ του σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή υπέρ της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, είναι πρόβλημα της Ν.Δ.

Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του ΥΕΘΑ, δεν μπορεί ανοιχτά και επίσημα να υιοθετεί τέτοιες ακραίες απόψεις και μάλιστα στο όνομα του συνόλου των απόστρατων στελεχών του Στρατού.

  1. Η Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει συμβατική υποχρέωση των δύο συμβαλλομένων Κρατών (Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας), να μην ενθαρρύνουν -και μάλιστα σε επίπεδο δημόσιων οργανισμών- πρωτοβουλίες που οδηγούν σε όξυνση κλίματος μισαλλοδοξίας μεταξύ των δύο λαών.
  2. Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα, περιλαμβάνονται και πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους στην Αθήνα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα, στο αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας αυτό το «κατόρθωμα» προβάλλεται ως… τίτλος τιμής
  3. Τέτοιες πρωτοβουλίες τέλος, σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα μας και την περιοχή μας εξελίξεις, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παρόξυνση της τουρκικής προκλητικότητας από τον Ερντογάν, γεννούν βάσιμες απειλές και κινδύνους σε βάρος της εθνικής και κοινωνικής συνοχής αλλά και της συνεπούς υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου από τη χώρα μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Πώς είναι δυνατόν να αποδέχεστε Διοίκηση του υπό την εποπτεία σας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Α.Σ., να εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και των καταστατικών ορίων της και να καλεί δημόσια, σε εναντίωση προς τις επικυρωμένες και με νόμο πάγιες θέσεις της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία erga omnes, θέτοντας σε προφανή κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και το μέλλον τους; Θα κάνετε κάτι;.

Θοδωρής Δρίτσας - Τομεάρχης 'Αμυνας

Γιώργος Κατρούγκαλος -  Τομεάρχης Εξωτερικών

Γιώργος Τσίπρας - Αν. Τομεάρχης 'Αμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News