Δένδιας: Ενημέρωσε διεξοδικά τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Ελλάδα
Δένδιας: Ενημέρωσε διεξοδικά τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Επίσης, υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες και επισήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη – μέλη να τονίζουν την προσήλωση στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το φως της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή, καθώς και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή των Βαλκανίων αναφορικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι το σύνολο των συνομιλητών του εξέφρασε ανησυχία για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την διείσδυση αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Για τους λόγους αυτούς, η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ πήρε μέρος και σε άτυπο γεύμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News