Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια πόλωσης και τεχνητής έντασης με την Τουρκία

Ελλάδα
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια πόλωσης και τεχνητής έντασης με την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια πόλωσης και τεχνητής έντασης με την Τουρκία»

«Η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια πόλωσης και τεχνητής έντασης με την Τουρκία», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε άρθρο του στην εφημερίδα «TOMANIFESTO».

«Απέναντι σε μια ρητορική άλλων εποχών και σε αξιώσεις παράνομες και ανιστόρητες, η χώρα μας απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Προτάσσει τη διεθνή νομιμότητα, την ιστορική αλήθεια και τα ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα, που αποδεικνύουν τις θέσεις της. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται». Και όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή αρχιτεκτονική ασφάλειας μέσω εκβιασμών και αναθεωρητικών στρατηγικών για να επιβάλλει το δικό του αφήγημα σφάλλει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνευτούν και να εκληφθούν ως εφησυχασμός ή αδράνεια και προσθέτει: «Αντίθετα, ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική, αξιοποιούμε κάθε δυνατό διπλωματικό δίαυλο και διεθνοποιούμε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε κάθε ευκαιρία».

Αναφέρει δε ότι υπάρχει διαρκής ενημέρωση των συμμάχων και πίεση ώστε να γίνει αντιληπτό ότι οι απειλές στρέφονται κατά των ίδιων των ευρωπαϊκών συνόρων. «Στο ΝΑΤΟ, επισημαίνουμε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός αποτελεί ένα ζωντανό θέμα ασφάλειας, που θέτει σε κίνδυνο όλη τη νοτιοανατολική του πτέρυγα».

Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα εμβαθύνει συμμαχίες στρατηγικής σημασίας με ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, χώρες που έχουν λόγο στις διεθνείς εξελίξεις και ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε διμερές επίπεδο, επικοινωνούμε συστηματικά τις θέσεις μας με χάρτες και στοιχεία, που καταρρίπτουν ιστορικές ανακρίβειες και επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις», σημειώνει και ξεκαθαρίζει πως τα πρωταρχικά όπλα της Ελλάδας είναι «ο διάλογος, το διεθνές δίκαιο, η ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Γι' αυτό και δεν παρασυρόμαστε σε έναν φαύλο ανταγωνισμό υβριστικών δηλώσεων ούτε ενθαρρύνουμε στείρες αντιπαραθέσεις για λόγους εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης, που τορπιλίζουν τις σχέσεις των λαών. Παιχνίδια πόλωσης και τεχνητής έντασης η Ελλάδα δεν παίζει. Η Ελλάδα μιλά με τις συμμαχίες της, με τις τεκμηριωμένες θέσεις της, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα στέλνει τόσο στη γείτονα όσο και διεθνώς ένα σαφές μήνυμα: «Ότι η εθνική της κυριαρχία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και ότι τα εθνικά της συμφέροντα θα τα προστατεύει πάντα με κάθε κόστος».

«Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ακολουθήσει και η Τουρκία τον δρόμο της διπλωματίας και να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας. Αλλιώς, σε μια περίοδο που η Ελλάδα συντεταγμένα εδραιώνει τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας και διευρύνει το αποτύπωμά της στην περιοχή, η Τουρκία θα βρεθεί στο περιθώριο ως απολογήτρια ενός αναθεωρητισμού που δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου IN TIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News