Τσίπρας από Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Δύσκολο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, δεν είμαστε προετοιμασμένοι»

Ελλάδα
Τσίπρας από Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Δύσκολο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, δεν είμαστε προετοιμασμένοι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι, από πλευράς πυρκαγιών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι, από πλευράς πυρκαγιών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενημερώθηκε από τον διευθυντή και πρόεδρο του Αστεροσκοπείου, Μανώλη Πλειώνη και τους αρμόδιους επιστήμονες του Ιδρύματος και των Ινστιτούτων για τα μοντέλα και τις προβλέψεις τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και για τις προτάσεις που έχουν επανειλημμένα καταθέσει στην κυβέρνηση για πρόληψη και επαρκή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι» εκφράζοντας τον φόβο ότι «δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε».

Σημείωσε ότι δεν μπορούμε να «αιφνιδιαζόμαστε διαρκώς» και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσε εγκαίρως «και όχι κατόπιν εορτής», τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και για την αντιπυρική προστασία και για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξης Τσίπρα μετά την σύσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο:

«Επισκέφθηκα σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο και μίλησα με τους επικεφαλής των Ινστιτούτων, επιστήμονες που έχουν πλήρη εικόνα για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, ακριβώς γιατί έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία για το συνδυασμό της κλιμάκωσης της κλιματικής κρίσης αλλά και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να μπορέσει να ακολουθήσει αυτήν την κλιμάκωση και να προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα που θα έχουμε διαρκώς το επόμενο διάστημα μπροστά μας.

Η κλιματική κρίση είναι και θα είναι παρούσα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε διαρκώς να αιφνιδιαζόμαστε.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε.

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει μία σειρά από κρίσιμες προτάσεις, όπως και εμείς. Και για την αντιπυρική προστασία και για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Το κρίσιμο είναι να την ακούσει η κυβέρνηση, όσο είναι νωρίς. Όχι κατόπιν εορτής.

Και το ακόμα πιο κρίσιμο είναι να σχεδιάσει μαζί με την επιστημονική κοινότητα. Να σχεδιάσει την υλοποίηση της προστασίας και της πρόληψης από τα φαινόμενα αυτά που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφίς ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News