ΕΟΔΥ: Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Ελλάδα
ΕΟΔΥ: Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός για πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και είναι άνδρας με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ αναμένεται και  γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών - στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων - ήταν θετικός.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».Προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News