Κορωνοϊός: Φόβοι για νέα έξαρση το καλοκαίρι - Οι τρεις μύθοι γύρω από την πανδημία

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Φόβοι για νέα έξαρση το καλοκαίρι - Οι τρεις μύθοι γύρω από την πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να γίνει τέταρτη δόση εμβολίου, ο γιατρός υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊό δε χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους 4-6 μήνες, ωστόσο είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, διευκρινίζοντας ότι το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι ο ιός θα καθορίσει και το τι μέλλει γενέσθαι τον προσεχή χειμώνα.

Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Τώρα, με τα αφρικανικά στελέχη, το 4.5, ο ιός μπορεί να φέρει ακόμα χειρότερες εκπλήξεις. Οι εν λόγω παραλλαγές της “Όμικρον” είναι αρκετά παθογόνες και πάρα πολύ μεταδοτικές. Ήδη υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τρεις... «μύθους» γύρω από τον κορωνοϊό:

  • Η πανδημία τελείωσε.
  • Τα εμβόλια προστατεύουν απόλυτα.
  • Ο ιός θα γίνει γριπούλα.

«Ο ιός δεν ήταν ποτέ γριπούλα και δε θα γίνει ποτέ, και προκαλεί σοβαρές βλάβες», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Όλοι έχουμε κουραστεί, θέλουμε να κάνουμε πράγματα, αλλά πρέπει να κοιτάμε την προστασία μας. Το καλύτερο είναι να κάνουμε τεστ συχνά και, αν βγαίνει θετικό, να μην κυκλοφορούμε. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να γίνει τέταρτη δόση εμβολίου, ο γιατρός υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊό δε χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους 4-6 μήνες, ωστόσο είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι όσοι νόσησαν δε χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους 4-6 μήνες.

«Ελπίζουμε ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια που θα μπορούν να αυξήσουν την ανοσία στα κυκλοφορούντα στελέχη», κατέληξε. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News