ΕΟΔΥ: Τι συμβαίνει στη Σανγκάη - Διαψεύδει ότι βρέθηκε νέα μετάλλαξη κορωνοϊού

Ελλάδα
ΕΟΔΥ: Τι συμβαίνει στη Σανγκάη - Διαψεύδει ότι βρέθηκε νέα μετάλλαξη κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα πλέον η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» - Ο ρόλος της Omicron 2

Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει φήμες ότι κάτι άλλο συμβαίνει όπως είχαν αφήσει να εννοηθούν φήμες αλλά και καθηγητές, όπως ο Π. Γαλιατσάτος του πανεπιστημίου Hopkins.

«Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ.

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2. H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο iefimerida.gr είχε επισημάνει ακριβώς αυτό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τον ΠΟΥ ή διεθνείς ερευνητές που να στοιχειοθετούν την ύπαρξη νέας μετάλλαξης στην Κίνα. Απέδιδε δε τα σκληρά μέτρα σε τρεις παράγοντες: Την πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid-19, που έχει επιλέξει το Πεκίνο, την μειωμένη αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου σε σχέση με Pfizer-Moderna και την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων (άνω των 80 ετών).

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News