Ιεροσόλυμα: Ομάδα εβραίων εξτρεμιστών καταπάτησε περιουσία του Πατριαρχείου

Ελλάδα
Ιεροσόλυμα: Ομάδα εβραίων εξτρεμιστών καταπάτησε περιουσία του Πατριαρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πατριαρχείο προειδοποιεί πως με το Πάσχα και το Ραμαζάνι να ακολουθούν, πιθανώς να πυροδοτηθούν τοπικές έχθρες - Tο θέμα αναμένεται να φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης - Η κατάληψη, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2022, ομάδα εβραίων εξτρεμιστών μαζί με μέλη της οργάνωσης Ateret Cohanim, εισέβαλαν στο Ξενοδοχείο Μικρή Πέτρα, ένα μέρος όπου διαχρονικά διαμένουν και «προσεύχονται» Χριστιανοί προσκυνητές- όπως και σε ένα τοπικό κατάστημα αλλαγής συναλλάγματος που ανήκουν στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και ενοικιαζόταν από τον Ιεροσολυμήτη Χασάν Σαίντ, στο όριο της παλιάς πόλης που ανήκει στους άραβες και σε μία χρονική  η οποία συνέρχεται με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μπλίνκεν στην περιοχή.

AP Photo/Oded Balilty

«Η πράξη αυτή καταπάτησης έγινε παράνομα και αποτελεί προσβολή για τις τοπικές επιχειρήσεις και περιουσίες στην Χριστιανική Γειτονιά της Ιερουσαλήμ», αναφέρει σε σχετική επιστολή του το Πατριαρχείο, το οποίο προειδοποιεί πως με το Πάσχα και το Ραμαζάνι να ακολουθούν, πιθανώς να πυροδοτηθούν τοπικές έχθρες ανάλογες με εκείνες που καταγράφηκαν το τελευταίο έτος στην περιοχή Sheikh Jarrah.

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, η αστυνομία της Ιερουσαλήμ δεν θέλει να εμπλακεί στο θέμα και την καλεί να κάνει έξωση στην οργάνωση Ateret Cohanim και να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν.

«Όσοι προέβησαν στις πράξεις αυτές δεν είχαν χαρτί έξωσης και έτσι πήραν τον νόμο στα χέρια τους διαπράττοντας μια πράξη εγκληματική. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν συνειδητά υπερασπιστεί την εξτρεμιστική ομάδα ή έκλεισαν τα μάτια στις παράνομες πράξεις της που έλαβαν χώρα στο Ξενοδοχείο της Μικρής Πέτρας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Σημειώνεται πως από τον Δεκέμβριο εξτρεμιστικές οραγανώσεις έχουν καταπατήσει και εκκλησίες Αρμένιων, Λατίνων και Ρώσων, ενώ έχουν επιτεθεί και σε δύο επιχειρήσεις αράβων, οι οποίες ανήκουν σε Χριστιανικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, το θέμα αναμένεται να φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. Και δεδομένου ότι η κατάληψη, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται, ο κ. Κεφαλογιάννης θα επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει ενημερωθεί για τις ραγδαίες εξελίξεις η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ Ιεροσολύμων με τον κ. Κεφαλογιάννη

«Η πράξη αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αφορά στις κοινωνικές σχέσεις στην περιοχή. Πράττοντας κατά τον παράνομα επιθετικό αυτό τρόπο ενάντια σε μια γνωστή Χριστιανική περιουσία και μια αραβική επιχείρηση, με το Πάσχα και το Ραμαζάνι να ακολουθούν, πιθανώς να πυροδοτηθούν τοπικές έχθρες ανάλογες με εκείνες που καταγράφηκαν το τελευταίο έτου στην περιοχή Sheikh Jarrah», τονίζει στην επιστολή του το Πατριαρχείο και προσθέτει πώς στην παράνομη αυτή πράξη, κάτοικοι, επιχειρηματίες και ιερείς απαιτούν οριστικές λύσεις.

Ο πατριάρχης Θεόφιλος ΙΙΙ έχει συσκευθεί με το Συμβούλιο των Πατριαρχών και των Αρχηγών της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ παίρνοντας συμβουλές από όλες τις πλευρές. Μάλιστα, η Εκκλησία κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να σταματήσει τις πράξεις αυτές, να προστατεύσει τους ενοικιαστές και να βρει μια νόμιμη και ειρηνική λύση.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το Πατριαρχείο, υπάρχει τεράστια πίεση να γνωστοποιήσει τις πράξεις αυτές με έντονο τρόπο. Η Εκκλησία φοβάται ότι ορισμένες πράξεις θα μπορούσαν γρήγορα να κλιμακώσουν και να πυροδοτήσουν ένα σενάριο ταραχής στην Παλιά Πόλη.

Ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ με τον κ. Κεφαλογιάννη

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι μιλάμε για μια παράνομη εισβολή, χωρίς νομική κάλυψη ή κάποια εν εξελίξει διαδικασία, ο Πατριάρχης και οι Ηγέτες της Εκκλησίας ζητούν από την αστυνομία της Ιερουσαλήμ να πράξει δίκαια και σύμφωνα με την δύναμη της. Έχουν γίνει αναφορές ότι η Αστυνομία της Ιερουσαλήμ δεν θέλει να εμπλακεί στο θέμα, αλλά να σταθεί αδρανής, πράγμα που δεν είναι το πρέπον απέναντι σε μια εγκληματική πράξη. Ο Πατριάρχης απαιτεί η αστυνομία να κάνει έξωση στην οργάνωση Ateret Cohanim και να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν την εισβολή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει νομικές διαδικασίες», καταλήγει στην επιστολή του το Πατριαρχείο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η πλευρά του Ισραήλ ως οργανωμένο κράτος στην παραβίαση αυτών των ιδιοκτησιακών θεμάτων και νόμων, για τα οποία πάντοτε δρα ακαριαία, με δεδομένο ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις πολύ δύσκολα δρουν σε μία πόλη με ιδιαίτερο συγκρουσιακό παρελθόν.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News