Στην αυξημένη πιθανότητα να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Θανος Πλεύρης, δήλωσε ότι θα πραγματοποιείται ένα self-test από τους μαθητές για να προσέλθουν στα σχολεία.
Υπενθυμίζεται πως η μείωση των υποχρεωτικών self test, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία, σε ένα την εβδομάδα απασχόλησε την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία εν μέσω αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισε να μεταφέρει το θέμα προς εξέταση την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι τα πέντε αυτοδιαγνωστικά τεστ που δίνονται μέχρι σήμερα στους μαθητές, καλύπτουν και την επόμενη εβδομάδα.
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Ενδέχεται η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού».
Στην αυξημένη πιθανότητα να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρευρισκόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή.
//--> //-->Οι πιθανότητες προς αυτή την κατεύθυνση είναι 50-50, με την αποκλιμάκωση επί των σκληρών δεικτών να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τελική απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο. «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το ‘’Covid pass’’, όπως για παράδειγμα στους χώρους της εστίασης», ανέφερε ο καθηγητής, σχολιάζοντας ότι η κατάργηση ενδέχεται να συντελεστεί πριν το Πάσχα.
Ως προς τη χρήση της μάσκας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι είναι πιθανό να μη χρησιμοποιείται πια σε κλειστούς χώρους, συμπληρώνοντας πως «ήρθαν για να μείνουν στα νοσοκομεία».
Τέλος, αναφορικά με τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης, τόνισε ότι αναμένεται να δοθεί σε άτομα άνω των 70 ετών, όπως και στις ευπαθείς ομάδες. «Δεν πρόκειται να δούμε ενισχυτικές δόσεις, σύντομα, στον υπόλοιπο πληθυσμό, ή και στα παιδιά. Θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αν θα χρειαστεί.».
Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού να είναι αυξημένα παγκοσμίως, ωστόσο η νόσηση είναι συνήθως ελαφριά και τα δεν πιέζονται. Στο πλαίσιο αυτό πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων και κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στα βήματα αυτά φαίνεται πως θα βαδίσει και η Ελλάδα σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα με κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεν αυξημένα, ωστόσο, η ασθένεια είναι ελαφριά για τους περισσότερους νοσούντες πλειοψηφικά. Ως εκ τούτου, δεν διαπιστώνεται έντονη πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπό τα δεδομένα αυτά, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν καταργήσει το πιστοποιητικό και έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, δρόμο στον οποίο βαδίζει και η Ελλάδα.
Θάνος Πλεύρης: «Ένα self-test θα κάνουν οι μαθητές για να προσέλθουν στα σχολεία»
Ένα self-test θα κάνουν, πλέον, οι μαθητές για να προσέλθουν στα σχολεία από δύο που έκαναν μέχρι πρότινος, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, παρευρισκόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή.
//--> //-->«Το testing πρέπει να παραμείνει. Αυτό επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.», ανέφερε ο ίδιος: «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κάνει πολλά testing. Έχουμε απλώς αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο. Οι ειδικοί στην Επιτροπή συζητούν ότι, λόγω της Όμικρον 2, το self-test θα παραμείνει στα σχολεία, αλλά θα γίνεται μόνο ένα και όχι δύο.», πρόσθεσε ο υπουργός.
Συνεχίζοντας, ο ίδιος ανέφερε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες, όταν υπάρχει υπερμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα. Ακόμα, η προσοχή εστιάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.».
Ωστόσο, «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά σίγουρα η νόσηση έχει χαρακτηριστικά, που μας κάνουν πιο αισιόδοξους», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
(Φωτογραφία: Shutterstock)