Μετά από αρκετές δεκαετίες, το Ηράκλειο βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο για την ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ο οποίος θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και στην τοπική οικονομία.
Προτάσεις για το πρωτοποριακό αυτό πρότζεκτ κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020» ( LEADER) το οποίο χρηματοδοτεί την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, επενδύσεις στον θαλάσσιο τουρισμό, την ανάπτυξη τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών.
Συνολικά 38 επενδυτικά σχέδια, κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου για χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, με τα περισσότερα να αφορούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων, η ενοικίαση σκαφών, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιπλωμένων διαμερισμάτων και ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων θαλάσσιου τουρισμού ( καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες περιηγήσεις), όπως δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μαυρογιάννης.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, το συνολικό οικονομικό «πακέτο» για το Νομό Ηρακλείου ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αναφορικά με το ποσοστό της επιδότησης για τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών, αυτό αγγίζει το 80% ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται στο 50%.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η κατασκευή δύο υποθαλάσσιων πάρκων αναψυχής με τεχνητούς υφάλους, έναν στην περιοχή του Μονοναύτη βόρεια του οικισμού της Αγίας Πελαγίας, έκτασης 50 στρεμμάτων και ενός ακόμα στη Σταλίδα, έκτασης 22,5 στρεμμάτων. Την πρόταση κατέθεσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία – Καταδυτικά Πάρκα Κρήτης - που έχει συστήσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου στην οποία μετέχουν οι Δήμοι Μαλεβιζίου και Χερσονήσου καθώς και η Ανοικτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης ( ΑΣΤΑΚ).
Η βασική επιχειρηματική ιδέα του επενδυτικού σχεδίου εδράζει στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος – του καταδυτικού τουρισμού - είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος ο οποίος παρέχει πολλαπλά οφέλη για τις περιοχές υποδοχής των τουριστών – αυτοδυτών τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προστασίας της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος συνολικά στην περιοχή λειτουργίας.
«Την παρούσα χρονική στιγμή είναι προς ολοκλήρωση η διαδικασία αδειοδότησης δύο καταδυτικών πάρκων ένα στο Δήμο Μαλεβιζίου (Μονοναύτης, Αγία Πελαγία) και ένα στο Δήμο Χερσονήσου (Σταλίδα). Η επιχείρηση έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και έχει υποβάλλει δύο πλήρεις φακέλους αδειοδοτήσης στο ΥΠΕΝ τον Ιούλιο του 2019 για το Μονοναύτη και τον Ιούλιο του 2020 για τη Σταλίδα. Η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του Καταδυτικού πάρκου του «Μονοναύτη» ελήφθηκε 20/05/2019 ενώ για τη Σταλίδα 20/02/2020.
Ο προϋπολογισμός της πρότασής είναι 300.000,00 ευρώ εκ των οποίων η υποδομή και η κατασκευή των Υποθαλάσσιων Πάρκων Αναψυχής με Τεχνητούς Ύφαλους καταλαμβάνει το 50% και τα Πάγια στοιχεία - Εξοπλισμός- Αγορά εξοπλισμού (ναύδετα, σημαδούρες κλπ) το 30%», όπως μας ανέφερε ο Τεχνικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Γιώργος Καραπιδάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία έχει ως απώτερο στόχο την καθιέρωση της Κρήτης ως προορισμός Κατάδυσης το οποίο απευθύνεται σε ένα υψηλής ποιότητας κομμάτι του τουρισμού. Όπως προκύπτει από στοιχεία και μελέτες σχετικά με το προφίλ των ερασιτεχνών αυτοδυτών, η πλειοψηφία αυτών είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου που εκτιμούν και σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την υποβρύχια ζωή και την φυσική ομορφιά του βυθού.
Για την…τύχη των επενδυτικών σχεδίων θα υπάρξουν ανακοινώσεις το προσεχές χρονικό διάστημα, με τον κ. Γιώργο Μαυρογιάννη να διαβεβαιώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλες οι προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις.