Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τώρα το άνοιγμα των σχολείων, το πιθανό lockdown των ανεμβολίαστων αλλά και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξολόγων, όπου μεταξύ άλλων θα εισηγηθεί και το πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις, ενώ σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ενίσχυσης μαθημάτων.
Τι αναμένεται να συζητηθεί για το άνοιγμα των σχολείων
- Άνοιγμα σχολείων στις 10 Ιανουαρίου
- Περισσότερα τεστ από 2 έως 3 την εβδομάδα
- Επικρατέστερο σενάριο self test αν χρειαστεί rapid με κόστος της κυβέρνησης
- Μείωση του 50 + 1
- Καταργείται ο «Σταυρός»
- Εάν βρεθεί θετικό παιδί γίνεται τεστ σε όλους
Άνοιγμα σχολείων
Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Όπως επισήμανε ο ίδιος, μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, ώστε να εισηγηθεί επ’ αυτού. Βασικός στόχος αποτελεί τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου - κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά. Θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και την επικράτηση της «Όμικρον» στους μαθητές, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε παράταση μιας ακόμα εβδομάδας στις εορταστικές διακοπές των μαθητών. Όπως είπε ο ίδιος, «περίπου ένα στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή, από 0 έως 20 ετών, είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό [...] Η «Όμικρον» είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική και όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται. Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα; Δε βλέπω σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων κορωνοϊού πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου. Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000-35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο».
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου. Θα αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας. Πολύ ισχυρό testing, για να έρθουν τα παιδιά στα σχολεία ελεγμένα. Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκινούσαμε. Και αυτό διότι είχαμε το πιο συχνό testing σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είχαμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλο αυτό το διάστημα, κατά καιρούς, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα 80.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα πρωτόκολλα εάν χρειαστεί να τροποποιηθούν, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, εδώ είμαστε να το δούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 του μήνα».
Τα δυο πιθανά σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Στα δύο πιθανά σενάρια της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας αυτών θεωρείται δεδομένη. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα. Από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση. Εξετάζουμε δύο σενάρια: Το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση - η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού. Λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση, αν περάσει το επτάμηνο. Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα - το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε - έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα. Δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες - με εξαίρεση τους υγειονομικούς - αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια. Δεν έχουμε πάρει απόφαση, ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», αφήνοντας, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
(φωτογραφία: Intime)