Κορωνοϊός: Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα – Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα – Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τα εστιατόρια και καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα με καθήμενους σε τραπέζια έως έξι άτομα - Εξαίρεση η Παραμονή Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα

Ο κύβος ερρίφθη... Από τις 06:00 αύριο Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το πρωί, θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα στα οποία κατέληξε τελικά η κυβέρνηση και η επιτροπή των ειδικών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο έως και 16 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα και τι ισχύει για το Ρεβεγιόν

Το έξτρα μέτρο που αποφάσισε η επιτροπή είναι να σταματήσει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση.

Αναφορικά με τη διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τα εστιατόρια και καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα με καθήμενους σε τραπέζια έως έξι άτομα, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα, απαγορεύεται η μουσική και τα πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς της μετάλλαξης, ενώ και τα μπαρ θα λειτουργούν έως τις 12:00, επίσης χωρίς μουσική. 

Για τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία αναπόφευκτα θα μείνουν κλειστά, θα δοθεί αποζημίωση από το κράτος, μέσω ένταξής τους στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με ΚΥΑ.

Επίσης ο κ. Πλεύρης είπε ότι είναι καλό όλοι να κάνουν τεστ πριν από τα τραπέζια ακόμη και στα σπίτια.

Σχετικά με την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας είπε ότι νοσηλεύονται κυρίως όσοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά παράλληλα στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη. Όπως ανέφερε ακόμα πιέζεται το σύστημα από τη μετάλλαξη Δέλτα, γι’ αυτό είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη η επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον, και να μη διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν, τόνισε.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

«Οι συμπολίτες που πλήττονται από Όμικρον είναι κυρίως νεότερων ηλικιών. Κυρίως νοσούν ασυμπτωματικά. Οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Τα τραπέζια τα οικογενειακά, πρέπει να γίνονται τεστ. Όσοι αισθάνονται πως ε΄χουν βρεθεί με κρούσματα, να δείξουν ότι αγαπούν τους δικούς τους, χωρίς να τους δουν. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και οποιοδ΄ήποτε πάρτι σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο. 

Αν εφαρμοστούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή. Θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών και με όλες τις ενέργειες να ξέρουν οι πολίτες ότι θα έχουν τη στήριξη και θα έχουμε τη δυνατότητα να ατενίσουμε το μέλλον», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, από αύριο τίθενται σε ισχύ και τα υπόλοιπα μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν θεατών τους 1.000 θεατές. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.

Τα μέτρα αρχικά είχε αποφασιστεί να τεθούν σε ισχύ από 3 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο η εκτόξευση των κρουσμάτων και η ανησυχία που έχει προκαλέσει το γεγονός αυτό οδήγησε στο να τεθούν σε ισχύ νωρίτερα.

Συνεπώς, από τις 06:00 της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα του χώρου της εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Oι ανακοινώσεις του υπουργοί Υγείας

Στις 15:00 σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε σε αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλύθηκαν οι παράμετροι της προσπάθειας αντιμετώπιησης της Covid μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής «Ο» που έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα αναμένεται να «αγγίξει» σήμερα τις 30.000.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου αλλά θα εφαρμοστούν από αύριο Πέμπτη στις 6 το πρωί είναι:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση - διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· Επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Το 70% των κρουσμάτων ανήκουν στην «Ο»

Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το 70% των κρουσμάτων προέρχονται από την παραλλαγή «Ο» και προσθέτουν ότι ταυτοχρόνως 3-4.000 κρούσματα -από τα 21.657 που ανακοινώθηκαν χθες- ανήκουν στη μετάλλαξη Δ. Από την μετάλλαξη αυτή, την Δ δηλαδή, είναι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την σταδιακή επικράτηση της παραλλαγής Ομικρον, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν και οι σοβαρές νοσήσεις που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πιθανώς διασωλήνωση.

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News