Υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάλλαξης «Όμικρον» πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων. Πιστοί προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, με το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου να ζεσταίνει τις καρδιές των Κρητικών. Ωστόσο τα κρούσματα αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα η μισή Κρήτη να βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο», καθώς σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης μπαίνουν πλέον και τα Χανιά, σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού ελέγχου εντάχθηκε η περιφερειακή ενότητα Χανίων, που μετά την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, που βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο», γίνεται η δεύτερη περιοχή της Κρήτης που εντάσσεται σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης.
Το τελευταίο διάστημα η περιφερειακή ενότητα Χανίων κατέγραψε αυξημένα κρούσματα, κάποιες φορές μάλιστα αρκετά περισσότερα από το Ηράκλειο, όπου διενεργούνται περισσότερα τεστ και παράλληλα αναφερόμαστε σε ένα μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού.
Με βάση τα δεδομένα αυτά και με φόντο τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, οπότε και κάνοντας μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα των υφιστάμενων μέτρων θα αποφανθεί ποια μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από εδώ και πέρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, η Επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί τη λήψη επιπλέον περιορισμών.
Οι προτάσεις
Τα μέτρα που προτείνονται από την Επιτροπή προβλέπουν τα εξής: τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα, είτε στις 11 τη νύχτα, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 5 π.μ., ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί ξανά πριν από μερικούς μήνες στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο και δε θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης, με τα εν λόγω μέτρα να έχουν ισχύ για 15 μέρες, οπότε και μετά θα επανεξεταστούν.
Επανέρχεται η τηλεργασία -Τα σενάρια για τα γήπεδα
Άμεση θα είναι η επαναφορά της τηλεργασίας στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέτρο που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα γήπεδα. Εδώ υπάρχουν δύο προτάσεις, η πρώτη είναι να μειωθεί στο μισό ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών και η δεύτερη να απαγορευθεί εντελώς η παρουσία τους στους αγώνες.
Εκτός κάδρου το lockdown και το κλείσιμο σχολείων
Από την πλευρά της κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός κάδρου ένα γενικό lockdown ή ακόμα και τοπικά σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Η ίδια γραμμή υπάρχει και για τα σχολεία καθώς δεν συζητά την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές και επιθυμεί την κανονική επαναλειτουργία τους. Το μόνο μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι με μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, ενώ και τα πρωτόκολλα λειτουργίας θα παραμείνουν ως έχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ισχύουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα μας, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, είναι τα εξής: Υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ένα μέτρο το οποίο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό). Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (ΚΝ95). Στην εστίαση οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν όταν εισέρχονται στο μαγαζί, όσο περιμένουν να καθίσουν, όταν φεύγουν από το μαγαζί και όσο περιφέρονται μέσα σε αυτό ή πηγαίνουν τουαλέτα.
Επιπλέον, ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει οι Δήμοι. Επίσης ισχυρή σύσταση για τεστ αφορά στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς. Ισχυρή σύσταση αναφέρει επίσης τη διεξαγωγή self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.
«Καμπάνες»
Πρόστιμα ύψους 150 ευρώ θα πληρώνει όποιος δε συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες προς τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά πλέον να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μη χρήση μάσκας ή υπέρβαση του ορίου συνοδών/επισκεπτών ανά ασθενή σε νοσοκομεία επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
Πώς μπορείτε να κάνετε ένσταση
Σε περίπτωση που σας επιβληθεί πρόστιμο και θεωρείτε πως η επιβολή του έγινε αδίκως, έχετε το δικαίωμα μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης και αποκλειστικά ηλεκτρονικά να διατυπώσετε τις σχετικές αντιρρήσεις σας. Η ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου.
Αν δεν πληρώσετε το πρόστιμο
Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη, και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως, εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.
«ΟΜΙΚΡΟΝ» - Οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της υπερ-μετάλλαξης
Με την έλευση του νέου έτους 2022 και κλείνοντας ο ιός δύο έτη ζωής ανάμεσά μας, οι ελπίδες μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της υπερ-μετάλλαξης «Όμικρον» εντοπίζονται στα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου:
Πιθανώς παραμένει η Τ κυτταρική ανοσία και επομένως οποιοσδήποτε έχει ήδη εμβολιαστεί ή νοσήσει έχει λιγότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά.
Η τρίτη (ενισχυτική) δόση των mRNA εμβολίων σίγουρα (και ίσως και άλλων εμβολίων) φαίνεται να λειτουργεί στο 85% των περιπτώσεων, προφυλάσσοντας από τη βαριά νόσηση.
Στη Νότια Αφρική, και ίσως και στη Μεγάλη Βρετανία που προηγούνται χρονολογικά στην έλευση του (πέμπτου) κύματος της πανδημίας υπερ-μετάλλαξης “Όμικρον”, φαίνεται ότι η καμπύλη των θανάτων είναι κατά πολύ ηπιότερη και δεν αντιστοιχεί με την εκρηκτική άνοδο των νέων κρουσμάτων.
«Παρ’ όλα τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία, γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος με πολλά άγνωστα στοιχεία, και μελλοντικά δεν αποκλείεται να γίνουν και άλλες μεταλλάξεις, ειδικά όταν δισεκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη μας παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα», σημειώνει η καθηγήτρια.
Οδηγίες προστασίας
Οι συστάσεις για την προστασία και μείωση της διασποράς είναι οι εξής:
- Η τρίτη δόση εμβολιασμού να γίνει από όλους (είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο), μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών), αποφυγή συνωστισμού.
- Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες, ενώ, βλέποντας τη μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών τεστ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, μπορούμε να προμηθευτούμε περισσότερα, γιατί θα μας χρειαστούν τον επόμενο μήνα.
- Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.