Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι πληρώνονται την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου

Ελλάδα
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι πληρώνονται την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμος να προχωρήσει σε νέες πληρωμές δικαιούχων είναι ο ΕΦΚΑ, μετά και από την καταβολή αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Έτοιμος να προχωρήσει σε νέες πληρωμές δικαιούχων είναι ο ΕΦΚΑ, σε συνέχεια των καταβολών που πραγματοποίησε σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μικρή προσωπική διαφορά.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι εκκρεμότητες που αναμένεται να κλείσουν έχουν ως εξής:

  1. Από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν οι μηνιαίες αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους. Οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος. Τώρα θα δοθούν τα 2/5 που εκκρεμούν για τα έτη 2020 και 2021. Δηλαδή αν ένας συνταξιούχος δικαιούται αύξηση 50 ευρώ, στο τέλος του μήνα θα πάρει 20 ευρώ.
  2. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να πληρωθούν και οι 29.000 δύσκολες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά. Ειδικότερα οι 29.000 νέοι συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν ακόμη αφορούν πολύπλοκες περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και περίπου 5.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι εν λόγω συνταξιούχοι που εργάζονται θα λάβουν μόνο τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί (από τον Μάρτιο του 2020) από τη μείωση του πέναλτι κατά 30%, καθώς δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό για τη μείωση του πέναλτι σε μηνιαία βάση. Δηλαδή οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται ακόμα το «μαχαίρι» του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αντίθετα, ο νέος νόμος που μειώνει το πέναλτι στο 30% εφαρμόζεται στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να χορηγούνται αυξημένες συντάξεις στους απασχολούμενους συνταξιούχους.

  1. Άλλες 215.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία καταχωρημένα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, εκτιμάται πως μόνο το 20%-25% (40.000 - 50.000) εξ αυτών δικαιούνται και τελικά θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δε συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι:

  • περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης,
  • αίτημα συνταξιοδότησης  πριν από τον Μάιο του 2016 και
  • μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Αναφορικά με τις διεκδικήσεις των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα 300.000 συνταξιούχων του δημοσίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συνταγματική την κατάργηση που υπέστησαν το 2013, καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Επι της ουσίας, το Δημοσιονομικό Δικαστήριο επανέλαβε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας 1307/2019, που είχε κρίνει συνταγματική την κατάργηση των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Δικαστικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι αποτελεί προπομπό για ανάλογες μελλοντικές αποφάσεις.

Αντίθετα το ίδιο ανώτατο δικαστήριο κρίνει (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Πλέον, οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου, περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News