Για τηνν κατάσταση με τον κορωνοϊό στηνη Ελλάδα μίλησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σημειώνεται ότι τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 3.038, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Η Νίκη Κεραμέως δεν εμφανίστηκε στην Ενημέρωση, όπως είχε - αρχικά - ανακοινωθεί, καθότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύσκεψη των λοιμοξιωλόγων, με τις ανακοινώσεις για τα Δημοτικά Σχολεία να γίνονται αύριο, όπως ανακοινώθηκε από το συντονιστή.
Συσχετίζουν τη συγκομιδή της ελιάς με την αύξηση των κρουσμάτων
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, "Είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος".
Όπως είπε, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, πιθανότατα, λόγω της συγκομιδής της ελιάς. Οι άλλες περιοχές που ανέφερε είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία και η Μυτιλήνη. Υπενθυμίζεται πως στην Κρήτη καταγράφηκαν, συνολικά, 40 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με την ίδια, "χρειάζονται 15 - 20 ημέρες από το lockdown για να φανούν τα αποτελέσματα". "Αυτό που περιμένουμε τις πρώτες 7 ημέρες του lockdown είναι η αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, αν τηρούνται τα μέτρα αναμένουμε μείωση στους ασθενείς στις ΜΕΘ και στα κρούσματα".
"Σε λίγους μήνες θα έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια, που μας δίνουν ελπίδα. Η αναμονή πρέπει να συνδυαστεί με πειθαρχία", σχολίασε.
"Είμαστε κουρασμένοι", τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Χαρδαλιάς: "Η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας"
"Να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις", τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας τον περιορισμό των μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τα super και mini market, καθώς και τα συνεργεία, θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ.
"Να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό" κάλεσε τους επιχειρηματίες ο Χαρδαλιάς.
"Δεν επιτρέπεται άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων, αλλά ατομική άσκηση, έως 3 άτομα, κοντά στον τόπο κατοικίας", υπενθύμισε.
Οι απαντήσεις των ειδικών στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Αναφορικά με τα νησιά, πραγματοποιούνται κανονικά οι αεροδιακομιδές σε μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
"Εάν χρειαστεί, θα γίνει επίταξη των ιδιωτών γιατρών", τόνισε ο ίδιος. "Αυτό έχει προβλεφθεί νομοθετικά. Ωστόσο, η επίταξη κοστίζει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συνεργασία με εξέλιξη στον Ιδιωτικό Τομέα. Όλα τα σενάρια έχουν προβλεφθεί ακι θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί", σχολίασε ο κ. Κοντοζαμάνης.
"Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και επόμενα lockdown ανάλογα με τη συμπεριφορά όλων μας", τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
"Θεραπείες ογκολογικών ασθενών, θεραπείες ασθενών με χρόνια νοσήματα, συνεδρίες τεχνητών νεφρών συνεχίζονται κανονικά", είπε ο κ. Κοντοχαμάνης.
"Παρακολουθούμε πόσοι κινούνται και ανά περιοχή και ανά περιφέρεια...", είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την κινητικότητα που υπάρχει εν μέσω lockdown. "Έχουμε εργαλεία για τις περιττές μετακινήσεις και, αν χρειαστεί, θα τα ενεργοποιήσουμε', ανέφερε.
Όλα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς:
«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ τόνισε ότι «τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Όπως είπε, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι «να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία».
Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.
Οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολή SMS ή έντυπη βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης, αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας, (με sms με τον κωδικό 1) ή για κίνηση με το κατοικίδιο, (sms με τον κωδικό 6).
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.
Σχετικά με την εστίαση διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ' οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ' εξαίρεσης μετακίνησης.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι μείωση των μετακινήσεων επιτυγχάνεται και μέσω της τηλεργασίας ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους οργανισμούς «να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό».
Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι οι έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και συμπλήρωσε ότι κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν επιτρέπεται η άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων και επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η ατομική άσκηση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και κατά προτίμηση κοντά στον τόπο κατοικίας μας.
«Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters νέες συρροές νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μια δύσκολη ίσως την πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και παρά την κόπωση που όλοι αισθανόμαστε η κατάσταση απαιτεί από όλους μας να τηρούμε απόλυτα ακόμα πιο πιστά τα μέτρα και η πιστή τήρηση των μέτρων σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα. Υπομονή, επιμονή, σθένος ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δίπλα μας στο πλευρό μας. Μένουμε στο σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς αν έχουν οι αρχές εικόνα για το πόσα εκατομμύρια πολίτες πραγματοποιούν καθημερινά μέσα στο lockdown έστω και μία μετακίνηση κι αν πρέπει να πάει η χώρα σε ένα καθολικό 15ημερο lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρακολουθούν και πόσα εκατομμύρια πολίτες κινούνται κι ανά περιοχή και ανά Περιφέρεια και στο σύνολο του εικοσιτετραώρου.
«Η αλήθεια είναι ότι ήταν διαφορετικά τα δεδομένα πχ το Σάββατο από ό,τι ήταν τις καθημερινές. Το βήμα που κάνουμε είναι ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα. Είναι ξεκάθαρο ότι το απόλυτο στοίχημα για όλους μας και για τους επιδημιολόγους αλλά και για όλους όσους συνδράμουν και επιχειρησιακά στην προσπάθεια αυτή, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι ο δείκτης αυτός τα πρώτα εικοσιτετράωρα φαίνεται να επιτυγχάνεται, ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί χρειάζεται με επιμονή να συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε, να περιορίζουμε τη μεταφορά και τη μετάδοση του ιού».
«Σε κάθε περίπτωση έχουμε εργαλεία τα οποία, ανάλογα με το βαθμό περιττών ή όχι μετακινήσεων, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε.
Όλα όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου:
Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο όπως και στη χώρα μας και έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. «Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων σε Αττική (697) και Θεσσαλονίκη (725), ωστόσο -όπως είπε- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφονται σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid-19 και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα είπε η καθηγήτρια . «Φαίνεται ότι είμαστε στο pic αυτού του δεύτερου κύματος».
Σημαντική ήταν και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με μέσο όρο τα 39 άτομα την ημέρα.
«Η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», επισήμανε.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15 με 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ηλικίας 40-65 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ηλικίας άνω των 65 ετών. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, προφανώς βλέπουμε πολλά κρούσματα, όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, τόνισε η καθηγήτρια. Εξήγησε ότι επειδή όμως υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται αύξηση των νοσηλευόμενων τις επόμενες εβδομάδες.
«Πολλοί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναναστρεφόμαστε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η διασπορά το ταχύτερο» σημείωσε.
Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι το πότε θα δούμε να αποδίδει το lockdown. Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο.
«Οι άνθρωποι που σήμερα χάνουν τη ζωή τους πιθανότατα μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, και το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα θα αποδώσει. Αναμένουμε τις επόμενες 7 με 10 μέρες μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μία με δύο εβδομάδες αργότερα θα δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ.».
Το lockdown μας δίνει την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, για καινούργιες θεραπείες αλλά και το εμβόλιο, ανέφερε η καθηγήτρια και επισήμανε: «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία- και να κατορθώσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων».
Όσα είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης:
Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, ανοίγουμε κάθε μέρα και απλές κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ και μέχρι σήμερα ανταποκρινόμαστε με επιτυχία, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. "Πράγματι μας αιφνιδίασε η συμπεριφορά του ιού τις τελευταίες 15 -20 μέρες, άλλωστε οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν πει ότι είναι επιθετικός και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη η συμπεριφορά του, αλλά δεν είχαμε ελλιπή συντονισμό". Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν τη λήψη των τελευταιων μέτρων υπήρξαν αποφάσεις για τοπικά lockdown. "Ακούγαμε τους ειδικούς και παίρναμε μέτρα". Επανέλαβε ότι τα τεστ έχουν αυξηθεί σε 25.000 με 30.000 καθημερινά και μάλιστα σε περισσότερα σημεία.
"Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση υπάρχουν σχέδια που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό και χώρους στους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση", εείπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ξεκαθάρισε ότι αεροδιακομιδές στα νησιά δεν θα γίνουν ενώ σε άλλες περιοχές ίσως γίνουν αεροδιακομιδές και διακομιδές εάν χρειαστεί.
Η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα να συνεργαστούν με το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ θετική μέχρι στιγμής, είπε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι "στην περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση θα προχωρήσουμε σε επίταξη. Υπάρχει σχέδιο και θα υλοποιηθεί εάν χρειαστεί", είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας συνεχίζει να εξυπηρετεί όσους έχουν ανάγκη. Τα επείγοντα και έκτακτα χειρουργεία συνεχίζουν να γίνονται, οι ευάλωτες ομάδες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται.
Σχετικά με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τόνισε ωστόσο ότι είναι "το τελευταίο όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Η επίταξη δεν είναι δωρεάν στο κράτος" και μάλιστα ανέφερε ότι αν γινόταν επίταξη στο πρώτο κύμα της επιδημίας που δεν χρειάστηκε "θα είχαμε πετάξει τα χρήματα που διαθέτουμε".
Έχουμε κάνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν, υπάρχει μια συνεργασία σε εξέλιξη με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει σχέδιο για την επίταξη το οποίο εάν χρειαστεί θα το υλοποιήσουμε, κτέληξε.
(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.