Πανελλήνιες 2020: "Πέφτουν" οι βάσεις - τελευταία μέρα για τα μηχανογραφικά

Ελλάδα
Πανελλήνιες 2020: "Πέφτουν" οι βάσεις - τελευταία μέρα για τα μηχανογραφικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις 20 Αυγούστου οι ανακοινώσεις των βάσεων

Πτώση των βάσεων “δείχνουν” τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και που αφορούν στις βαθμολογίες και την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται φέτος πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Μάλιστα, στην “ταυτότητα” των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων καταγράφεται ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές “έπεσαν” κάτω από τη βάση.

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Χημεία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ενώ σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες. Αναλύοντας πιο προσεκτικά τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους (ποσοστό 42,4%) από το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση και περίπου το 37% των υποψηφίων του 2ου πεδίου των Θετικών Σπουδών έγραψε για βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Σύμφωνα, δε, με τα ίδια στοιχεία, το 35,7% των υποψηφίων των επιστημών υγείας και περίπου το 50% των υποψηφίων για τις οικονομικές σπουδές του 4ου επιστημονικού πεδίου συγκέντρωσε λιγότερες από 10.000 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, στον αντίποδα τα άριστα γραπτά ήταν φέτος ελάχιστα. Ενδεικτικό του νέου “τοπίου” που έχει δημιουργηθεί είναι ότι κανένας υποψήφιος δε συγκέντρωσε πάνω από 19.750 μονάδες, τη στιγμή που από 19.000 έως 19.749 μονάδες συγκέντρωσαν 131 υποψήφιοι. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την πορεία των βάσεων, αναμένεται πτώση παντού, ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές. Μια κάποια σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ οι περιζήτητες Νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία. Πιο αναλυτικά, η πτωτική πορεία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις.

Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των Ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ “ιστορική” χαρακτηρίζεται η πτώση των βάσεων που αναμένεται στις Ιατρικές.

Για τις Νομικές σχολές, επίσης, αναμένεται πτώση των βάσεων μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή. Για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας, είναι σαφές ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις.

Επίσης, στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου - Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής - η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής.

Οι βάσεις θα κάνουν “επανεκκίνηση”

Γενικότερα, ο αριθμός των μαθητών που συγκέντρωσε περισσότερα από 19.000 μόρια είναι 134, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των υποψηφίων συνολικά που συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια. Αυτό και σε συνδυασμό με την έλλειψη συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες σημαίνει πρακτικά ότι οι βάσεις φέτος θα κάνουν μια “επανεκκίνηση”.

Για τον λόγο αυτό, καλό είναι οι υποψήφιοι, όταν θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, να μη λάβουν υπόψη τις περυσινές βάσεις και να δηλώσουν τις σχολές που επιθυμούν, χωρίς να αποκλείσουν καμία, που πέρυσι είχε υψηλότερη βάση από τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για το μηχανογραφικό δελτίο

Ένα βήμα μένει για τους περίπου 100.000 υποψήφιους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό δεν είναι άλλο από την οριστικοποίηση των επιλογών τους στο μηχανογραφικό δελτίο, ώστε βάσει αυτών να καθοριστούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Η προθεσμία ηλεκτρονικής οριστικοποίησης και τελικής υποβολής του μηχανογραφικού είναι σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου. Όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους έως και τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα.

Μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων. Επιπλέον, σήμερα θα λειτουργήσουν όλα τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους υποψήφιους στην υποβολή του μηχανογραφικού. Εκείνη την ημέρα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (αν δεν πρόλαβαν ή αν τον έχασαν) ή/και να αναιρέσουν το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, για να οριστικοποιήσουν αμέσως εκ νέου ένα άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό θα καταχωρίζεται στη βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δε θα είναι δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Η προθεσμία της 20ής Ιουλίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Από το υπουργείο προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώνουν ή/και να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε να έχουν ανά πάσα στιγμή εύκαιρες τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μετά τις 20 Αυγούστου οι ανακοινώσεις των βάσεων

Αν και φέτος ίσχυσαν ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας που επέφερε την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την καθυστέρηση της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, η ανακοίνωση των βάσεων δε φαίνεται να καθυστερήσει σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις των βάσεων, δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News