1 Ιουνίου ξεκινά εμβολιασμός για τον κορωνοϊό - Υφιστάμενο εμβόλιο στη "μάχη" για την προστασία του πληθυσμού

Ελλάδα
1 Ιουνίου ξεκινά εμβολιασμός για τον κορωνοϊό - Υφιστάμενο εμβόλιο στη "μάχη" για την προστασία του πληθυσμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράσινο φως από τον ΕΟΦ σε ερευνητές του νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ" για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Έδωσε το πράσινο φως ο ΕΟΦ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με ήδη, προϋπάρχον εμβόλιο που υπάρχει στην Ελλάδα. Έλληνες ειδικοί, με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ κ.Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, έχουν λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ξεκινούν την 1η Ιουνίου το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG). Επιστημονικές αναφορές από πολλές χώρες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ήδη σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης.

Ελληνική μελέτη τεκμηριώνει τη σχέση του εμβολίου BCG με την COVID-19

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο «Αττικό» Νοσοκομείο υπό το συντονισμό του κ. Γιαμαρέλλου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

 Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. 

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορωνοϊού. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαμαρέλλος, «η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία». Και προσθέτει: «Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης».

Όσα είχε δηλώσει ο καθηγητής για το εμβόλιο στον 98.4

Όπως ήδη από τις αρχές Μαΐου είχε δηλώσει ο κ. Βαγγέλης Γιαμαρέλλος στο Ράδιο 98.4 και το Γιώργο Σαχίνη, αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας για το εμβόλιο BCG, με  κλινικά δείγματα σε 200 ασθενείς, τα αποτελέσματα ιδίως στους χορηγούμενους με κανονική δόση του εμβολίου, έδειξαν ίαση έως 80% ιδίως στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Γιαμαρέλλος, αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε μια μεγαλύτερη έρευνα 2.500 ατόμων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, τότε τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να αρχίσει ιδίως στους ηλικιωμένους ένας μαζικός εμβολιασμός με BCG.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News