Έβρος - Προσφυγικό: Η Ευρώπη «σφυρίζει» αδιάφορα

Ελλάδα
Έβρος - Προσφυγικό: Η Ευρώπη «σφυρίζει» αδιάφορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχολόγια και ανακοινώσεις άνευ ουσίας, την ώρα που χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές εγκλωβίζονται στα σύνορα

Η Ελλάδα ως κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων και μεταναστών, που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Τουρκίας, βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες - ξανά - χρονοτριβούν και περιορίζονται σε ευχολόγια και διαπιστώσεις, αντί να δίνουν έμπρακτες λύσεις. Η Ελλάδα για μια δεκαετία δοκιμάστηκε από τα δρακόντεια μνημόνια “στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, ωστόσο σήμερα φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι κοιτάζουν... την πάρτη τους την ώρα που η χώρα μας μετατρέπεται ξανά σε κυματοθραύστη χιλιάδων μεταναστών.

Η Τουρκία “άνοιξε τα σύνορα” για να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και η Ελλάδα προσπαθεί να διαφυλάξει τα δικά της σύνορα, αναγνωρίζοντας ότι είναι μη διαχειρίσιμη μια “πλημμυρίδα” ανθρώπινων ψυχών την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει την επαμφοτερίζουσα στάση της και το πέρασμά τους σε άλλες χώρες είναι δύσκολο έως εντελώς προβληματικό.

Στο επίπεδο των εντυπώσεων πάντως, η ηγεσία της Ε.Ε. θα κάνει τις... κινήσεις της. Σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, σε αρμονία με την προχθεσινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος, αναγγέλλοντας τη μετάβασή του στον Έβρο, είχε διαμηνύσει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφτώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω».

Η Συρία το πρόβλημα

Βεβαίως το πρόβλημα στη ρίζα του είναι ο πόλεμος στη Συρία, αυτός που έχει δημιουργήσει τα εκατομμύρια των προσφύγων. Και αυτόν τον πόλεμο η Ε.Ε., αντί να προσπαθήσει να τον σταματήσει, παρεμβαίνοντας εν ανάγκη στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αλλά και στις ΗΠΑ και φυσικά και στον Ερντογάν, τον... σιγοντάρει σιωπηλά. Μια ένοχη ευρωπαϊκή σιωπή, συνενοχή στο συνεχιζόμενο δράμα του συριακού λαού.

Προχθές, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα καθώς επίσης και:

- Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα - απόφαση που ωστόσο απέρριψε χθες το βράδυ ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως το άρθρο 78 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης, τα οποία και τα δύο αποτελούν επίσης μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

- Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

- Την υποβολή αιτήματος στη FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78, παράγραφος 3, της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλληλεγγύη στην πράξη

Στο τελευταίο σημείο κρύβεται και όλη η... ουσία. Η Ελλάδα περιμένει, άμεσα, μέτρα έμπρακτης αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι επισκέψεις και παράτες (σε επίπεδο συμβολισμού καλά είναι κι αυτά, αλλά φυσικά δε φτάνουν), αλλά μέτρα που θα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την πλήρη και άνευ όρων συμπαράσταση της Ε.Ε. σε αυτήν την εχθρική κίνηση της Τουρκίας! Διότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη εχθρική κίνηση της γειτονικής χώρας σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ε.Ε. για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει ο Ερντογάν.

Οι επικεφαλής των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν, όπως αναφέραμε, σήμερα στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.

Την ίδια ώρα ωστόσο ιδιαίτερα “χλιαρή” ήταν η αντίδραση της Γερμανίας, αφού χρειάστηκε να περάσουν πολλές ημέρες για να υπάρξει, χθες το απόγευμα, μια μορφή «καταδίκης» της πολιτικής Ερντογάν από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ... η οποία χθες δήλωσε ότι κατανοεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος περίμενε «περισσότερη βοήθεια» από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλά «είναι απαράδεκτο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν τη δυσαρέσκεια αυτή μέσω διαλόγου με την Ε.Ε. αλλά σε βάρος των προσφύγων». Είναι ευχάριστο που έστω κι έτσι η Γερμανία καταδίκασε την τουρκική πολιτική, αλλά πλέον περιμένουμε και πράξεις στην ίδια κατεύθυνση.

Για το πώς αντιμετωπίζουν γενικότερα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το θέμα, φαίνεται και από τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα. Προχθές, ο Καρλ Νέχαμερ είχε ανακοινώσει πως «η Αυστρία θα προβεί σε προετοιμασίες για μέτρα προστασίας των συνόρων, σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία», σημειώνοντας πως σχετική εντολή του έχει δοθεί από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Και μια και στη συνέχεια ο κ. Νέχαμερ μίλησε για υλική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να... φυλάξει τα σύνορά της, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η σημερινή Δεξιά Ευρώπη βλέπει το όλο πρόβλημα ως ζήτημα... αστυνόμευσης. Μια εξαιρετικά επικίνδυνη στάση, την οποία δυστυχώς φαίνεται να συμμερίζεται μέχρι ενός σημείου και η ελληνική κυβέρνηση.

Και βεβαίως η σύγκλιση μιας συνόδου κορυφής της Ε.Ε., που θα ήταν αυτή τη στιγμή απαραίτητη τουλάχιστον, δε βρίσκεται σε καμία ατζέντα.

«Μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για «αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η μετακίνηση αυτή κατευθύνεται από την Τουρκία».

«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι, δεδομένης της βίας με την οποία χιλιάδες άτομα επιχειρούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας».

«Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο, ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση. Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News