Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί φάρμακο, με πιθανή καρκινογόνο ουσία

Ελλάδα
Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί φάρμακο, με πιθανή καρκινογόνο ουσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για το φάρμακο για την υπέρταση: IRBESARTAN/ACTAVIS 150MG/TAB

Στην ανάκληση παρτίδας του φαρμακευτικού προϊόντος IRBESARTAN/ACTAVIS 150MG/TAB, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις υπέρτασης, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), λόγω ανίχνευσης πιθανός καρκινογόνου ουσίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω παρτίδα περιέχει τη δραστική ουσία ιρβεσαρτάνη, της ουσίας NDEA (πιθανός καρκινογόνος παράγοντας), σε επίπεδα άνω των επιτρεπτών ορίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση από τον ΕΟΦ, η ίδια η εταιρία παραγωγής του εν λόγω φαρμάκου προχώρησε στην ανάκλησή του, ενώ τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την παρτίδα 263418 με ημερομηνία λήξης 30/6/2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ:  

«Αποφασίζουμε την ανάκληση της παρτίδας 263418 με ημερομηνία λήξης 30/6/2020 του φαρμακευτικού προϊόντος IRBESARTAN/ACTAVIS 150MG/TAB. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρεία SPECIFAR, κατόπιν ανίχνευσης στη δραστική ουσία ιρβεσαρτάνη της ουσίας NDEA (πιθανός καρκινογόνος παράγοντας) σε επίπεδα άνω των επιτρεπτών ορίων. Η εταιρεία SPECIFAR ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.»

(Κεντρική φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News