Πέθανε η θρυλική αντάρτισσα Τιτίκα Παναγιωτίδου

Ελλάδα
Πέθανε η θρυλική αντάρτισσα Τιτίκα Παναγιωτίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μορφή της από την πρώτη γραμμή του μετώπου είχε αποτυπωθεί σε γραμματόσημο

Πλήρης ημερών και συγκεκριμένα σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η αντάρτισσα Ελένη (Τιτίκα) Παναγιωτίδου που αποτέλεσε ένα σύμβολο, μία μεγάλη και ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης.

Ήταν γνωστή ως Τιτίκα Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο και αποτέλεσε μία από τις 30 γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμπληρώσει καν τα 16 της χρόνια.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής για τον θάνατο της θρυλικής αντάρτισσας.

Τη συγκίνηση και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Ελένης Παναγιωτίδου-Γκελντή, εμβληματικής μορφής της Εθνικής Αντίστασης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης με την ακόλουθη δήλωσή του:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε μια ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, την Ελένη Παναγιωτίδου-Γκελντή, μια πρωτοπόρο γυναίκα, αγωνίστρια στα πεδία των μαχών και των κοινωνικών αγώνων.

Πριν ακόμα συμπληρώσει τα 16 της χρόνια κατετάγη στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου αναδείχθηκε Διοικήτρια του Λόχου των Ανταρτισσών, ενώ μετά το τέλος του πολέμου σπούδασε νομικά και άσκησε μάχιμη δικηγορία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ήταν μητέρα του αείμνηστου δικηγόρου Δημήτρη Γκελντή, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια.

Η χαρακτηριστική φωτογραφία της με τη στρατιωτική εξάρτυση, που αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο το 1982, θα συμβολίζει πάντα τη Γυναίκα της Αντίστασης που από την πρώτη γραμμή του μετώπου μάχεται για ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News