Το Ιδρυτικό Συνέδριο για το Κίνημα Αλλαγής άνοιξε αυλαία

Ελλάδα
Το Ιδρυτικό Συνέδριο για το Κίνημα Αλλαγής άνοιξε αυλαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, με βασικό πολιτικό στόχο να σηματοδοτήσει και επισήμως μία νέα σελίδα στο χώρο της Κεντροαριστέρας.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιελάμβανε σημαντικές πολιτικές ομιλίες. Εκτός από την επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, που άνοιξε τις εργασίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου.

Πολιτικά σημαντικές, καθώς σκιαγράφησαν προθέσεις έναντι του νέου κόμματος, και οι τοποθετήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=3LLnXWVaoqQ?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=0&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Επιτέθηκε στους πάντες ο Β. Λεβέντης

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Η ομιλία του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο σώμα του Συνεδρίου καθώς ο κ. Λεβέντης άσκησε οξεία κριτική στις πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ με ονομαστικές αναφορές στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου και στις επιλογές τους.

Ο κ. Λεβέντης μίλησε ακόμη και για τον δανεισμό του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επέκρινε την Φώφη Γεννηματά για την απόφαση της να μην υπερψηφίσει το νόμο για την απλή αναλογική.

Απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Παπανδρέου τόνισε πως ήταν ο πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια ενώ για τον Κώστα Σημίτη σημείωσε πως ήταν ο πρωθυπουργός, που έβαλε την χώρα στο ευρώ.

Ο κ. Λεβέντης απαντώντας στις αποδοκιμασίες είπε προς τους συνέδρους πως δεν ήλθε στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για να αποσπάσει χειροκροτήματα και έκλεισε την ομιλία του.

Σε απάντηση, το προεδρείο του Συνεδρίου και συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κουτσούκος τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι φιλόξενο κόμμα, ωστόσο, οι σύνεδροι δεν μπορούν να δέχονται προσβολές.

Η Ν.Δ. μετά τις εκλογές θα επιδιώξει ευρεία πολιτική συναίνεση για τα μεγάλα προβλήματα

«Θα αποφύγω να σας αποκαλέσω συντρόφους και συντρόφισες όπως έκανε ο Πάνος Καμμένος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, χειροκροτούμενος από τους συνέδρους.

"Η Νέα Δημοκρατία, συνέχισε, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Γιατί η νέα Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και γιατί πρέπει να θεμελιώσουμε μια νέα πολιτική κουλτούρα σεβασμού και συνεργασιών".

Υπογράμμισε ότι προχωρώντας προς τις εκλογές, "είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα" και πρόσθεσε "πολλά θα είναι και τα σταυροδρόμια και μετά τις εκλογές. Το νέο Σύνταγμα, ο θεσμικός θεματοφύλακας της Ελλάδας που μας αξίζει. Ένας νέος εκλογικός νόμος που να τον συμφωνήσουμε και να τον ψηφίσουμε μαζί στην αρχή της επόμενης κυβερνητικής θητείας ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα. Και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η υγεία, η ασφάλεια και επιτέλους, ένα εθνικό πρόγραμμα για την παιδεία βασισμένο σε συναινέσεις, όπως αυτές που πετύχαμε στο παρελθόν".

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η υπεράσπιση των θεσμικών αρμών της δημοκρατίας μας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι "η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, τότε οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλεί από κοινού. ‘Όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα".

Υποστήριξε επίσης ότι "η κυβέρνηση δεν καταργεί την Βουλή, αλλά ναρκοθετεί τη λειτουργία της. Δεν κλείνει το Δημόσιο, αλλά το πολιορκεί με χιλιάδες ψηφοφόρους της. Δεν έχει ΥΕΝΕΔ, αλλά έκανε ΥΕΝΕΔ την ΕΡΤ, που τάχα έδιωξε το «μαύρο» για να επιστρέψει στο κατάμαυρο. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας" και σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει συστράτευση όλων "για την περιφρούρηση του κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας".

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και για τη δυναμική που απελευθερώθηκε στη διαδικασία αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής σήμερα, και ΝΔ υπήρξαμε αντίπαλοι σχεδόν για σαράντα χρόνια. Υπήρξαν στιγμές σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλλε. Και μπορώ να πω ότι οι στιγμές αυτές, παλαιότερα ή πιο πρόσφατα, χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια. Γιατί σε μια Δημοκρατία υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν -διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον προέχει".

Η ομιλία της Φώφης  Γεννηματά

Κυρίες και Κύριοι,Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Καλωσορίσατε στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Καλωσορίζω ιδιαίτερα στο συνέδριο μας,

 - τον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη,

- τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

- τον Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ.Γιάννη Δραγασάκη

- τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ.Βασίλη Λεβέντη

- τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκο Καραθανασόπουλο

- τον εκπρόσωπο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Luis Ayala

- τον εκπρόσωπο τέλος της ΕΔΕΚ κ.Γιάννη Πιερίδη

Το πρώτο κίνημα της νέας εποχής

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Δίνουμε ένα δυναμικό παρών.

Το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, η ΕΔΕΜ, τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στο εγχείρημά μας.

Μαζί με τα εκλεγμένα στελέχη στους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, αυτοδιοικητικούς φορείς, που εκφράζουν τις ενεργές δυνάμεις της Κοινωνίας μας. Είμαστε όλοι εδώ. Οι προοδευτικοί πολίτες που πιστεύουμε στις αξίες της προόδου και τις ιστορικές παραδόσεις της Δημοκρατικής παράταξης, ιδρύουμε  το Κίνημα Αλλαγής.

Το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα απλό κόμμα. Είναι ένα κοινωνικό ρεύμα. Στη μεγάλη και  αυθόρμητη προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαβάζουμε όλοι πια ξεκάθαρα το ισχυρό μήνυμα: φτάνει πια με την παθητική ανοχή, αρκετά με το λαϊκισμό, το λαθρεμπόριο ελπίδας, τη δημαγωγία, τα εύκολα λόγια.

Όχι στο τέλμα. Ναι στη δημιουργία. Ναι στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, με ευθύνη και ωριμότητα.  Πριν από ένα περίπου χρόνο ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ.

Πήραμε τη μεγάλη απόφαση. Ξεπεράσαμε τα στενά κομματικά όρια, προσωπικές φιλοδοξίες κι εγωισμούς για να ξαναχτίσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

212.000 προοδευτικοί πολίτες έγιναν συνιδρυτές και μας έδωσαν δύναμη και καθαρή εντολή για ενότητα και δράση. Αυτή η εντολή είναι για μένα συμβόλαιο τιμής και  δέσμευση να την υλοποιήσω.

Σήμερα προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ.

Για να δώσουμε πραγματική ελπίδα ξανά.

Στοχεύουμε ψηλά!

Να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές.

Λένε ότι οι αριθμοί είναι βαρετοί. Θέλω όμως να σας μιλήσω για έναν ακόμα πολύ σημαντικό, αριθμό. Ακούστε με:

Διακόσιες έντεκα χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα ένας, είναι οι νέοι πολίτες, τα αγόρια και τα κορίτσια 17 και 18 ετών, που από φέτος αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

Κάποιοι είναι σήμερα εδώ, ανάμεσά μας.

Τους χαιρετώ και τους καλωσορίζω.

Τους θέλουμε όμως όλους και όλες μαζί μας. Όλους και όλες. Και σας λέω: Αυτό είναι το στοίχημα για την παράταξη και τη δημοκρατία.

Τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας.

Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί.

Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς.

Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα.

Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται. Όμως αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει. Και είναι μεγάλη νίκη που τελεσφόρησε. Σκεφτείτε μόνο που βρισκόμασταν έναν χρόνο πριν: Η προοδευτική παράταξη, ήταν πολυδιασπασμένη, εκτεθειμένη στην υπονόμευση και τη μιζέρια των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη.

Σήμερα, είμαστε πια όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί. 

Σήμερα λοιπόν, γενέθλια μέρα του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τους διπλανούς μας σε αυτή την αίθουσα ή στα γραφεία που συναντιόμαστε.

Σήμερα είναι η ώρα να στραφούμε προς όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα.

Η ενότητά μας, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να γίνει εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας και, όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα για την αλλαγή.

Αλλά πριν από όλους και πάνω από όλα, θέλω να συναντήσουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους, τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης.

Να τους πείσουμε ότι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα, να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να πάψει η ταπείνωση της χρεωκοπίας και της επιτροπείας, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα που αξίζει και χαίρεσαι να ζεις.

Να τους πούμε ότι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε: Ότι η εργασία, η προσπάθεια, το ταλέντο, η αξία, οδηγούν σε καλύτερη ζωή.

Μακροπρόθεσμα, το ιστορικό στοίχημα της προοδευτικής παράταξης, το ιστορικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα χρόνια που έρχονται, θα κριθεί στο πρόσωπο αυτών των νέων ανθρώπων.

Μπορώ να το πω με σιγουριά: Η χώρα μας θα πάει μπροστά, αν αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης, γίνουν η γενιά της αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να δώσει φωνή και δύναμη στη νεολαία της αλλαγής.

Φίλες και φίλοι,

Προχωράμε μπροστά

Δεν ξεχνάμε όμως την ιστορική μας προέλευση.

Είμαστε η προοδευτική  δημοκρατική παράταξη που συνδέεται άρρηκτα με τους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ελευθερία, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευημερία και ανθρωπιά.

Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης.

Οι ρίζες μας πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο. Συνδέονται με την εδραίωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Στον πυρήνα των αξιών μας βρίσκεται το διαχρονικό αίτημα της ισότητας των ευκαιριών για όλους. Ένα αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.

Η πολιτική μας κληρονομιά είναι βαριά: Είμαστε η παράταξη της αλλαγής, της εθνικής συμφιλίωσης, των πολιτικών αναδιανομής και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Είμαστε η παράταξη της ένταξης της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης.

Η παράταξη που άλλαξε την μορφή της χώρας με τα μεγάλα έργα υποδομών και την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Είμαστε η παράταξη, που με αίσθημα ευθύνης κράτησε όρθια τη χώρα στα δύσκολα και απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία.

Αναμετρήθηκε με τον Λαϊκισμό και τη Δημαγωγία.

Δεν είμαστε ένα πολιτικό εκκρεμές που κινείται δεξιά και αριστερά. Έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική.

Έχουμε τη δική μας ταυτότητα

Πιστεύουμε στις αρχές που διαμόρφωσαν την ιστορία μας.

Δημιουργούμε ένα νέο πολιτικό κίνημα για να εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και  Δημοκρατία σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

Και θέλω από την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι :

Δημοκρατία δεν σημαίνει υποσχέσεις, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Δημοκρατία δεν σημαίνει ο καθένας για την πάρτη του.

Δημοκρατία υπάρχει μόνον εκεί όπου ξεπερνάμε ως πολίτες τον μικρόκοσμο των προσωπικών μας συμφερόντων και φιλοδοξιών.

Εκεί όπου γινόμαστε ένα στην πορεία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

 Δημοκρατία σημαίνει διαδικασίες, όπου όλοι έχουν λόγο, όλοι έχουν πρόσβαση, ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής, δυνατότητα συνδιαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας.

Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, διαβούλευση, αξιολόγηση, έλεγχο της εξουσίας. Είναι η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, από τον τοπικό σύλλογο, στην Αυτοδιοίκηση, στην Δικαιοσύνη, μέχρι και το Κοινοβούλιο.

Για μας, η Δημοκρατία είναι στάση ζωής. Το ήθος και το ύφος των σχέσεών μας.

Ο σεβασμός στον πολίτη και την αξιοπρέπειά του.

Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με συνεχείς αγώνες, με καθημερινούς αγώνες. Αγώνες παντού.

Οδηγός μας είναι οι αξίες μας. Αυτές καθορίζουν τους στόχους μας, τα θέλω και το κίνητρο των πράξεών μας. Αυτές ορίζουν το ήθος της πολιτικής μας και τα μέσα της δράσης μας. Είναι η βάση της ενότητάς μας. Ερμηνεύουν την ιστορία μας. Φωτίζουν τη διαδρομή μας.

Στις αξίες του Ελληνισμού θεμελιώνεται η προοδευτική ιδεολογία.

Οι δυνάμεις της Προόδου

Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές.

Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και τη ισχυροποίηση της  θέσης της Ελλάδας στον κόσμο.

Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία.

Στρατηγικό δίλημμα είναι για μας πρόοδος ή συντήρηση.

Τι είναι όμως πρόοδος και που διαφέρει από την συντήρηση;

Πρόοδος είναι  η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η ποιότητα της Δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία.

Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια,  η αισθητική.

Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας. 

Αντίπαλός μας είναι η συντήρηση.

Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος.

Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση  αυτό δεν γίνεται.

Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατειακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία, η οπισθοδρόμηση.

Το κόστος της συντήρησης είναι βαρύ.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα μήνυμα περιμένουν από το Συνέδριό μας.

Ότι το Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο ΜΠΡΟΣΤΑ, στην πρόοδο. Να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν. Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη αλλάζει.

Η Αμερικανική ηγεμονία αμφισβητείται, η Ευρώπη δοκιμάζεται, ο κίνδυνος για μια νέα ισορροπία τρόμου προβάλλει ισχυρός.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός εντείνει τις ανισότητες, ασκούνται μεγάλες πιέσεις στα κοινωνικά κεκτημένα στην Ευρώπη, στην απασχόληση, στις αμοιβές, στο κοινωνικό κράτος.

Ο δεύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός θέτει για όλους νέα ζητήματα, νέες προκλήσεις, απαιτεί νέες απαντήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται ευθέως από τον λαϊκισμό και τους αρνητές της, που αμφισβητούν ακόμη και τις αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Ιδιαίτερα ο βασικός πυλώνας του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, πληρώνει την ταύτιση με τις συντηρητικές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, την απουσία κοινωνικής πολιτικής, την έλλειψη λογοδοσίας.

Χρειάζονται νέες, επιθετικές, τολμηρές απαντήσεις. Απαντήσεις που πρώτα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να δώσουν.

Με τους σοσιαλδημοκράτες και πάλι πρωταγωνιστές.

Με ένα προοδευτικό σχέδιο για την ενοποίηση της Ε.Ε., με ένα «αφήγημα» με ισχυρές πολιτικές ανάπτυξης, αναδιανομής, μείωσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

Με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες.

Με την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης ως ισότιμο, ισχυρό, κράτος μέλος.

Η Ευρώπη χρειάζεται μαζί με το αναγκαίο σύμφωνο σταθερότητας, ένα  δικό της ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κοινές πολιτικές στην εφαρμογή και τον έλεγχό του. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές με ρήτρες σε ότι αφορά  την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη περιλαμβάνει ενιαίους κανόνες φορολογίας,  συγκρότηση ευρωπαϊκών θεσμών αλληλεγγύης στη θέση του ΔΝΤ και υπό τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου.

Ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να υπάρχει το βάρος της «χώρας πρώτης υποδοχής» και βέβαια μία πραγματική δημοκρατία που οι λαοί θα αποφασίζουν στις εκλογές την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζουμε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα σύνορα των Κρατών Μελών ως τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ως το μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην χώρα μας, για να παρουσιάσουμε την νέα αυτή πολιτική μας στρατηγική στις Ευρωεκλογές του 2019.

Και μόλις πρόσφατα σε συνάντησή μου με τον επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, αποφασίσαμε την δημιουργία ενός Forum των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Μεσογειακών χωρών.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία ανάδειξης των νέων Ευρωβουλευτών, θα είναι μια Πανευρωπαϊκή μάχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Και στην χώρα μας η παράταξή μας, το Κίνημα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Μια λύση επανένωσης του νησιού θα πρέπει να αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα, να τερματίσει την Τουρκική κατοχή  και να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Φίλες και Φίλοι,

Τα εθνικά μας θέματα περνούν σήμερα μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα μας αντιμετώπισε συσσωρευμένα τόσες προκλήσεις μαζί. Και βρίσκεται μπροστά στις προκλήσεις αυτές με μια κυβέρνηση που “δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει”. 

Χωρίς στρατηγική, χωρίς ενιαία γραμμή – άλλα λέει ο κ. Τσίπρας και άλλα οι Υπουργοί του.

Μια κυβέρνηση που με τους αδέξιους, άστοχους χειρισμούς της όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά βλάπτει καίρια τα εθνικά συμφέροντα.

Η αυταρχική Τουρκία του  Ερντογάν αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή  την σοβαρότερη απειλή για την χώρα μας.

Εντείνει την προκλητικότητα της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

Το πρώτο μέλημα, σκέψη και έγνοια μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσουν με ασφάλεια τα δύο παιδιά μας, αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού που κρατούνται, έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου,   στις φυλακές της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση που χρειάστηκε μέρες για να καταλάβει τη σημασία του γεγονότος, οφείλει να εργασθεί επίμονα και συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από κανένα, αλλά δεν παραχωρούμε απολύτως τίποτε από τα εθνικά μας δικαιώματα.

Χρειάζεται να απαντήσουμε με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Αλλά χωρίς να παίζουμε το παιχνίδι της έντασης που επιδιώκει η Τουρκία.

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις διαδικασίες για την προστασία των συμφερόντων μας και κυρίως να αξιοποιήσουμε τη θέση της χώρας, στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση  με τους αδέξιους χειρισμούς της, την εν κρυπτώ διπλωματία, την επιδίωξη τετελεσμένων, τη μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος κατάφερε πάλι να δημιουργήσει σύγχυση και διχασμό.

Και να επιτρέψει στα Σκόπια να διολισθαίνουν πάλι σε αδιάλλακτες θέσεις και προκλητικές τοποθετήσεις.

Εμείς υποστηρίζουμε, ως πάγια θέση, μια συνολική λύση-πακέτο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος- της ονομασίας, νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση κάθε πτυχής αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της ιστορίας.

Μια συνολική λύση ως  Διεθνή Συμφωνία που θα οδηγεί και στην τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Οι σχέσεις μας με την Αλβανία απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Επιχειρείται και στο θέμα αυτό μυστική διπλωματία. Και εάν αληθεύουν διάφορες διαρροές, μόνο ανησυχία προκαλούν για τα εθνικά συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής.

Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση, που για μας ήταν και είναι βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας, δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής.

Είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση.

Καθαρές κουβέντες για μια γνήσια πατριωτική στάση.

 Πληρώσαμε πολύ ακριβά το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν εξαρχής, δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το ποια ήταν τα αίτια που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το αίσθημα της μάταιης θυσίας που δημιουργήθηκε στους πολίτες.

Η χώρα μας, με αυτή την Κυβέρνηση, στα τρία αυτά χρόνια,  δείχνει να γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.

Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα.

Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την ενδιάμεση συμφωνία

Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις

Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εμείς θέλουμε να πάμε τη χώρα μπροστά.

Για να πάμε μπροστά, βασική προϋπόθεση είναι η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :

Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και  την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε  συντάξεις και αφορολόγητο και  εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο.

  • Να μιλά δήθεν για «προστασία των αδύνατων» και να φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, να καταργεί το ΕΚΑΣ, να περικόπτει το Επίδομα Θέρμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους, να προχωρεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας για μικρομεσαίους δανειολήπτες, και να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος με τα επιδόματα φιλανθρωπίας και τα συσσίτια.
  • Να μιλά δήθεν για «ανάπτυξη επενδύσεις και θέσεις εργασίας», και την ίδια στιγμή να εξοντώνει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες με την υπερφορολόγηση, να μην αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, να αντιμετωπίζει υποτίθεται την ανεργία με την μερική απασχόληση, δηλαδή κόβοντας μια θέση εργασίας «στα δύο».

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι:

  • Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο» και να αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις.
  • Να κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων.
  • Να ρουσφετολογεί ασύστολα.
  • Να μιλά  για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος», την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στην δικαιοσύνη.

Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές.

Αυτή η Κυβέρνηση που επιβάρυνε τη χώρα με 200 δις ευρώ, πρέπει να φύγει.

Πρέπει να φύγει  για να προχωρήσει η χώρα μπροστά!

Δεν είναι όμως προοδευτική αλλαγή η παλινόρθωση της δεξιάς που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η  αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι  δραματικές επιπτώσεις που αυτή  θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι  ρατσιστικές αντιλήψεις  και η λογικές ρεβάνς.

Είμαστε απέναντι σε όλα αυτά.

Γι’ αυτό επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση μας.

Ώστε να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ που κρατά τη χώρα στο χθες.

Για να πετύχουμε την Εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Προχωράμε μπροστά  με αυτόνομο λόγο και  στρατηγική.

Δεν  εγκλωβιζόμαστε  σε διχαστικά «μέτωπα» .

Οι στρατηγικοί μας στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν με Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας.

Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους.

Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της απονομής της.

Την αλλαγή και  σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.

Νέο κύμα  αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία ,με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.

Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης.

Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ.

Από  τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας.

Έχουμε προτείνει μια πολύ απλή λύση. Για κάθε νέα θέση εργασίας η μισθολογική δαπάνη να λογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει από τη φορολογία με αυξημένο συντελεστή κατά 30%.

Σε περιπτώσεις πρόσληψης νέων μέχρι 29 ετών, ανθρώπων άνω των 59 ετών καθώς και γυναίκες – κατηγορίες που πλήττονται κυρίως από την ανεργία – ο συντελεστής να φτάνει το 50%.

Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης  ξένων  επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.

Προτείνουμε διαδικασίες fast track για τις επενδύσεις την επόμενη τετραετία κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων – ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν και απογοητεύουν πολλούς επενδυτές – καθώς και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Όλα αυτά συνδέονται με τους στόχους που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας.

Καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο.

Πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό  θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να  χάσουμε αυτό που ονομάζεται 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η χώρα πρέπει να φύγει γρήγορα από την λογική της αποεπένδυσης, της μικρής παραγωγικής βάσης και να στοχεύσει σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες.

Και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στη γνώση σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή.

Γιατί η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να δώσει δυνατότητες και στις επενδύσεις στον τόπο και στην καλύτερη και φιλικότερη δημόσια διοίκηση.

Έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, υψηλά αμειβόμενες και να λύσουμε το πρόβλημα του brain drain.

Παρουσίασα  μερικά από τα κύρια σημεία του σχεδίου Ελλάδα. 

Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση  για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή.

Και απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;

Περιμένω καθαρές απαντήσεις.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά».

 Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. 

Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Όμως, μια τέτοια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση προϋποθέτει αυτό που μας έλειψε πικρά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το στοιχείο εκείνο που εξαϋλώθηκε στις «Πλατείες της Οργής» και στο Ζάππειο:

Την Αυτογνωσία και την  Ωριμότητα. Απ’ τα δεξιά και τα αριστερά.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εμείς, η δημοκρατική παράταξη, από δικά μας λάθη, βρεθήκαμε στο μέσο μιας τέλειας καταιγίδας.

Αντικρύσαμε το κενό. Ζήσαμε την απόρριψη.

Αλλάξαμε, ενωθήκαμε, ανανεωθήκαμε.

Σήμερα ανοίγουμε την πόρτα και καλωσορίζουμε όσους  θέλουν να γυρίσουν στο νέο μας  σπίτι. Στο δικό τους σπίτι. Και είναι πολλοί.

Σήμερα σηκώνουμε ξανά το κεφάλι ψηλά.

Κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε ήρθε η ώρα , οι  Έλληνες συμφιλιωμένοι να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις.

Από την κρίση δεν θα μας βγάλει καμία ξένη δύναμη, κανένας από μηχανής Θεός, κανένας μάγος και κανένα θαύμα.

Από την κρίση θα βγούμε με την δική μας σκληρή δουλειά, με τις δικές μας δυνάμεις. Με τα δικά μας χέρια.

Με ενότητα και ομοψυχία.

Φίλες και φίλοι,

Το συνέδριό μας είναι το αποτέλεσμα μίας  δύσκολης αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστικής πορείας.

Μίας πορείας που έχει ως στόχο μία Καλύτερη Ελλάδα.

Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για τη Μεγάλη και Ενιαία Δημοκρατική Παράταξη, που σήμερα της  δίνουμε ολοκληρωμένη υπόσταση.

Στην πορεία αυτή επεδίωξα τη σύνθεση. 

Στην πορεία αυτή σεβάστηκα και σέβομαι τη διαφορετικότητα των ιδεών και των αντιλήψεων. Την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων. 

Πιστεύω ότι ο πλουραλισμός των ιδεών είναι δύναμη. Είναι η δύναμη που θα συνθέσει το όραμά μας. Αυτό θα περιφρουρήσω. Τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Όχι τη Βαβυλωνία. Ως εδώ.

 Οραματίζομαι, μία Ελλάδα που θα αφήνει πίσω της την κρίση,

Οραματίζομαι μία Κοινωνία Δικαιοσύνης, ασφάλειας, συνοχής, που δεν θα αναζητά λύσεις στα πολιτικά άκρα.

Οραματίζομαι ένα Έθνος, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και αισιοδοξία για το μέλλον.

Οραματίζομαι, ένα Λαό, που θα  εμπνέεται από την πατρίδα του και θα εργάζεται με χαρά για αυτήν.

Οραματίζομαι  μία  προοδευτική κυβέρνηση που εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Ας  ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό.

Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής.

Ενωμένοι- Δυνατοί – Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να Νικήσουμε.

Να νικήσουμε για την Ελλάδα.

Να νικήσουμε για το Λαό και το Έθνος.

Να νικήσουμε για τον πολίτη και τον άνθρωπο.

Να νικήσουμε για τη Δημοκρατία.

Να νικήσουμε για αυτήν τη λαμπρή, προικισμένη, ταλαντούχα Νέα Γενιά της πατρίδας μας.

Να νικήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες Γενιές θα ζήσουν καλύτερα από ό,τι εμείς.

Να νικήσουμε για να ζήσουμε και πάλι την πραγματική  Ελπίδα.

Να ξαναφέρουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το χαμόγελο που τους αξίζει.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ναι, είμαστε όλοι εδώ.

Όλοι μαζί.

Και αν κάποιοι απουσιάζουν,

Θα βρεθούμε στην νέα αυτή πορεία.

Είμαι βέβαιος.

Αρκεί εμείς να παραμείνουμε αποφασισμένοι - συνεπείς.

Με τις αρχές και τις αξίες μας.

Της δημοκρατίας,

του σοσιαλισμού,

Του ανθρωπισμού,

του διαφωτισμού,

του πολιτικού φιλελευθερισμού,

της οικολογίας.

Αρκεί κάθε μας βήμα να υπηρετεί τις αρχές της ισονομίας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας.

Της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.

Για μια κοινωνία δικαιοσύνης,

για ένα κράτος δικαίου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Θέλω, μέσα από την καρδιά μου, να ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία.

Γιατί σήμερα, με το νέο αυτό βήμα, ενώνουμε τις προσπάθειές μας, τις φωνές μας, τη δράση μας.

Ενώνουμε τους αγώνες μας με μοναδικό στόχο:

Την Ελλάδα της δημιουργίας

Την Ελλάδα της Αξιοπρέπειας

Την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης

Γιατί εμείς,

Αντιστεκόμαστε σε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλλιεργούν την μιζέρια και την ηττοπάθεια.

Ναι, αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα αξιόπιστη, ξανά, με ισχυρό λόγο και παρουσία στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από κάθε είδους εξάρτηση.

Από δανειστές, αλλά και από ντόπιους ή ξενόφερτους σωτήρες και μεσσίες.

Και αυτό απαιτεί μια Ελλάδα, επιτέλους, απαλλαγμένη από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό.

Γιατί αυτές ήταν οι διαχρονικές μάστιγες από συγκροτήσεως του Ελληνικού κράτους.

Γιατί αυτές ήταν οι παθογένειες που μας οδήγησαν και πάλι στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.

Αν τολμήσουμε - και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε - να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το πελατειακό κράτος με συμφέροντα και κατεστημένα.

Μεγάλα και μικρά.

Αν αυτή την σύγκρουση την κάνουμε - θα έχουμε κοντά μας, μαζί μας, μετέχοντα δυναμικά, τον Ελληνικό λαό.

Γιατί θέλει, πια ο Ελληνικός λαός, να σταματήσει η ομηρία του από ένα κατεστημένο, πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό,

που στρεβλώνει τη βούληση του,

που περιορίζει τους ορίζοντες του Ελληνισμού,

που πολλές φορές μεταχειρίζεται μεθόδους που συνάδουν μόνο με συμφέροντα και πρακτικές μαφίας.

Η παράταξή μας

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτός, είναι ο γόρδιος δεσμός που πρέπει να κόψουμε.

Και μπορούμε.

Γιατί η Παράταξή μας, ποτέ δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της ιστορίας.

Είμασταν πάντα,

Είτε μέρος της λύσης του προβλήματος, όταν υπήρχε κρίση,

Είτε εκφραστές ενός οράματος που μεγάλωνε την Ελλάδα, εμπέδωνε τη Δημοκρατία

Τολμηροί υποστηρικτές δημοκρατικών θεσμών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Παράταξη συμπόνοιας για την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη.

Παράταξη διαλόγου, ενώνοντας γενιές, επουλώνοντας πληγές, αντί του μίσους και του διχασμού.

Αυτός ήταν πάντα ο προορισμός μας - και στις καλύτερες στιγμές μας - το έργο μας.

Ποιο είναι σήμερα το διακύβευμα;

Στέκομαι με επίγνωση και ευθύνη απέναντί σας, για να σας ζητήσω μόνο τούτο:

Να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των στιγμών.

Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας.

Και μετά, ας δούμε την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Είμαι σίγουρος ότι συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες.

Το διακύβευμα είναι ιστορικών διαστάσεων:

Είναι η δημοκρατία μας,

Είναι η πορεία, το μέλλον του τόπου και του Ελληνισμού,

Είναι η υπόστασή μας.

Γι’ αυτό, όπως έλεγα από το Δεκέμβρη του 2009,

«Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αφορά στο δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Αφορά στο δικαίωμά μας να επενδύσουμε σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης.

Το δίλημμα είναι απλό: Θέλει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση, που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας και θα πάει την Ελλάδα σε μια νέα, διαφορετική αλλά βιώσιμη πορεία;

Το σύνθημά μας, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», είναι όσο ποτέ επίκαιρο και η πρόκληση για όλους μας είναι ν' αλλάξουμε.

Όλα και όλοι μας. Τα πάντα, τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για μια πολύ διαφορετική Ελλάδα.

Μια Ελλάδα που οραματιζόμαστε, για μας και για τα παιδιά μας.»

Όχι μόνο εμείς, αλλά η ανθρωπότητα ολόκληρη, βρίσκεται μπροστά σε νέα διλλήματα:

Αναφέρω τα βασικά:

Η κλιματική αλλαγή που απειλεί να καταστρέψει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τον πολιτισμό μας.

Η γεωπολιτική άνοδος της Ασίας.

Η πληθυσμιακή έκρηξη στην Αφρικής που θα προσθέσει τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις προς στην Ευρώπη.

Η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, οι φορολογικοί παράδεισοι, η διαφυγή του σε πιο φτωχές αλλά συμφέρουσες για εκμετάλλευση οικονομίες, φέρνοντας έτσι μαζί της, τη διάρρηξη της μεγάλης κατάκτησης του κοινωνικού συμβολαίου στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Μαζί η συσσώρευση πλούτου και δύναμης σε 5 οικονομικά συσσωματώματα:

Του πετρελαίου, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της agribusiness - και διατροφής, της ψηφιακής επικοινωνίας, και της φαρμακοβιομηχανίας.

Μαζί, η αύξηση της ανισότητας, και η συγκέντρωση εξουσίας σε χέρια ελαχίστων - κάτι που υπονομεύει δημοκρατικούς θεσμούς παντού.

Και τέλος, η τεχνολογική επανάσταση που δίνει δυνατότητες τεράστιες, πρωτόγνωρες, από τη ρομποτική, τη βιοτεχνολογία, μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, που όλα όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως σοφά μας προειδοποίησε ο Stephen Hawking, είτε για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, είτε για την καταστροφή του πολιτισμού μας.

Σε αυτές τις συνταρακτικές αλλαγές που δημιουργούν ανησυχία στις κοινωνίες μας, υπάρχουν δύο δρόμοι:

Ο ένας καλλιεργεί το φόβο. Επιστρέφει σε έναν άγονο εθνικισμό, αναζητά νέους σωτήρες, από μηχανής θεούς, βρίσκει στέγη στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Είναι η πολιτική της δημαγωγίας, των fake news, και του ακραίου διχασμού, ακόμα και βάρβαρων συγκρούσεων, όπως αυτή στη Συρία.

Είναι τελικά, η εγκατάλειψη της δημοκρατίας, του ίδιου του πολίτη, σε αυταρχικές δυνάμεις, και δημαγωγούς πολιτικούς.

Αυτό το φαινόμενο το ζούμε στη γειτονιά μας, το ζούμε στην Ευρώπη, το ζούμε ακόμα και στις ΗΠΑ, το ζούμε και στην χώρα μας.

Ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος, είναι η πολιτική της ελπίδας.

Απάντησή μας - Ο Νέος Πατριωτισμός

Η απάντησή μας στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και διχασμού,

Δεν μπορεί να είναι άλλη, από την καθημερινή παρουσία και δράση ανθρώπων που εκφράζουν έναν νέο Πατριωτισμό.

Αυτός ο Πατριωτισμός, δεν εξαντλείται στις θυσίες και στα θαυμαστά επιτεύγματα των προγόνων, εμπνέεται από την παράδοση αλλά αγωνιά για το σήμερα και για το αύριο, παλεύει για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε να μην χρειάζονται πια θυσίες.

Αυτός ο Πατριωτισμός, δεν περιορίζεται στους εξοπλισμούς με στρατιωτικά μέσα, παρότι αυτά είναι απαραίτητα, ακόμα και για αποτελεσματική διπλωματία.

Το πιο καθοριστικό μέσο στο οπλοστάσιό μας, ο καλύτερος εξοπλισμός μας, είναι η Παιδεία.

Είναι το ικανό, καινοτόμο και κριτικά σκεπτόμενο μυαλό των νέων.

Μαζί, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Είναι η κοινωνική συνοχή, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, που φέρνει νέο υγιή πλούτο και βιώσιμες θέσεις εργασίας, είναι μια Ελλάδα με κύρος και αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα.

Η ασφάλεια εδράζεται στην σιγουριά και τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Αυτός ο Πατριωτισμός,

Θέλει τα σύνορά του, γέφυρες για το άλμα του στον κόσμο ολόκληρο, όχι συρματοπλέγματα για την αυτο-αιχμαλωσία του.

Είναι αδήριτη ανάγκη να σφυρηλατήσουμε αυτόν τον νέο Πατριωτισμό.

Πατριωτισμό που δεν φοβάται να μιλήσει για τις δικές μας αδυναμίες, που σπάει τη μοιρολατρία και πιστεύει στις δυνατότητές μας.

Πατριωτισμό που αξιολογεί ψύχραιμα και τα συν αλλά και τα πλην άλλων λαών.

Δεν ανέχεται εξαρτήσεις, δεν ψάχνει για έξωθεν σωτήρες, ούτε για αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχουμε εμείς, αλλά και τις όποιες καλές πρακτικές έχουν οι εταίροι μας ή άλλοι λαοί - όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες.

Πατριωτισμό που δεν καπηλεύεται τα σύμβολά μας, αλλά υπηρετεί τις αξίες μας.

Πατριωτισμός, δεν είναι να εκμεταλλεύεται κάποιος προς ίδιον όφελος κάθε τι το Ελληνικό, αλλά να προσφέρει και να δημιουργεί, να εργάζεται για μια διαφορετική Ελλάδα.

Να την αναδεικνύει με ρόλο και ισχύ στην παγκόσμια σκακιέρα.

Αυτό ξέραμε και ξέρουμε να κάνουμε ως παράταξη.

Ο Πρόεδρος Κώστας Σημίτης, θυμάται καλά τους αγώνες που δώσαμε για την Ειρήνη στα Βαλκάνια, την εκεχειρία στο Κόσοβο, την προσπάθεια μέσα από συστηματικό διάλογο να λύσουμε το Μακεδονικό, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς αστερίσκους, αλλά και ένα ισχυρό πλαίσιο για τη Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος Τουρκίας.

Δεν διχάσαμε, καλλιεργήσαμε ευρύτατες συναινέσεις.

Διαμορφώσαμε μια εθνική στρατηγική και μια ευρωπαϊκή στρατηγική για όλα αυτά τα θέματα.

Και θέλω να μνημονεύσω έναν άξιο σύντροφο που δεν είναι πια κοντά μας, τον Δημήτρη Στεφάνου, που μαζί διαπραγματευτήκαμε την Συνθήκη της Λισσαβόνας, τότε Σύνταγμα της ΕΕ, ώστε να περιέχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής εάν ένα μέλος της ΕΕ βρεθεί μπροστά σε απειλή από τρίτη χώρα.

Μια ρήτρα για την οποία πάλευε στο ΝΑΤΟ ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και η Ευρώπη, αποτελεί βασικό διακύβευμα για την Ειρήνη για την προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Όπως και της πράσινης οικολογικής ανάπτυξης.

Η Ευρώπη μπορεί να πρωτοστατήσει για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης.

Όμως αυτή, είναι μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη δημοκρατική, σοσιαλιστική και οικολογική.

Μια Ευρώπη αλληλεγγύης.

Και αποτελεί και δικό μας χρέος, να γίνει πρωτοπόρος σε αυτήν τη μάχη απέναντι στην επέλαση της ακραίας συντήρησης.

Οι ιδιαιτερότητες

Η αλήθεια είναι ότι, εμείς, εδώ, σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου, δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, τις ανισότητες και τις αδικίες, ή και τις εξάρσεις που έχει φέρνει ο παγκόσμιος καπιταλισμός.

Έχουμε ιδιαίτερες ιστορικές στρεβλώσεις, έναν πελατειακό καπιταλισμό που αποδυναμώνει τις δυνατότητες της χώρας μας.

Οι χώρες που θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη αντοχή και προσαρμοστικότητα στις παγκόσμιες προκλήσεις, είναι αυτές που οι θεσμοί λειτουργούν δημοκρατικά και διαμορφώνουν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη, πολιτείας και πολιτικής.

Είναι ένας από τους λόγος που υπερασπιζόμαστε την αυτονομία της πολιτικής.

Πρέπει να αποφασίσουμε: Το δίλλημα

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αποφασίσουμε:

Θα ακολουθήσουμε το δρόμο, της συντήρησης και της διαχείρισης της εξουσίας ή θα χαράξουμε, με όπλο μας την αλήθεια, έναν νέο δρόμο που θα αξίζει σε όλους τους Έλληνες;

Να τιμήσουμε τους αγώνες μας

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Γι’ αυτό και η πορεία μας, η πορεία του Κινήματός μας, δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι ιστορικό στοίχημα.

Αφορά τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.

Θα το κερδίσουμε αρκεί, να μη χάσουμε τη μνήμη μας.

Δηλαδή, το στοίχημα με την ιστορία της παράταξης και τη μεγάλη προσφορά της στον τόπο.

Συχνά έχουμε σιωπήσει κρατώντας ακόμη και ενοχική στάση για το παρελθόν μας.

Αυτό, όμως, είναι μια πολιτική προσφορά στην αφήγηση των αντιπάλων μας, που σε μια άτυπη συμμαχία, επιχειρούν να ενοχοποιήσουν και να πλήξουν την παράταξή μας.

Αντέδρασαν πάντα και μας πολέμησαν από το 1981, όταν φέρναμε τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Το ίδιο κάνουν και τώρα.

Πού είναι οι αγανακτισμένοι, οι αντιμνημονιακοί και αντισυστημικοί;

Δεν ήταν ενάντια στα μνημόνια, τα οποία υπηρέτησαν, με επαχθέστερους όρους.

Ήταν απλά, απέναντι στην πορεία των μεγάλων αλλαγών.

Έδειξαν ότι η αλλαγή της εξουσίας δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει η νομή της.

Αποδείχθηκαν η εμπροσθοφυλακή ενός κατεστημένου που έκανε τα πάντα για να ανακόψει την πορεία της κυβέρνησής μας.

Της μοναδικής κυβέρνησης που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Τη συνέχεια την ξέρουμε.

Τη γνωρίζετε πια όλοι.

Δεν στέκομαι σε αυτά.

Αλλά, είναι καθήκον μας να διαμηνύσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας την αλήθεια.

Γιατί μόνον με την αλήθεια μπορούμε να οδηγηθούμε στο μέλλον.

Μοναδικό τους μέλημα ήταν και είναι, να μην αλλάξει τίποτα.

Τίποτα, από τα κακώς κείμενα που τροφοδοτούσαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη δίψα τους για εξουσία.

Δεν θέλουν πολίτες αξιοπρεπείς. Θέλουν πελάτες υποταγμένους.

Δεν θέλουν δικαιώματα. Θέλουν ελεημοσύνη. Για να ελέγχουν.

Αν ένα καλό είχε η κρίση, είναι ότι επιβεβαίωσε εμπράκτως πια, ότι η συντήρηση δεν έχει χρώμα.

Δεν είναι μόνο μπλε,

Είναι και κόκκινο.

Η αλήθεια είναι ότι, κανένα χρώμα, δεν εξαιρείται.

Δυστυχώς, ούτε και το πράσινο, κάποιες φορές.

Γι’ αυτό, η ΑΛΛΑΓΗ που επαγγελλόμαστε, πρέπει να είναι πρωτίστως, δικό μας προσωπικό μέλημα, αλλά και συλλογικό, για το Κίνημά μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε πια, όλοι μαζί εδώ - Αλλά δεν είμαστε μόνοι μας.

Το Συνέδριό μας, δεν περιορίζεται στα όρια αυτού του Σταδίου.

Το Συνέδριο μας, δεν είναι μόνο οι σύνεδροι.

Το Συνέδριό μας πάνω απ’ όλα είναι,

οι αρχές και οι αξίες μας,

οι πολίτες που αναμένουν από μας ιδέες και προτάσεις για την καθημερινότητά τους, για τα προβλήματά τους και αδιαφορούν για τη μάχη χαρακωμάτων μηχανισμών και προσώπων.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη εξάρτηση από τους δανειστές μας.

Θυμάμαι τι κάναμε στην εξορία - με το ΠΑΚ.

Δεν δίναμε μόνο μάχη για την ελευθερία, αλλά σχεδιάζαμε και την επόμενη μέρα.

Αυτό ζητά ο πολίτης σήμερα.

Και μπορούμε να δούμε αλλαγές παντού.

Όχι ποιος θα μας κυβερνήσει, ποιος θα είναι υπουργός ή ποια θα είναι η μοιρασιά.

Αλλά τι πρέπει να αλλάξει:

Τι αλλάζει στο σχολείο, τι αλλάζει στο νοσοκομείο, πως κάνουμε την πόλη μας καθαρή, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πως κάνουμε το κράτος μας διάφανο, λειτουργικό, αποτελεσματικό - εθνικός στόχος η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού -, πως οι πόλεις μας γίνονται εργαστήρια καινοτομίας και προσέλκυσης επενδύσεων, πως κινητοποιούμε τους νέους μας, πως δίνουμε χώρο, βήμα, δικαίωμα στους νέους - πολλοί από τους οποίους έχουν μεταναστεύσει - να διαμορφώσουν αυτοί το μέλλον τους.

Και εάν θέλουμε σκέψη καινοτόμα, πρέπει να ανοίξουμε την κοινωνία σε άτομα, χώρους, κινήσεις, πληθυσμούς, που σήμερα περιθωριοποιούνται:

Απαράδεκτο η Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία στη συμμετοχή των γυναικών. Και εμείς ακόμη, μικρά και δειλά βήματα έχουμε κάνει στην πράξη.

Το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης αποτελείται από μετανάστες - που είναι η φωνή τους;

ΑΜΕΑ, ή μειονότητες, όλων των ειδών, έχουν να μας δώσουν τις καλύτερες κριτικές για τις δυσλειτουργίες που πρέπει να αλλάξουν για όλους.

Φίλες και φίλοι,

Μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Αρκεί να βασίσουμε το πρόγραμμά μας επάνω σε αλήθειες.

Αρκεί να γίνουμε εμείς οι φορείς της αλήθειας που δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Που δεν φοβάται συγκρούσεις για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Αρκεί να μιλήσουμε καθαρά στον Ελληνικό λαό.

Αρκεί πρώτα να πιστέψουμε.

Ότι σοσιαλισμός και η δημοκρατία είναι έννοιες που εδράζονται στη χειραφέτηση του πολίτη, στην απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας.

Τα παραπάνω δεν κοστίζουν.

Αντιθέτως, παράγουν κοινωνικό και πολιτικό πλεόνασμα.

Και όπως πια αποδείξαμε, εάν φτιάξουμε κράτος, όπως συνέβη με τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, τη διαύγεια, και πολλά άλλα ακόμη - τότε ναι -, λεφτά υπάρχουν.

Σήμερα είναι η ώρα να καλέσουμε όλους για συμμετοχή.

Μόνο έτσι θα γίνει η αλλαγή.

Συμμετοχή παντού.

Το σύνθημά μας: συμμετοχή για την αλλαγή.

Δημιουργική αλλαγή.

Ρηξικέλευθη αλλαγή.

Καινοτόμα αλλαγή, με βάση τις αρχές μας.

Ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα - κοινωνικό - δημοκρατικό - με ισονομία, αλληλέγγυο - αξιοκρατικό - οικολογικό - με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Συμμετοχή στην αλλαγή

Και από τη Δευτέρα, όλοι μαζί, αποφασισμένοι πια, με ευθύνη απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα, να δώσουμε τη μάχη, για το αυτονόητο.

Για μια Ελλάδα που να μας κάνει όλους υπερήφανους.

Για μια σύγχρονη Δημοκρατία, παράδειγμα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Για μια κοινωνία, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Καλή μας επιτυχία

Κεγκέρογλου: «Στέλνουμε μήνυμα σιγουριάς, αισιοδοξίας και ελπίδας»

Χαιρετισμός  του Συντονιστή Οργανωτικής Επιτροπής και Γραμματέα Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη  Κεγκέρογλου στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής και Γραμματέα Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Κατά την έναρξη της τοποθέτηση του ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι:

«Είμαστε όλοι εδώ, απ’ όλη την Ελλάδα. Μαζί μας και οι Έλληνες της διασποράς.

-6000 και πλέον εθελοντές, σύνεδροι, παρατηρητές και προσκεκλημένοι,

Συμμετέχουμε σ’ ένα πολιτικό γεγονός που είμαι σίγουρος ότι θα καταγραφεί ως ιστορικό:

Το Ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

-Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά αποδίδει καρπούς:

Είμαστε πλέον μαζί:

-Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

-Το Ποτάμι

-Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

-Η Δημοκρατική Αριστερά

-Το Δίκτυο Ανανέωσης

-Οι κινήσεις πολιτών

-Η ΕΔΕΜ

-Ανεξάρτητοι Κεντροαριστεροί

-Όλοι όσοι μετείχαμε  τον Νοέμβριο στις διαδικασίες ανάδειξης της επικεφαλής και αυτοί που έρχονται μαζί μας καθημερινά δημιουργούμε την μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη

των σοσιαλδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των προοδευτικών μεταρρυθμιστών του κέντρου,

-της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας».

Και συνέχισε:

«Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε ανθρώπους της προόδου και της δημιουργίας.

Τους παραγωγούς αγαθών και ιδεών

Τους αδύναμους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους

-Εργαζόμενοι, επιστήμονες, άνεργοι, αγρότες, επαγγελματίες όλοι οι άνθρωποι του επιχειρείν, στελέχη της αυτοδιοίκησης, πήραν μέρος στις 100 και πλέον ανοικτές προσυνεδριακές διαδικασίες

που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Εξέφρασαν μαζί με τις απόψεις τους την μεγάλη αγωνία για την πορεία του τόπου.

Αυτή η αγωνία είναι παρούσα στο συνέδριο μας και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στη χώρα και στους πολίτες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο έτσι ώστε με τις τελικές αποφάσεις μας, να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

-Με την διακήρυξη μας

-Τις θέσεις για την Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο.

-Το σχέδιο Ελλάδα, τις πολιτικές μας θέσεις και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προτάσσουμε

-Το καταστατικό και το ηλεκτρονικό κίνημα.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο των αυριανών θεματικών συνεδριάσεων που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Κυρίως όμως, το Συνέδριο μας θα εμπλουτίσει και θα επιβεβαιώσει το πολιτικό μας σχέδιο,

τη στρατηγική της αυτόνομης πολιτικής πρότασης αλλά και της επίτευξης της εθνικής συνεννόησης, που  προϋποθέτουν την Ενιαία Μεγάλη Παράταξη του χώρου μας. Μια παράταξη που δεν ξεκινά από μηδενική βάση  αλλά στέκεται με σεβασμό στο έργο και την προσφορά στην πατρίδα και τους πολίτες αλλά και στην οντότητα των κομμάτων που πήραμε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση της.

Αλλά δεν μένουμε στάσιμοι, δεν αρκούμαστε στα κεκτημένα. Προχωρούμε και φιλοδοξούμε να συμπορευτούμε με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Τολμήσαμε και πετύχαμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε ότι:

«Προχωρούμε λοιπόν ΜΠΡΟΣΤΑ για την Ελλάδα για τους πολίτες με ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση και ισχυρή πολιτική βούληση. Το Κίνημα Αλλαγής, η μεγάλη Ισχυρή, Ενιαία και Πολυσυλλεκτική  Παράταξη που δημιουργούμε θα αποτελέσει την εναλλακτική  προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και θα φέρει την ελπίδα και το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών. Γι' αυτό όλοι εμείς  εδώ στο συνέδριο οφείλουμε με τις απόψεις μας, τις προτάσεις, τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα σιγουριάς, ενότητας, αισιοδοξίας και προοπτικής.

Να εγγυηθούμε την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος της αναγέννησης της παράταξης. Ναι μπορούμε και θα πετύχουμε τη  δημιουργία του νέου πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, του Κινήματος Αλλαγής».

Πηγή φωτογραφιών - video: iefimerida.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News