επανακαταμέτρσηση ψήφων πρωτοδικείο ηρακλείου

Αποτελέσματα εκλογών: Επανακαταμέτρηση ψήφων για έξι αιτήσεις στο δήμο Ηρακλείου

Δημοτικές
Αποτελέσματα εκλογών: Επανακαταμέτρηση ψήφων για έξι αιτήσεις στο δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους στο δήμο Ηρακλείου

Η διαδικασία της επανακαταμέτρησης των ψήφων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ώρα εννέα το πρωί στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου και είναι σε εξέλιξη, ύστερα από δεκάδες αιτήματα υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Ωστόσο, η διαδικασία επανακαταμέτρησης σταυρών από τα εκλογικά συνεργεία αφορά συγκεκριμένα σε έξι περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίες έγιναν δεκτές από το Πρωτοδικείο, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε για λίγες μόνο ψήφους (4 έως 9 σταυρούς).

Υπενθυμίζεται πως στη «μάχη» της επανακαταμέτρησης έχουν ριχθεί τριάντα συνεργεία, στελεχομένα από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, που έχουν συγκροτηθεί στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου και ανέλαβαν το επίπονο έργο στο Δικαστικό Μέγαρο. Για την διευκόλυνση και την ταχύτερη διεκπεραίωση, τα μισά συνεργεία επανανακαταμετρούν ψηφοδέλτια του δήμου Ηρακλείου και τα υπόλοιπα της Περιφέρειας.

Οι έξι περιπτώσεις επανακαταμέτρησης

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο αιτήσεις υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, μία αίτηση υποψήφιας για την προεδρία δημοτικής κοινότητας και δύο αιτήσεις υποψήφιων σε κοινοτικό συμβούλιο, ηττημένοι της εκλογικής διαδικασίας με οριακή διαφορά που ζήτησαν την επανακαταμέτρηση των ψήφων, για να βεβαιωθούν ότι πραγματοποιήθηκε σωστά η διαδικασία. Η έκτη αίτηση που έγινε δεκτή αφορά στην επανακαταμέτρηση όλων των έγκυρων ψηφοδελτίων, μετά από αίτημα επικεφαλής συνδυασμού στο  δήμο Ηρακλείου.

επανακαταμέτρησησ πρωτοδικείο ηράκλειο

Τι προβλέπει ο νόμος για την επανακαταμέτρηση των ψήφων

Σύμφωνα με το Άρθρο 76 «Προθεσμία για την άσκηση της ένστασης Τροποποίηση του άρθρου 248 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας:

«Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης (πέντε ημέρες) με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί.

Οι συνδυασμοί ή οι υποψήφιοι που εντοπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανακαταμέτρησης στα πρωτοδικεία. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα τελειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News