Μεγάλες αλλαγές: Οι “μονομαχίες” στους τρεις Δήμους της Κρήτης - Τα νέα πρόσωπα σε Χερσόνησο, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο

Δημοτικές
Μεγάλες αλλαγές: Οι “μονομαχίες” στους τρεις Δήμους της Κρήτης - Τα νέα πρόσωπα σε Χερσόνησο, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς σασπένς και αγωνία οι χθεσινές επαναληπτικές κάλπες σε Χερσόνησο, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα

Μια μεγάλη επιστροφή, αυτή του Ζαχαρία Δοξαστάκη στον δημαρχιακό θώκο της Χερσονήσου, σφράγισε τον χθεσινό 2ο εκλογικό γύρο στην Κρήτη, όπου είχαμε επίσης την ανάδειξη δύο νέων δημάρχων σε λασιθιώτικους δήμους, του Μανόλη Μενεγάκη στον Δήμο Αγίου Νικολάου και του Μανόλη Φραγκούλη στον Δήμο Ιεράπετρας.

Αν και στους δύο τουλάχιστον από τους τρεις δήμους του νησιού, όπου στήθηκαν χθες Κυριακή 15 Οκτωβρίου, επαναληπτικές κάλπες, θεωρητικά προμηνυόταν (με βάση τα πολύ κλειστά αποτελέσματα της α' Κυριακής) μια σκληρή εκλογική μάχη, τελικά η χθεσινή εκλογική βραδιά δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις ή αγωνία.

Στην πραγματικότητα η μάχη κρίθηκε από νωρίς... Άλλωστε, σε δύο περιπτώσεις, στους Δήμους Χερσονήσου και Ιεράπετρας, η δημαρχία κρίθηκε με μεγάλες διαφορές: με διαφορά 21,88 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του Ζαχαρία Δοξαστάκη στη Χερσόνησο και με διαφορά 19,04 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του Μανόλη Φραγκούλη στην Ιεράπετρα. Με μικρότερη αλλά κι εκεί καθαρή διαφορά (της τάξης των 6,32 ποσοστιαίων μονάδων) κρίθηκε η δημαρχία υπέρ του Μανόλη Μενεγάκη στον Άγιο Νικόλαο.

Δήμος Αγίου Νικολάου: Δύσκολη αλλά καθαρή νίκη Μανόλη Μενεγάκη

Ο Μανόλης Μενεγάκης είναι ο νέος δήμαρχος Αγίου Νικολάου, καθώς επικράτησε όχι απολύτως... εύκολα, αλλά με καθαρή ωστόσο διαφορά του αντιπάλου του Θωμά Χαριτάκη, που τον συνεχάρη προσωπικά, ευχόμενος μια εποικοδομητική θητεία.

Στο σύνολο της καταμέτρησης και από τα 60 εκλογικά τμήματα, ο Μανόλης Μενεγάκης αναδείχθηκε νέος δήμαρχος με ποσοστό 53,16% και 6.304 ψήφους (εκλέγοντας 15 δημοτικούς συμβούλους), ενώ ο Θωμάς Χαριτάκης έλαβε 46,84% και 5.554 ψήφους, εκλέγοντας 5 συμβούλους.

Στον α' γύρο είχε έρθει πρώτος ο Μανόλης Μενεγάκης με ποσοστό 36,30%, ενώ 2ος είχε έρθει ο Θωμάς Χαριτάκης με ποσοστό 34,17%.

Η συμμετοχή στον α' γύρο ήταν υψηλή, φτάνοντας το 62,96%. Χθες ακολούθησε τα χνάρια της συνολικής αύξησης της αποχής και έτσι δεν ξεπέρασε το 54,33%.

Ο λεγόμενος 3ος πόλος, δηλαδή ο Χάρης Αλεξάκης, που είχε λάβει ποσοστό 23,98% στον α' γύρο, είχε αποφύγει τις προηγούμενες ημέρες να πάρει θέση υπέρ ενός εκ των δύο διεκδικητών της δημαρχίας.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι ψήφοι που είχαν πάει την α' Κυριακή στον Χάρη Αλεξάκη διαμοιράστηκαν (βεβαίως και με τον αστερίσκο της μεγαλύτερης χθες αποχής) και προς τις δύο κατευθύνσεις. Περισσότερο όμως προς την πλευρά του Μανόλη Μενεγάκη, κάτι που οδήγησε τελικά στην επικράτησή του με μια διαφορά της τάξης των 6,32 ποσοστιαίων μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θωμάς Χαριτάκης επικράτησε σε 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες (Νεάπολης και Βραχασίου), ωστόσο το αποτέλεσμα κρίθηκε στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά δημοτική ενότητα του Αγίου Νικολάου, την οποία και πήρε ο Μανόλης Μενεγάκης με μια μεγάλη διαφορά (κοντά στις 12 ποσοστιαίες μονάδες).

Δήμος Ιεράπετρας: Εύκολη επικράτηση Μανόλη Φραγκούλη

Χωρίς σασπένς κύλησε η χθεσινή επαναληπτική εκλογική βραδιά στην Ιεράπετρα, καθώς ο Μανόλης Φραγκούλης πέτυχε μια καθαρή νίκη έναντι του αντιπάλου του Γιάννη Γουλιδάκη, και είναι πλέον ο νέος δήμαρχος.

Συγκεκριμένα, στο 100% της καταμέτρησης, ο Μανόλης Φραγκούλης πήρε τη δημαρχία με ποσοστό 59,52% και 7.306 ψήφους, αποτέλεσμα που του δίνει 15 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, έναντι 40,48% και 4.969 ψήφων που πήρε ο Γιάννης Γουλιδάκης, που θα έχει 6 έδρες.

Με τη διαφορά να είναι από την αρχή αρκετά μεγάλη, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου επισκέφτηκε πολύ νωρίς το εκλογικό “στρατηγείο” του αντιπάλου του και τον συνεχάρη, σφραγίζοντας έτσι και το συνολικά πολύ καλό προεκλογικό κλίμα, κλίμα πολιτικού πολιτισμού που καταγράφηκε σε αυτές τις εκλογές στον Δήμο Ιεράπετρας. Με τη σειρά του, ο κ. Φραγκούλης απέδωσε εύσημα προς όλους τους επικεφαλής για τον προεκλογικό τους αγώνα.

Για τον νέο δήμαρχο Ιεράπετρας το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη προσωπική επιτυχία, μιας και ο ίδιος πέτυχε και μια μικρή ανατροπή σε σχέση με το αποτέλεσμα της α' Κυριακής, αλλά, το βασικότερο, μια ηχηρή εκλογική νίκη, με μια διαφορά υπέρ του που άγγιξε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες!

Θυμίζουμε ότι την α' Κυριακή είχε έρθει οριακά πρώτος ο Γιάννης Γουλιδάκης, με ποσοστό 36,48%, ενώ ο Μανόλης Φραγκούλης είχε αποσπάσει 35,5%. Τρίτος είχε έρθει ο Θεοδόσης Καλαντζάκης, που συγκέντρωσε 24,35%. Αν και το στίγμα της παράταξης Καλαντζάκης ήταν «ψήφος κατά συνείδηση», τελικά, όπως φάνηκε στην πράξη, ο Μανόλης Φραγκούλης “αλίευσε” πολλές ψήφους από τη “δεξαμενή” ψήφων του κ. Καλαντζάκη για να φτάσει σε μια καθαρή επικράτηση έναντι του Γιάννη Γουλιδάκη.

Δήμος Χερσονήσου: Η μεγάλη επιστροφή του Ζαχαρία Δοξαστάκη

Μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης του τελευταίου 24ώρου πριν από το άνοιγμα της κάλπης διεξήχθη ο β' γύρος των εκλογών στον Δήμο Χερσονήσου. Προχθές Σάββατο, παρά την απαγόρευση... υπήρξαν ένθεν κακείθεν αναρτήσεις στα social media για ποιον εκ των “μονομάχων” Δοξαστάκη ή Σέγκο εντέλει θα στήριζε ο τρίτος της πρώτης Κυριακής.

Υπήρξε έντονο παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες και οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της β' Κυριακής εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα έκλινε υπέρ του Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο οποίος επιστρέφει ως δήμαρχος στην περιοχή, αφήνοντας τον νυν δήμαρχο πίσω με περίπου 20 μονάδες διαφορά.

Η περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού και οι δύο υποψήφιοι Δοξαστάκης και Σέγκος έχουν υπηρετήσει την περιοχή ως δήμαρχοι και προφανώς τα κριτήρια είχαν να κάνουν και με την αποτίμηση των προσώπων, αλλά και του έργου που έχουν παράξει και οι δύο στις περιόδους τους.

Ειδικότερα, στον Δήμο Χερσονήσου, με ενσωμάτωση στο 100%, ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης κυριάρχησε του συνυποψηφίου του με ποσοστό 60,94%, λαμβάνοντας 7.100 ψήφους και 15 έδρες. Ο απερχόμενος δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 39,06%, λαμβάνοντας 4.551 ψήφους και 6 έδρες.

Πώς ψήφισαν οι δημότες στην πρώτη Κυριακή

Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη Κυριακή ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης είχε λάβει 42,09% και 5.965 ψήφους, ενώ ο Γιάννης Σέγκος 30,14% και 4.272 ψήφους. Τρίτος είχε εκλεγεί ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης με 24,67% και 3.497 ψήφους και τέταρτος ήταν ο υποψήφιος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Γιώργος Παρθενιώτης, με 3,10% και 439 ψήφους. Έτσι, η πρωτιά του Ζαχαρία Δοξαστάκη ήταν από τις πιο εντυπωσιακές “επιστροφές” παλιών αυτοδιοικητικών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης. Ήρθε λοιπόν χθες και η “μάχη” του δεύτερου γύρου να του δώσει τη μεγάλη νίκη, μέσα σε ένα κλίμα που χαρακτηρίστηκε από έντονη πόλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποτελώντας ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, των αυτοδιοικητικών εκλογών στο νησί μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News