Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - Κρήτη: Σε πυρετώδεις ρυθμούς ο μηχανισμός για να είναι όλα έτοιμα την Κυριακή (vid)

ακρόαση άρθρου
Δημοτικές
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - Κρήτη: Σε πυρετώδεις ρυθμούς ο μηχανισμός για να είναι όλα έτοιμα την Κυριακή (vid)
Με τις κάλπες, το εκλογικό υλικό και τα παραβάν να μεταφέρονται στα εκλογικά τμήματα, οι διαδικασίες για τις εκλογές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το μηχανισμό προετοιμασίας να συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς
  • Στο «φουλ» οι εκλογικές μηχανές
  • Εκλογικό υλικό, παραβάν και κάλπες στην πρώτη γραμμή της ψηφοφορίας
  • Ψηφοδέλτιο με το μέτρο στον δήμο Ηρακλείου
  • Χιλιάδες οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στην Κρήτη
  • 40 χιλιάδες σε κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής
  • Οι μπλε και οι λευκοί φάκελοι στην ψηφοφορία
  • Με μονούς και ζυγούς αριθμούς η καταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα

Στο «φουλ «είναι οι μηχανές ενόψει των εκλογών, με το μηχανισμό να κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς, με στόχο την Κυριακή να είναι όλα έτοιμα. Παραβάν, εκλογικό υλικό, κάλπες πηγαίνουν από χέρια σε χέρια ούτως ώστε την Κυριακή όλα να είναι έτοιμα για την εκλογική διαδικασία.

Ψηφοδέλτιο με το μέτρο

Από τα ασυνήθιστα και τα περίεργα των εκλογών είναι τα μήκη των ψηφοδελτίων που πλησιάζουν τα όρια για να διεκδικήσουν μέχρι και ρεκόρ Γκίνες. Στο τέταρτο διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου συνδυασμός για τις δημοτικές εκλογές…Έπιασε ταβάνι, συνθέτοντας ψηφοδέλτιο ενός μέτρου παρά δύο εκατοστά.

98 ολόκληρα εκατοστά   με ονόματα υποψηφίων  στη σειρά... Που εκτός από τις δυσκολίες για όσους μπαίνουν στο παραβάν και πρέπει να βρουν το όνομα του υποψηφίου που θέλουν να επιλέξουν, αντικειμενικά δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στη μεταφορά.

Η Κρήτη άλλωστε ή καλύτερα οι κρητικοί στις εκλογές έχουν μια πρωτοφανή παρουσία γενικώς και ειδικώς, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ το σύνολο των υποψηφίων στους συνδυασμούς για την περιφέρεια είναι 380 και για τις δημοτικές, 9.302. Συνολικά δηλαδή σταυρό διεκδικούν 9602 υποψήφιοι, που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό  όχι μόνο το μέγεθος των ψηφοδελτίων, αλλά και την κινητικότητα στην Κρήτη αν υπολογίσει κανείς ότι δεν υπάρχει σόι πάνω στο νησί που να μην έχει τουλάχιστον ένα υποψήφιο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο πρωτοφανής όγκος, φέτος για πρώτη φορά προβλέφθηκε να πληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 για τη δεύτερη όπου και αν αυτό χρειαστεί.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως κίνητρο στην αναγκαιότητα , τις εκλογές να μην τις κάνει μόνος ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια και αμεσότητα της διαδικασίας.

Πάντως οι ψηφοφόροι μπαίνοντας στο εκλογικό τμήμα καλό είναι να έχουν μια εικόνα ποιου ή ποιων θέλουν να ψηφίσουν. Θα λαμβάνουν πρώτα ψηφοδέλτια και μπλε φάκελο για τις δημοτικές  και μετά θα ψηφίσουν με λευκό φάκελο για την περιφέρεια.

Προκειμένου τέλος να υπάρχει ομαλή ροή αποτελεσμάτων και για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, τα εκλογικά τμήματα με μονό αριθμό θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα πρώτα των δημοτικών, ενώ με ζυγό αριθμό πρώτα της περιφέρειας.

Δείτε το βίντεο: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News