Μπορεί στις δύο μεγάλες χώρες της Ε.Ε. η άνοδος της ακροδεξιάς να είναι εντυπωσιακή και να επισκιάζει τα πάντα, ωστόσο, αν προβάλλουμε το αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο “ακροδεξιός θρίαμβος” περιορίζεται σε... μετριοπαθή μεγέθη.
Κάποιες από τις προβολές προεκλογικά ήθελαν τις δύο ακροδεξιές ομάδες και τα ακροδεξιά κόμματα που βρίσκονται εκτός ομάδων να είναι συνδυαστικά η μεγαλύτερη ομάδα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο των 720 βουλευτών. Ωστόσο, αυτό δε συνέβη, καθώς οι δύο ακροδεξιές ομάδες συνδυαστικά έχουν πλέον (βάσει των προβλέψεων, αφού σε πολλές χώρες οι κάλπες έκλεισαν πολύ αργά και δεν υπήρχαν τελικά αποτελέσματα την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.”) 130 έως 132 βουλευτές και ακόμη και αν προσμετρήσουμε το Fidesz και την AfD, και πάλι δεν πιάνουν τη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεχίζει να είναι αυτή των Συντηρητικών και Χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Το ΕΛΚ, παρότι οι προβολές το ήθελαν να χάνει 4-6 έδρες, αντ' αυτού κέρδισε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έφτανε τις 184 έως 186 έδρες. Μικρές απώλειες είχαν οι Σοσιαλιστές (μικρότερες απ' ό,τι αναμενόταν), αλλά οι φιλελεύθεροι του Renew χάνουν αρκετές έδρες, κυρίως λόγω της συντριπτικής ήττας Μακρόν στη Γαλλία και της μείωσης στο μισό του ποσοστού του FDP στη Γερμανία.
Μεγάλες απώλειες πανευρωπαϊκά είχαν και οι Πράσινοι, πρωτίστως λόγω της συντριβής του γερμανικού πράσινου κόμματος, αφού οι “πράσινες” πολιτικές γίνονται όλο και λιγότερο δημοφιλείς, λόγω υψηλού κόστους.
Σε κάθε περίπτωση, ο “Μεγάλος Συνασπισμός” Συντηρητικών, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων στην Ευρωβουλή θα διατηρηθεί και στη νέα σύνθεση, παρά τη μείωση της δύναμής του. Η άκρα δεξιά ισχυροποιείται όμως αποφασιστικά και μάλιστα κερδίζουν και οι δύο ομάδες. Κι αυτό παρότι η ομάδα ID πρόσφατα απώλεσε την AfD, που είναι πλέον δεύτερο κόμμα στη Γερμανία και θα έχει 16 έδρες στη νέα Ευρωβουλή.
Αλλά ας δούμε τι ακριβώς έγινε ανά χώρα, καδράροντας αρχικά στον “πολιτικό σεισμό” που βίωσαν η Γαλλία και η Γερμανία.
Η Γερμανία μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις
Και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία υπέστησαν τρομερές απώλειες στις χθεσινές εκλογές, στις οποίες πρώτευσε (όπως αναμενόταν) το CDU/CSU, που επέστρεψε σε ποσοστά κοντά στο 30%. Ωστόσο, τα “μεγάλα νέα” από τη Γερμανία είναι η τρομερή άνοδος της AfD, καθώς οι Γερμανοί έδειξαν ότι αδιαφορούν πλήρως για τις αποκαλύψεις για σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις και για τις δηλώσεις υπέρ του ναζισμού από στελέχη του κόμματος.
Όπως αναμενόταν, η AfD κυριάρχησε πλήρως στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας και η κυριαρχία της θα ήταν σαρωτική, αν δεν της έκοβε πάρα πολλές ψήφους το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της Σάρα Βάγκεκνεχτ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Πράσινοι, που γίνονται όλο και λιγότερο δημοφιλείς για την επιμονή τους στην πανάκριβη “πράσινη ατζέντα”, αλλά και το φιλελεύθερο FDP έχασε το 50% της δύναμής του, πέφτοντας στο 5% και καθιστώντας αβέβαιη την παρουσία του στην Μπούντεσταγκ μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, αφού 5% είναι το “κατώφλι” για την εκλογή βουλευτών.
Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Σάρα Βάγκνεχτ, που κατέβηκε με μία αριστερή ατζέντα στα οικονομικά και μια... λιγότερη προοδευτική στο Μεταναστευτικό και στα διεθνή ζητήματα, φτάνοντας το 6% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στα ανατολικά κρατίδια έφτασε και το 17%.
Ο κυβερνητικός σχηματισμός στη Γερμανία θα δυσκολευτεί να σταθεί μετά απ’ αυτά τα αποτελέσματα, αλλά και οι χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν εύκολο δρόμο μπροστά τους, αφού... δύσκολα θα βγουν τα κουκκιά για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.
Ισπανία
Ισορροπία μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλιστών δείχνουν τα αποτελέσματα στην Ισπανία, καθώς οι πρώτοι κερδίζουν με 32%, έναντι 30% των δεύτερων. Εκλέγουν αντίστοιχα 22 και 20 έδρες στην Ευρωβουλή, με τρίτο κόμμα το Vox, που παίρνει 7 έδρες. Άλλα οκτώ κόμματα εκλέγουν ευρωβουλευτές στην Ισπανία.
Πολωνία
Το κόμμα του Τουσκ θριάμβευσε στις ευρωεκλογές της Πολωνίας, επιβεβαιώνοντας και τη νίκη του πριν λίγους μήνες στις εθνικές εκλογές. Αν και δεν είναι μέλος συγκεκριμένης ομάδας, το κόμμα του Τουσκ είναι πρακτικά κεντροδεξιό και φιλοευρωπαϊκό. Κέρδισε με 38,2%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ακροδεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη με 33% και το... ακόμη πιο ακροδεξιό (φασιστικό) Συνομοσπονδία στην τρίτη.
Ρουμανία
Η σοσιαλδημοκρατική συμμαχία επικράτησε στη Ρουμανία, κερδίζοντας 13 από τις 33 έδρες της χώρας στην Ευρωβουλή, ενώ ακολούθησε η κεντροδεξιά συμμαχία με 9 έδρες.
Ολλανδία
Απρόσμενη ήττα για το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς στην Ολλανδία, καθώς η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων κατόρθωσε να επικρατήσει με 21,6%, έναντι 17,7% του κόμματος του Βίλντερς.
Η Ολλανδία θα στείλει ευρωβουλευτές από τρία χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, από δύο φιλελεύθερα κόμματα και από ένα αριστερό, σε μια αρκετά “πλουραλιστική” εικόνα.
Πορτογαλία
“Μάχη” έδωσαν το σοσιαλιστικό κόμμα και η “δημοκρατική συμμαχία”, με νικητή τελικά τους σοσιαλιστές με 31%, μία μονάδα πάνω από τους αντιπάλους τους. Δύο ευρωβουλευτές θα εκλέξει το ακροδεξιό CHEGA, ενώ στέλνουν εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή ένα φιλελεύθερο, ένα πράσινο και δύο αριστερά κόμματα.
Σουηδία
Τα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβερνά τη Σουηδία υπέστησαν σοβαρές απώλειες και πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το σοσιαλιστικό, δεύτερο ήταν το κόμμα του Ουλφ Κρίστερσεν, ενώ ισχυρή παρουσία είχαν και οι πράσινοι, που έλαβαν 15,7%, ξεπερνώντας το ακροδεξιό Σουηδοί Δημοκράτες.
Αυστρία
Ακροδεξιά και Δεξιά πήραν τις δύο πρώτες θέσεις στις εκλογές στην Αυστρία, δείχνοντας περίπου και τι αναμένεται να γίνει στις εθνικές εκλογές αργότερα. Το ακροδεξιό FPO πρώτευσε, αφήνοντας στη δεύτερο θέση το λαϊκό κόμμα και στην τρίτη τους σοσιαλιστές. Η Αυστρία είναι από τις χώρες όπου διασώθηκαν οι Πράσινοι, που εξέλεξαν δύο ευρωβουλευτές.
Βέλγιο
Η αυτονομιστική συντηρητική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία βρίσκεται στην πρώτη θέση, τόσο για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Βελγίου (26,7%), όσο και για τις περιφερειακές εκλογές της Φλάνδρας (25,2%) - που τη φέρνει μπροστά από την ακροδεξιά Vlaams Belang (αντίστοιχα 21 και 22%).
Νεκρική σιγή επικράτησε στον χώρο όπου συγκεντρώθηκε η Belang στη μικρή πόλη Londerzeel. Κατά διαστήματα ακούγονται χειροκροτήματα για τις απώλειες που υπέστησαν άλλα κόμματα, όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, αλλά οι πιστοί του κόμματος - που έπιναν σαμπάνια και έτρωγαν πίτσα από τις 5 το απόγευμα - ήταν απογοητευμένοι.
Στη Βαλλονία, οι φιλελεύθεροι του Mouvement Reformateur βρίσκονται στην κορυφή με 32%, με το κεντρώο Les Engages να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 25%.
Βουλγαρία
Το συντηρητικό Gerb του Μπορίσοφ επικράτησε και στις ευρωεκλογές, όπως και στις εθνικές εκλογές, ξεπερνώντας το φιλελεύθερο συνασπισμό Συνεχίζουμε την Αλλαγή/Δημοκρατική Βουλγαρία. Στη Βουλγαρία διεξήχθησαν παράλληλα εθνικές εκλογές, όπου επίσης επικράτησε το κόμμα του Μπορίσοφ, αν και το ποσοστό του είναι χαμηλό και θα είναι δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση.
Δανία
Το πράσινο Socialistisk Folkeparti και οι σοσιαλδημοκράτες αναδείχτηκαν τα δύο πρώτα κόμματα στις ευρωεκλογές στη Δανία, εκλέγοντας από 3 ευρωβουλευτές, ενώ ακολούθησε το φιλελεύθερο κόμμα με 2 και τα δύο συντηρητικά κόμματα από 1 ευρωβουλευτή.
Κροατία
Το συντηρητικό HDZ επικράτησε του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού, με 33,1% έναντι 27%.
Κύπρος
Ένα απίστευτο αποτέλεσμα προέκυψε στην Κύπρο, αφού μετά τον Δημοκρατικό Συναγερμό που επικράτησε με 24% και το ΑΚΕΛ που ακολούθησε με 23%, τρίτο κόμμα ήταν ο... youtuber Φειδίας (!), o οποίος κατέβηκε ανεξάρτητος και εξελέγη ευρωβουλευτής. Εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή θα στείλει και το ΔΗΚΟ και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ.
Μάλτα
Το εργατικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές στο μικρό νησί της Μεσογείου με 44,5%, έναντι 43% του συντηρητικού κόμματος.
Φιλανδία
Παρότι ο κεντροδεξιός Εθνικός Συνασπισμός του Όρπο κερδίζει την πρώτη θέση (και 4 έδρες) στις εκλογές της Φιλανδία, η έκπληξη είναι στη συνέχεια, αφού η Αριστερή Συμμαχία παίρνει τη δεύτερη θέση και 3 ευρωβουλευτές, ενώ ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες με 2 έδρες. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φιλανδών χάνει δυνάμεις και μία από τις δύο έδρες που είχε στην προηγούμενη Ευρωβουλή.
Διάλυση της Βουλής στη Γαλλία - Πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη Μπαρντελλά
Το Rassemblement national (παλιότερα γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λε Πεν, με πρόεδρο τον χαρισματικό Ζορντάν Μπαρντελλά, είναι ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών στη Γαλλία! Με 31,5% εξασφάλισε διπλό ποσοστό σε σχέση με το 15,2% του Renew του Εμανουέλ Μακρόν και θα έχει 30 θέσεις στη νέα Ευρωβουλή, ενισχύοντας αποφασιστικά τη δεύτερη ακροδεξιά ευρωομάδα, το ID.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις στη γαλλική πολιτική σκηνή αυτού του απίστευτου αποτελέσματος ήταν σαρωτικές: ο Μακρόν αντιλήφθηκε ότι πλέον δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έτσι κάλεσε σε εθνικές εκλογές για κοινοβούλιο.
«Αποφάσισε να σας δώσω την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος, μέσω της ψήφου. Γι’ αυτό διαλύω την Εθνοσυνέλευση», είπε ο Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.
Στην τρίτη θέση των εκλογών στη Γαλλία βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές με 14% και στη συνέχεια το αριστερό La France Insoumise με 8,7%. Οι κάποτε κραταιοί Ρεπουμπλικάνοι ακολούθησαν με το απογοητευτικό 6%, αφού πλέον έχουν πλήρως αντικατασταθεί στη γαλλική πολιτική σκηνή από το κόμμα της Λε Πεν και (όσον αφορά στην κεντρώα τους συνιστώσα) του Μακρόν.
Μένει να δούμε αν στις επόμενες προεδρικές εκλογές η Λε Πεν θα είναι ξανά υποψήφια ή θα δώσει τη σκυτάλη στον Μπαρντελλά, ο οποίος έχει... πρωτοφανές “γκελ” στον γαλλικό λαό, παρότι οι θέσεις του κόμματός του έχουν ελάχιστα διαφοροποιηθεί από τις φασιστικές θέσεις που εξέφραζε παραδοσιακά ο “Εθνικός Συναγερμός”.
Προβλεπόμενες έδρες για την επόμενη Ευρωβουλή
- Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 186 (+10)
- Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 133 (-6)
- Renew Europe 82 (-20)
- Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 70 (+1)
- Ταυτότητα και Δημοκρατία 60 (+11)
- Πράσινοι 53 (-18)
- Αριστερά 36 (-1)
- Δίχως ομάδα 100 (+38)