εκλογες

Πολιτικά μηνύματα για... όλους: “Ηχηρές” ήττες για τη Νέα Δημοκρατία σε Αθήνα, Θεσσαλία και... όπου κατέβηκαν “γαλάζιοι αντάρτες”

Εκλογές
Πολιτικά μηνύματα για... όλους: “Ηχηρές” ήττες για τη Νέα Δημοκρατία σε Αθήνα, Θεσσαλία και... όπου κατέβηκαν “γαλάζιοι αντάρτες”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο σημαντική ήττα για τη Ν.Δ. ήταν ο Δήμος Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης (44,04%), παρότι κατέβαινε στον β' γύρο ως φαβορί, έχασε... πανηγυρικά από τον υποψήφιο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, τον Χάρη Δούκα (55,96%) - Ίδια εικόνα και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Στέλιος Αγγελούδης, έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Γεμάτη “πολιτικά μηνύματα”, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν ανάλογα από τα κομματικά επιτελεία στη συνέχεια, ήταν η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ιδιαίτερα στους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ο “θρίαμβος”, που ήταν ορατός για τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη Κυριακή, μετατράπηκε σε... μερικό Βατερλώ, αφού χάθηκαν Περιφέρειες (κυρίως σε “αντάρτες” της Ν.Δ., εκτός από τη Θεσσαλία, όπου πήγε σε υποψήφιο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) και κομβικοί Δήμοι (ιδιαίτερα ηχηρό το “χαστούκι” για τον ανιψιό του πρωθυπουργού στον Δήμο Αθηναίων), ενώ και εκεί όπου επικράτησε η Ν.Δ. δεν ήταν τόσο “άνετη” η νίκη όσο αναμενόταν.

Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, να δηλώσει ο πρωθυπουργός ότι «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Ν.Δ.», αν και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, προσθέτοντας «τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την πρώτη Κυριακή».

Τα “ηχηρά” αποτελέσματα

Η πιο σημαντική ήττα για τη Ν.Δ. ήταν ο Δήμος Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης (44,04%), παρότι κατέβαινε στον β' γύρο ως φαβορί, έχασε... πανηγυρικά από τον υποψήφιο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, τον Χάρη Δούκα (55,96%).

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ήττα του υποψήφιου που στήριξε η Ν.Δ. στη Θεσσαλία, Κ. Αγοραστού (40,35%), αφού ο υποψήφιος Δ. Κουρέτας (59,65%), που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, πήρε μια πολύ άνετη νίκη.

Οι επίσημοι υποψήφιοι της Ν.Δ. έχασαν και στις παρακάτω Περιφέρειες, όπου εξελέγησαν “αντάρτες” της Ν.Δ.: Βορείου Αιγαίου Μουτζούρης Κωνσταντίνος (54,64%), Δυτικής Μακεδονίας Αμανατίδης Γεώργιος (56,72%), Ιονίων Νήσων Τρεπεκλής Ιωάννης (65,27%), Αν. Μακεδονίας & Θράκης Τοψίδης Χριστόδουλος (50,84%).

Η Νέα Δημοκρατία περίμενε να πάρει τουλάχιστον 4 Περιφέρειες στον β' γύρο με τους επίσημους υποψηφίους της και κατέληξε να πάρει... μόλις 1! Βεβαίως, από την άλλη και οι νικητές - πλην Κουρέτα - από τη Ν.Δ. προέρχονται, ωστόσο η αποδοκιμασία στους “επίσημους” υποψηφίους είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα.

Γενικώς το ΠΑΣΟΚ πήγε εξαιρετικά καλά, βγάζοντας αρκετούς δημάρχους και έναν περιφερειάρχη στον β' γύρο (στην Κρήτη ο Στ. Αρναουτάκης είχε τη στήριξη και της Ν.Δ.), κάτι που οφείλεται στο ότι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έριξαν ψήφο υπέρ των υποψηφίων που δεν προέρχονταν από τη Ν.Δ.

Σπουδαίες νίκες πέτυχαν και οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που επικράτησε και στους τέσσερις Δήμους (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη και Χαϊδάρι), όπου συγκρούστηκε στον β' γύρο με υποψηφίους της Ν.Δ., ενισχύοντας την εικόνα του ΚΚΕ που βρίσκεται σε άνοδο.

Έχει ενδιαφέρον ότι τις περιοχές όπου κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν ωμούς εκβιασμούς για να προτιμηθούν οι υποψήφιοι της Ν.Δ., οι τελευταίοι έχασαν πανηγυρικά: Δηλαδή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Δήμο Χαλανδρίου.

Δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους που εξελέγησαν και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους. Προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία», τόνισε.

«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει τα πόδια της καλά γειωμένα στη γη», σημείωσε, αναφερόμενος στα πολιτικά μηνύματα της κάλπης. «Να θυμίσω ότι στις εθνικές εκλογές καταγράφτηκε όλη η δύναμη των κομμάτων. Υπήρχε μια αντισυσπείρωση δυνάμεων απέναντι στη Ν.Δ.», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή.

«Ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις με έμφαση στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν λίγους μήνες, στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτηρίζοντας την εκλογική βραδιά ως «πρώτη νύχτα χαράς». Όπως έγραψε, «πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος.

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα».

Αθήνα

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, σημείωσε: «Ξέρω καλά πως ανέλαβα μεγάλη ευθύνη». Αφού ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν, είπε: «Η πόλη αλλάζει σελίδα. Ξέρω καλά πως ανέλαβα μεγάλη ευθύνη. Οι πολίτες κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να κάνουμε την Αθήνα όπως την ονειρευόμαστε. Ευχαριστώ τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναίο και σε κάθε Αθηναία για να κάνουμε την πόλη όπως της αξίζει».

Από την πλευρά του, ο ηττημένος Κώστας Μπακογιάννης, αφού είπε ότι έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Χάρη Δούκα, επεσήμανε πως δόθηκε ένας «ουσιαστικός προεκλογικός αγώνας», δήλωσε: «Είμαστε στη διάθεσή του. Ευχαριστώ όλη μου την ομάδα για τον καταπληκτικό αγώνα που δόθηκε. Η ευθύνη του αποτελέσματος είναι αποκλειστικά δική μου. Φεύγω όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News