Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 Ο Μιχάλης Καλαράκης μιλάει στο neakriti.gr για την πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνο…

Σπορ
 Ο Μιχάλης Καλαράκης μιλάει στο neakriti.gr για την πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 27χρονος αθλητής Παρα Ιππικής Δεξιοτεχνίας προετοιμάζεται με τον Eros CS για το μεγάλο αθλητικό γεγονός του Παρισιού 

Μία τεράστια αγωνιστική πρόκληση έχει μπροστά του ο Μιχάλης Καλαράκης, ο ηρακλειώτης ιππέας που θα λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Ιππασίας που θα γίνουν στο Παρίσι 2 με 7 Σεπτεμβρίου. Ο 27χρονος αθλητής Παρα Ιππικής Δεξιοτεχνίας μετέβη αυτό το διάστημα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην Κολωνία για να προπονηθεί με το άλογο του, τον Eros. Τους επόμενους μήνες θα εντείνει την κοινή του προετοιμασία με τον Eros CS, λαμβάνοντας μέρος σε διεθνείς αγώνες, με αποκορύφωμα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.
O σπουδαίος πρωταθλητής, μίλησε στο neakriti.gr για την πορεία του προς το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, τον …συναθλητή του, τις σκέψεις του για το αθλητικό και επαγγελματικό του μέλλον ενώ μοιράστηκε μαζί μας και άλλες ενδιαφέρουσες σκέψεις του.

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 
Mιχάλη Καλαράκη είσαι μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της αθλητικής πορείας σου, στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού που θα γίνει το Σεπτέμβρη. Θέλω αρχικά να μας πεις αν περίμενες αυτή την συμμετοχή και αν ήταν όνειρο ζωής.

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της «Νέας Κρήτης» και ειδικότερα εσένα Μαρία, για τη φιλοξενία!
Η απάντησή μου ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης «ακροβατεί» μεταξύ του «ναι» και του «όχι», μιας και η χρόνια που μας πέρασε ήταν εξαιρετικά συναισθηματικά φορτισμένη λόγω των απωλειών, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε. Ωστόσο, θα προτιμήσω (σε πρώτο χρόνο, τουλάχιστον) να σταθώ στο φωτεινή οπτική του «ναι». Από το Σεπτέμβριο του 2023 έως και το Φεβρουάριο του 2024 σχηματίστηκε ένα τέτοιο momentum αγωνιστικά, το οποίο έδειχνε προς την εξασφάλιση της πρόκρισης ( 9ος στο Πανευρωπαϊκό, νικητής του διεθνούς αγώνα στο Wellington της Αγγλίας και συμμετοχή στον αγώνα της Ντόχα, κατόπιν πρόσκλησης). Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του 2024 δημοσιεύτηκε η συνέντευξη που είχα παραχωρήσει στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας για το paradressage.
Όμως, όπως άφησα να εννοηθεί παραπάνω υπήρξε μία περίοδος, όπου και η παραμικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ήταν ερμητικά κλειστή· πράγμα που συνέβη, όταν χάσαμε το άλογό μου, τον Lotopequi. Κάπως έτσι, με έναν εσωτερικό κόσμο σμπαραλιασμένο και με ένα τελευταίο διαθέσιμο αγώνα πρόκρισης για το Πανευρωπαϊκό να απομένει και κατ’επέκταση το Παρίσι να απομακρύνεται, έπρεπε να ανασυνταχθούμε ομαδικώς και να εξετάσουμε τι επιλογές είχαμε στον ορίζοντα. Ευτυχώς, όπως έδειξε η ιστορία κινηθήκαμε όχι μόνο ταχύτατα αλλά και αποτελεσματικά!
Το επίτευγμα της πρόκρισης μετατράπηκε από όνειρο σε «έξυπνο» στόχο μόλις επιστρέψαμε από το Παγκόσμιο τον Αύγουστο του 2022, όταν ιππεύοντας τον Tony άρχισα να δείχνω ψήγματα της «πραγματικής» μου ιππικής ικανότητας. Εκείνο είναι το σημείο αναφοράς από το οποίο πηγάζουν οι μετέπειτα ενέργειες μου σε ό,τι έχει να κάνει με την ιππασία και εξηγεί το γιατί το αφήγημα της ιστορίας μας είναι αυτό που είναι.

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 
Με την ιππασία μπορεί να ξεκίνησες από 9 ετών για θεραπευτικούς λόγους ωστόσο εξελίχθηκε μια σχέση αγάπης με το άθλημα σου το οποίο υπηρετείς με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τη διακοπή που μεσολάβησε λόγω σπουδών, επέστρεψες το ίδιο αποφασιστικά. Πως αισθάνεσαι γι΄αυτό…

Προφανώς, το να ολοκληρώσει κάποιος την τριπλέτα συμμετοχής στις μεγαλύτερες ιππικές διοργανώσεις ερχόμενος από το κενό της απόσυρσης φαντάζει εξωφρενικά τρελό! Εντούτοις, στο μυαλό μου μοιάζει ως κάτι το περίπου φυσιολογικό, μπορώ να πω! Υπό το σκεπτικό πως αισθανόμουν ότι η ιππασία μου ήταν πάντα εκεί, απλά χρειαζόταν η κατάλληλη συνθήκη προκειμένου να αναδιπλωθεί. Ήθελα και λίγο έως και… πολύ σπρώξιμο από την προπονήτριά μου, Μαριάννα Γραμματικάκη, για να το πάρω απόφαση. Το σημαντικότερο είναι το ότι είμαστε εδώ που είμαστε και πιστεύω πως γνωρίζει πολύ καλά το πόσο την ευχαριστώ για το «σπρώξιμο» αυτό!
Επιστρέφοντας, όμως στον παρόν οφείλω να κοιτάζω την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μπροστά μας και τις προκλήσεις που δυνητικά περιλαμβάνει αυτός ο νέος κύκλος ζωής, αν θέλεις.
 

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 
Από άλογο βόλτας…στους Παραολυμπιακούς


Πως εξελίσσεται η προετοιμασία σου και πού έχεις βάλει τον προσωπικό σου πήχη ως προς την συμμετοχή σου στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς;


Το κύριο κομμάτι της προετοιμασίας μου ξεκινάει αυτό το διάστημα και εξηγώ τι εννοώ . Ο Eros βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023 σε έναν στάβλο στην Κολωνία της Γερμανίας. Επομένως. όπως μπορεί να καταλάβει κανείς μόνιμη ερώτηση στα χείλη συγγενών και φίλων είναι αν βρίσκομαι εδώ στο Ηράκλειο, στην Κολωνία ή σε κάποια άλλη γωνιά της Ευρώπης. Οπότε, στο σχέδιο περιλαμβάνεται το να μένω στην Κολωνία ακόμα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ενόψει Παρισιού και να πάω όσο πιο οργανωμένα γίνεται. Υπό την έννοια ότι η καθημερινότητά μου εκεί, πέρα από τις προπονήσεις πρέπει να έχει μια δομή ως προς το κομμάτι της ενδυνάμωσης και της αποκατάστασης.
Πειράζοντας τον εαυτό μου θα πω πως μέχρι και σχετικά πρόσφατα οριακά χλεύαζα το να έχει κάποια αμαζόνα ή ιππέας τη συνθήκη του να μην ιππεύει το άλογο με το οποίο αγωνίζεται και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο. Παρόλα αυτά, η ζωή δε θα ζητήσει την άδεια κανενός, για να σε διδάξει την αξία της προσαρμοστικότητας. Επομένως, ναι… με χαροποιεί το ότι μπορώ και ανταποκρίνομαι θετικά στις προκλήσεις που παρουσιάζει αυτό το νέο για εμένα σκηνικό!

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία Μαριάννα Γραμματικάκη

Δώσε μας λίγα στοιχεία και για τον... συναθλητή σου, το άλογο σου;
Ο 8χρονος Eros CS είναι το άλογο με το οποίο θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο Παρίσι. Στα δικά μου μάτια, το κυριότερο χαρακτηριστικό που το διακρίνει είναι η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα γύρω του. Για παράδειγμα πριν από την προπόνηση ουκ ολίγες φορές τον έχω πετύχει να παίρνει ένα power nap στο στάβλο του! Πράγμα που μπορεί να συμβεί και στη συνθήκη του αγώνα, καμιά φορά! Προσωπικά, το ερμηνεύω ως ένδειξη αυτοπεποίθησης αναφορικά με το τι θα του ζητηθεί μετά από λίγο! Και στην πτήση από Λιέγη για Ντόχα, χαλαρός ήταν!
Επιπλέον, είναι και ιδιαίτερα ομιλητικός μόλις αντιληφθεί πως πλησιάζεις τον στάβλο του ή τον προσφωνείς! Ωστόσο, το πραγματικά δυνατό του σημείο είναι να γοητεύει νεαρές κυρίες, είτε τον φροντίζουν είτε όχι… δεν κάνει διακρίσεις!
Να μην ξεχάσω ότι μέχρι και πέρυσι μέχρι να τον ανακαλύψουμε ήταν “hobby horse”(= άλογο βόλτας) και ξαφνικά βρέθηκε να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο! Οριακά αδιανόητο, πάλι!
 

Μιχάλης Καλαράκης Λαμπαδηδρομία

 
Μία απερίγραπτη εμπειρία


Σε είδαμε κατά την παρουσία της ολυμπιακής φλόγας στο Ηράκλειο να συμμετέχεις και στην λαμπαδηδρομία. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;
Το να εκτελεί κάποιος χρέη λαμπαδηδρόμου είναι μία εμπειρία η οποία κινείται ανάμεσα στη διάσταση του ανείπωτου και της μυσταγωγίας. Αναμφίβολα, είναι ένα βίωμα που δε μπορεί να περιγραφεί με τρόπο επαρκή από το λόγο και τη γλώσσα!
Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον 7χρονο Μιχάλη, ο οποίος για πρώτη φορά αισθάνθηκε το τι θα πει δέος παρακολουθώντας το Νίκο Κακλαμανάκη να ανάβει τον ολυμπιακό βωμό στο ΟΑΚΑ, πίσω στο 2004. Τώρα πια, μπορώ να πω πως είμαι κοινωνός του τι πρεσβεύει η Ολυμπιακή Φλόγα.Φυσικά, οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Αθηνά και το Νίκο, που ήταν οι συνοδοί- συγκοινωνούντες μου καθ’όλη τη διαδικασία της λαμπαδηδρομίας! Και στο δήμο Ηρακλείου για αυτή την ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση.

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

Θεωρείς ότι η παρουσία σου σε μία Παραολυμπιάδα έρχεται να σε ολοκληρώσει ως αθλητή. Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;
Η αυτοπραγμάτωση ενός ανθρώπου της ιππασίας και του κόσμου του αλόγου, γενικότερα, είναι μία ατέρμονα συνεχιζόμενη διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αρχή της δοκιμής και της πλάνης· με αλλά λόγια, προσομοιάζει νοηματικά με το μύθο του Σίσυφου. Κάθε άλογο φέρει πέρα από τα δικά του σωματικά προσόντα ή περιορισμούς και την δική του ανεπανάληπτα μοναδική ιδιοσυγκρασία. Αυτό που θέλω να πω είναι πως κάθε άλογο που ιππεύει κανείς αντιστοιχεί σε μια διαφορετική όψη της ιππικής του προσωπικότητας. Άρα, ακόμα κι αν είσαι ο καλύτερος στον κόσμο, είσαι ο καλύτερος πάνω σε ένα συγκεκριμένο άλογο. Γι’αυτό ακριβώς στην ιππασία, παρατηρώντας την ελίτ του αθλήματος διαπιστώνει κανείς ότι δε διστάζουν να προσπαθούν να επαναλάβουν το ίδιο επίτευγμα με διαφορετικό άλογο.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που θα ήθελα να φέρω, λοιπόν, είναι αυτό το άσβεστο πάθος για νέες ιππικές περιπέτειες ακόμα κι αν κάποια στιγμή φτάσω στο σημείο του να έχω φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, μιλώντας με κάποιον ιππικό ιδεαλισμό.
Αυτό που επιθυμώ να συμβεί μετά το Παρίσι είναι το να συνεχίσω να ανακαλύπτω τον εαυτό μου ιππικά και να καταφέρω στα επόμενα χρόνια να συμμετέχω στις μεγάλες διοργανώσεις ως διεκδικητής και να εξαντλήσω τις πιθανότητες, ούτως ώστε να έρθει ένα μετάλλιο «σπίτι».

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 
Μία "κληρονομιά" στο άθλημα 


Είσαι ο δεύτερος ιππέας που θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς, μετά το Νικόλαο Σίγκα το 2004 στην Αθήνα. Πως νιώθεις που θα είσαι ο εκπρόσωπος της χώρας στο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός;
Σαφώς, είναι κολακευτικό το να φέρει κάποιος την ετικέτα του «μοναδικού εκπροσώπου». Σε μία δεύτερη ανάγνωση αυτός ο «τίτλος» αγωνιστικά θα συνοδεύεται από μία νότα αισιοδοξίας, εφόσον κατορθωθεί να σχηματιστεί εθνική ομάδα στο άθλημα του paradressage. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσουν ανανεωμένο νόημα οι προσπάθειες μας με τη Μαριάννα και θα αφήσουμε αυτό που λέμε «κληρονομιά» για το άθλημα στην Ελλάδα, μία αίσθηση συνέχειας.
Προσωπικά, επιθυμία μου είναι η συμμετοχή μου στο Παρίσι να αποτελέσει έναν σπουδαίο σταθμό για την ιππική μου πορεία, χωρίς να σηματοδοτεί το τέλος αυτής. Ιδανικά, επιθυμώ να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο και ως μία υπόσχεση για το μέλλον, όπου το άθλημα της ιππασίας θα αναδυθεί στο προσκήνιο και θα καταστεί οικείο στο ευρύτερο κοινό.

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 
Έχοντας πλέον ολοκληρώσει και τις σπουδές σου στην Ψυχολογία, τι περιλαμβάνουν οι επαγγελματικοί σου στόχοι;
Η αλήθεια είναι πως ιδανικά θα ήθελα να ασχοληθώ με την θεραπευτική ιππασία υπό το πρίσμα του ψυχολόγου, αυτή τη φορά. Πιστεύω ότι δεν είναι μία υποχρέωση και καθήκον προς τον ίδιο μου τον εαυτό μα ταυτόχρονα και πάνω απ’ όλα στον… άλλον, ο οποίος είναι ευάλωτος και μπορεί να δοκιμάζεται σωματικά, διανοητικά, πνευματικά και ψυχολογικά.
Επομένως, η ίδρυση και λειτουργία ενός κέντρου θεραπευτικής ιππασίας στο Ηράκλειο θα μπορούσε να είναι μια ιδέα και ένας χώρος ο οποίος θα αποτελέσει ένα «φάρο» αποδοχής και συμπερίληψης, σε παγκρήτια κλίμακα.
Σε αυτό το σημείο, όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι με έχει συνεπάρει η ενασχόληση μου με τις ιππικές περιπέτειες , τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Υποθέτω πως τις όποιες απαντήσεις για το μέλλον, θα μου τις προσφέρει η ίδια η ζωή· υπό το σκεπτικό ότι όσο περίεργοι κι αν είμαστε, είναι αδύνατο να έχουμε όλες τις απαντήσεις για το καθετί.

Μιχάλης Καλαράκης ιππασία
Μιχάλης Καλαράκης ιππασία
Μιχάλης Καλαράκης ιππασία

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News