Την πρόκριση τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ECCO FEI 2022 της Δανίας εξασφάλισαν ο ηρακλειώτης ιππέας Μιχάλης Καλαράκης με το άλογο του «Τόνυ» και η αμαζόνα Δήμητρα – Ελένη Παντεχάκη με το άλογο της «Μις Ολυμπία»! Οι δύο αθλητές με την ιππική τους δεξιοτεχνία γράφουν ιστορία καθώς αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί σε Παγκόσμιο επίπεδο para-dressage ΑμεΑ, με στόχο βέβαια την πρόκριση στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού το 2024! Οι εκδηλώσεις WEG που διοργανώνονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππικού Αθλητισμού (FEI) πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Στην εκγύμναση και στο άλμα επίδειξης, οι αγώνες της Δανίας είναι το πρώτο προκριματικό αγώνισμα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Καλαράκης και Παντεχάκη, έχοντας ως συνοδοιπόρο σε αυτή τους την πολύχρονη προσπάθεια την προπονήτρια τους Μαριάννα Γραμματικάκη, κατάφεραν με σκληρή δουλειά, άοκνη προσπάθεια, θέληση και αποφασιστικότητα να πετύχουν κάτι σπουδαίο. Κάτι που δεν έχουν καταφέρει άλλοι Έλληνες αθλητές κατά το παρελθόν, δείχνοντας έτσι το δρόμο για το μέλλον και σε άλλα Άτομα με Αναπηρία. Οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας στην 9η διοργάνωση ιππικών αγώνων που θα γίνει 6 με 14 Αυγούστου στο Χέρνινγκ της Δανίας θα συναγωνιστούν με την ελίτ του αθλήματος τους, κερδίζοντας σημαντικές εμπειρίες! Οι αθλητές μας θα διαγωνιστούν με τους κορυφαίους του κόσμου στην Παραιππική Δεξιοτεχνία [para-dressage] μεταξύ άλλων εικοσιοκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ιππέων που έχουν κερδίσει διπλό χρυσό στην κατηγορία αυτή.
Για την Παντεχάκη και τον Καλαράκη μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός το μετάλλιο στην προσεχή διοργάνωση καθώς η συμμετοχή τους και μόνο στο κορυφαίο αυτό γεγονός αποτελεί επιτυχία ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν το καλύτερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο αθλητές ξεκίνησαν, πριν χρόνια, την ενασχόληση τους με την ιππασία ως μέσω αποκατάστασης και βελτίωσης των κινητικών τους δυσκολιών με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση μιας Ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας Ιππασίας. Άλλωστε η υποβοηθούμενη από ιπποειδή θεραπεία (EAT: Equine Assisted Therapy) ή και με παρόμοια θεραπευτικά σχήματα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις πνευματικές, σωματικές, συναισθηματικές, ακόμα και κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων ΑμΕΑ.
Ο Μιχάλης Καλαράκης, πάσχει από τετραπάρεση και παραπληγία από εγκεφαλική παράλυση και όταν ξεκίνησε την ιππασία το 2006 φοβόταν τα ύψη όμως πλέον έχει ξεπεράσει τον εαυτό του! Η Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη, που γεννήθηκε με σπαστική διπληγία, ένα είδος εγκεφαλικής παράλυσης, βλέπει ως μεγαλύτερο αγαθό την επέκταση του Παραολυμπιακού Ιππικού αθλήματος. Οι δύο ηρακλειώτες αθλητές και η προπονήτρια τους βλέπουν αυτές τις εκδηλώσεις ως μια διαδικασία μέσω της οποίας η θεραπεία και το άθλημα μπορούν να γίνουν γνωστά, ώστε να ενημερωθούν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να ωφεληθούν και από τα δυο.