Σπανούλης Λιόλιος Εθνική μπάσκετ

Σπανούλης: «Τιμή και περηφάνια για την Εθνική όλων των Ελλήνων»

Μπάσκετ
Σπανούλης: «Τιμή και περηφάνια για την Εθνική όλων των Ελλήνων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εποχή Βασίλη Σπανούλη στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ έχει ξεκινήσει και επίσημα, ενώ σήμερα έγινε η επίσημη παρουσίαση.

«Από στρατιώτης... στρατηγός της εθνικής ομάδας» είπε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Β. Λιόλιος για τον διάδοχο του Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Βασίλης Σπανούλης υπέγραψε διετές συμβόλαιο, δηλαδή έως και το Ευρωμπάσκετ του 2025. Δίπλα στους Σπανούλη και Λιόλιο στο πάνελ βρέθηκαν, στα γραφεία της ΕΟΚ στο ΟΑΚΑ, ο υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων, Δήμος Ντικούδης και ο τζένεραλ μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών, Νίκος Ζήσης. Στις πρώτες θέσεις, βρέθηκαν οι Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Εβίνα Μάλτση και Βασίλης Ντάκουρης, κάθε ένας εκ των οποίων έχει τον δικό του ρόλο στην ΕΟΚ.

Για το... άλμα της επιλογής ενός τεράστιου αθλητή, αλλά άπειρου στην προπονητική, ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ εξήγησε: «Είμαι σίγουρος για τον Βασίλη, όχι άλμα δεν είναι αλλά αναγκαιότητα. Είμαι ήρεμος και σίγουρος και νιώθω ότι έτσι αισθάνονται όλοι οι Έλληνες. Με τον Βασίλη όταν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή μού είχε κάνει εντύπωση ένα πράγμα. Η ματιά του ήταν καθηλωτική. Δεν έχει πολλές φορές το τι λέμε, αλλά πώς».

Ο ίδιος ο Σπανούλης σχολίασε για το δικό του... άλμα ν' αναλάβει τόσο νωρίς την εθνική ομάδα: «Δεν ήμουν καλός στα... άλματα, αλλά πάντα είχα εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου και είχα πίστη στην ομαδικότητα και στο σύνολο. Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πρόταση ένιωσα υπερηφάνια και τιμή».

Αναλυτικά, η συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του Βασίλη Σπανούλη από την ΕΟΚ:

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ήταν αυτός που πρώτος πήρε τον λόγο : «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Πρέπει να ευχαριστήσω ως πρόεδρος της ΕΟΚ τον κ. Ιτούδη για όλη τη βοήθεια, συνεισφορά και προσπάθεια αυτά τα δύο χρόνια στην Εθνική ομάδα. Πρέπει να ευχαριστήσω και τον κ. Μανωλόπουλο, αλλά και όλο το υπόλοιπο επιτελείο για την αγάπη και την αφοσίωση. Αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσει η συνεργασία μας, λίγο πρόωρα, αλλά από την πρώτη στιγμή ήταν η απόφασή μας να δώσουμε τη θέση στον Βασίλη Σπανούλη. Η Εθνική ομάδα κρίνεται ως μια διετία, είχαμε δύο διαφορετικά στοιχεία, στο Ευρωμπάσκετ και στο Παγκόσμιο. Δεν είχαμε αγωνιστική επιτυχία, αλλά δύο ποιοτικά στοιχεία. Την πρώτη χρονιά είχαμε συστράτευση και στη δεύτερη είχαμε ομόνοια, σύνολο, ομάδα. Η σκέψη μας ήταν ότι για να πάμε στο επόμενο στάδιο χρειαζόμασταν και συστράτευση και ομόνοια. Οικογένεια! Η Εθνική ομάδα εκπροσωπεί όλους μας, είναι πάνω από όλους μας. Ο καταλληλότερος προπονητής για αυτή τη θέση είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Η Εθνική Ομάδα έχει ανάγκη να παρουσιαστεί όπως στο παρελθόν. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα ηγείται ο Βασίλης. Όλοι μας, συστρατευμένοι και μονοιασμένοι πρέπει να εκπροσωπούμε ένα ολόκληρο έθνος. Είναι λίγο αστείο να λέω ‘Βασίλη, καλωσήρθες’, γιατί εδώ ήσουν πάντα. Πάντα ήταν στρατιώτης της Εθνικής ομάδας, από χθες είναι στρατηγός. Αυτά που ονειρευόμαστε για την Εθνική ομάδα είμαι σίγουρος πως θα τα ζήσουμε με τον Βασίλη».

Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στον Δήμο Ντικούδη: «Ευχαριστούμε τους προπονητές που εργάστηκαν την προηγούμενη διετία. Αλλάζουμε σελίδα. Τον Βασίλη τον χαρακτηρίζει ένα μεγάλο πάθος για το μπάσκετ και τη διάκριση. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύουμε πως θα μας οδηγήσει σε επιτυχία στους μεγάλους στόχους που έχουμε. Θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία».

Ο Νίκος Ζήσης τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Δημήτρη Ιτούδη και τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου, για την εργατικότητα και την αφοσίωσή τους. Με τον Βασίλη αρχίσαμε μαζί στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2000. Ζούμε μια ιστορική μέρα. Είμαι συγκινημένος, ξέρετε όλοι τη σχέση μας. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ο Βασίλης για το ελληνικό μπάσκετ και την Εθνική ομάδα. Θεωρώ πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Θα εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους παίκτες. Όλοι εμείς στην ομοσπονδία θα είμαστε αρωγοί».

Ο Βασίλης Σπανούλης στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της Εθνικής Ανδρών δήλωσε: «Για μένα είναι ονειρική στιγμή, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η πατρίδα σου πρέπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατόχους μου, με τελευταίο τον Δημήτρη Ιτούδη. Σε όσους μόχθησαν για να πετύχει νίκες η Εθνική ομάδα. Όσοι είναι εδώ και όσοι δεν είναι, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές τα Εθνικής ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Δήμο και τον Νίκο που με εμπιστεύτηκαν. Βλέπω τον Μήτσο, τον Τσάρο, τον Σόφο... έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές μαζί, μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Στιγμές που διηγούμαστε πλέον στα παιδιά μας, αλλά και άλλες που μας έκαναν να δεθούμε πιο πολύ και να έχουμε τη σχέση που έχουμε τώρα. Λείπουν 4-5 για να συμπληρώσουμε δωδεκάδα.

Η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω αυτά που νιώθω. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σύλλογος. Είναι η "επίσημη αγαπημένη", που ενέπνεε κόσμο και αυτός είναι ο στόχος μας με τη διοίκηση και όλο το σταφ. Να ξανακάνουμε την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Πάνω από όλα είναι περηφάνια, είναι ανατριχίλα και είναι τιμή. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να περνάμε στις επόμενες γενιές. Η κληρονομιά μας πρέπει να είναι πως πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι και να παλεύουμε για τα όνειρά μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, είναι γενναίους, έχει να τα βάζει με δυνατούς και να κερδίζει. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύνολο που θα παλεύει ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό του. Όλοι μας κάναμε πολλές φορές κάτι παραπάνω, για μας, για την ομάδα, για την πατρίδα και αυτούς που παίζουν μπάσκετ. Είναι χρέος μας αυτή την κληρονομιά να την περάσουμε και στους επόμενους. Είναι χρέος μας να φέρουμε τους επόμενους παίκτες στην Εθνική ομάδα. Μια επιτυχία, μια ενότητα και ένα οικογενειακό κλίμα είναι το πιο σημαντικό για να παίξει κάποιος μπάσκετ και να του δημιουργήσουμε πρότυπα. Δεσμεύομαι πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι αυτή η ομάδα μια ΟΜΑΔΑ, από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία».

Στη συνέχεια η παρουσίαση πέρασε στη φάση των ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Λιόλιο για το αν είχε σκεφτεί να αναθέσει νωρίτερα τα ηνία της Εθνικής Ανδρών στον Βασίλη Σπανούλη: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο και τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Αν μου λέγατε να ξαναγράψω την ιστορία, θα έλεγα πως όλοι κάνουμε τα ίδια πράγματα για να επιστρέψουμε στο σήμερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι είμαστε εδώ σήμερα και ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Ελπίζουμε να είναι για πολλά χρόνια, αυτή είναι η διάθεση και η θέλησή μας. Δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ, αλλά ελπίζω να είναι εδώ ο Βασίλης και να λέμε ότι αυτή η Εθνική ομάδα είναι η ομάδα μας, όλων των Ελλήνων».

Σε ερώτηση προς τον Βασίλη Σπανούλη για το αν σκέφτεται να κάνει ανανέωση στην Εθνική Ομάδα: «Πάμε να πιάσουμε το τέλος το πράγμα, ενώ πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή. Για μένα δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα ή κλείσιμο κύκλου. Θεωρώ πως υπάρχει μια καλή μαγιά. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν έχουμε παίκτες ή σουτέρ. Κι εμείς δεν είχαμε σουτέρ, αλλά βάζαμε τα δύσκολα γιατί τα πιστεύαμε. Έχουμε πολλά παιδιά που έχουν πάρει τίτλους και πρέπει να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα σωστό κλίμα για να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα. Για μένα δεν υπάρχει ηλικία, όποιος κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει θα τον καλέσουμε. Πρέπει να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία και να πιστέψουμε ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους και να κάνουμε την επιλογή μας από μια πληθώρα. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν είναι τη μια χρονιά, δεν θα είναι και την επόμενη».

Ο Σπανούλης ρωτήθηκε στη συνέχεια για τη δυσκολία της αποστολής του και το επιτελείο του: «Δεν παίζω με την πλάτη στον τοίχο, ούτε έχω να ανέβω κανένα βουνό. Με τα περισσότερα παιδιά έχω παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος. Για μένα η Εθνική ομάδα είναι περηφάνια. Κάποια πράγματα έγιναν σωστά, κάποια έγιναν λάθος. Αυτά που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν, πρέπει να είναι αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε μας τους Έλληνες αρέσει ο δύσκολος δρόμος. Πρόθεσή μας είναι να γίνουμε καλύτεροι. Για το επιτελείο έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, το επόμενο διάστημα θα τα μάθετε όλα».

Συνεχίζοντας απάντησε στην ερώτηση για το πότε θα αρχίσει επαφές με τους παίκτες για να πετύχει την πανστρατιά: «Έχω μιλήσει τουλάχιστον με 10-12 άτομα ήδη. Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική, πάντα έστελνα μηνύματα... Είναι η αγάπη πάνω από όλα για την πατρίδα και τα ιδανικά της. Είναι περηφάνια. Δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση, είναι δεδομένο ότι πάμε να φτιάξουμε μια ομάδα και να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια ομάδα που θα έχει νοοτροπία νικητή και θα πηγαίνει παντού να κερδίζει. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα το ξαναπροσπαθήσουμε. Μαγικό ραβδάκι ή συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όμως έχουμε συμβόλαιο να είμαστε δίπλα στην Εθνική ομάδα, να έρχονται όλοι όσοι είναι υγιείς και να ξέρουν όλοι επειδή προέρχονται από επίπονες σεζόν ότι θα τους περιμένει μια οικογένεια».

Για το γεγονός ότι θα έχει συνεργάτες στην ομοσπονδία ανθρώπους που ήταν συμπαίκτες του, δήλωσε: «Είναι τιμή και συγκίνηση που τα έφερε έτσι η ζωή και είμαστε πλέον συνεργάτες στην Εθνική ομάδα, την ομάδα που μας έφερε να φτιάξουμε αυτή τη σχέση που έχουμε τώρα. Όταν ασχολούμαστε με δουλειά είναι... δουλειά. Χαίρομαι που είμαι δίπλα στον Δήμο, τον Δημήτρη, τον Σόφο. Χτίσαμε φιλίες ζωής και είναι κάτι ονειρικό, δεν το περίμενα ότι θα είμαι στην Εθνική ομάδα προπονητής μαζί τους. Είναι υποχρέωσή μας όλοι να ενωθούμε για να φέρουμε επιτυχίες».

Για το πώς θα διαχειριστεί το κεφάλαιο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, αγαπά παθολογικά την Εθνική ομάδα. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός σούπερ σταρ. Θέλει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική Ομάδα».

Για το αν το πάθος που βγάζει στα λόγια του προέρχεται από το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα δεν είχε μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια: «Αν δεν είχαμε κίνητρο, δεν θα κάναμε τίποτα, όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρο για να είσαι στην Εθνική. Ίσως με βλέπετε με τέτοιο πάθος, γιατί ήμουν παίκτης της ομάδας. Μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό το πάθος. Δεν μιλάμε για σύλλογο, αλλά για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας. Όχι μόνο να τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο, αλλά να τον νιώθουμε. Μόνο έτσι θα βγάλουμε κι αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Για μένα δεν γίνεται να λέμε για αποτυχίες ή ξηρασία. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χρειάζεται και τύχη, που εμείς όταν παίζαμε την είχαμε. Την είχε και η Γερμανία που παρά ένα σουτ θα έμενε έξω από τα ημιτελικά. Πρέπει να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια και όχι να λέμε ‘αποτύχαμε, χάσαμε’. Να είναι αυτά τα 14 χρόνια ένα μάθημα για τη συνέχεια».

Ο Βαγγέλιος Λιόλιος ρωτήθηκε στη συνέχεια αν είναι άλμα να εμπιστευτεί τον Σπανούλη που έχει μικρή εμπειρία ως προπονητή: «Είμαι σίγουρος για τον Βασίλη, όχι άλμα δεν είναι αλλά αναγκαιότητα. Είμαι ήρεμος και σίγουρος και νιώθω ότι έτσι αισθάνονται όλοι οι Έλληνες. Με τον Βασίλη όταν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή μού είχε κάνει εντύπωση ένα πράγμα. Η ματιά του ήταν καθηλωτική. Δεν έχει πολλές φορές το τι λέμε, αλλά πώς».

Στην ίδια ερώτηση ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής απάντησε: «Δεν ήμουν καλός στα... άλματα, αλλά πάντα είχα εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου και είχα πίστη στην ομαδικότητα και στο σύνολο. Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πρόταση ένιωσα περηφάνια και τιμή».

Σε επόμενη ερώτηση ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρωτήθηκε για το “ αν λαμβάνουμε μηνύματα από FIBA για το Προολυμπιακό”: «Καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Έχουμε να κάνουμε τέτοια διοργάνωση 16 χρόνια, αν την πάρουμε τελικά. Θα είμαστε χαρούμενοι αν η FIBA μάς κάνει την τιμή και μας τη δώσει, γιατί θα έχουμε και τον επόμενο χρόνο, το 2025, το Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Σημαίνει ότι ξαναμπαίνουμε στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια. Στις 15 Νοεμβρίου θα ξέρουμε, δεν είναι εύκολη διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα από τα τέσσερα τουρνουά. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να βοηθά την Εθνική ομάδα, πάντα όμως σε ένα σωστό δημοσιονομικά περιβάλλον. Δεν πρόκειται αυτό να επηρεάσει τα οικονομικά της ομοσπονδίας. Η Εθνική ομάδα είναι ο πυλώνας, αλλά υπάρχει το ερασιτεχνικό μπάσκετ, υπάρχουν τα σωματεία και πρέπει να στηρίξουμε για να βοηθηθεί στο μέλλον και η Εθνική ομάδα. Πρέπει να προνοήσουμε για όλα, για έναν άρτιο φάκελο και την οικονομική ουδετερότητα του Προολυμπιακού. Πιστέψτε με, θα το πετύχουμε. Θέλουμε να ρίχνουμε το μπόλιασμα στις ρίζες, στο ερασιτεχνικό μπάσκετ. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά άλλο αισιοδοξία, άλλο σιγουριά».

Ο Σπανούλης ρωτήθηκε για το αν ανησυχεί για τη φθορά που μπορεί να έχει για έναν προπονητή η Εθνική ομάδα: «Δεν το σκέφτηκα ούτε δύο δευτερόλεπτα. Για μένα η λέξη φθορά και πίεση δεν υπάρχουν στη ζωή μου. Πίεση έχει μια οικογένεια που δεν έχει λεφτά για να ταΐσει τα παιδιά της, πίεση έχουν οι άνθρωποι με αυτά που έπαθαν στη Θεσσαλία... Για μένα είναι τιμή. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά ή το θα πουν οι άλλοι, παρά μόνο να κάνω το καλύτερο που μπορώ από τη θέση μου. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, εμείς βάζουμε τις αρχές και τη χημεία. Δεν σκέφτομαι τίποτα αρνητικό, σκέφτομαι πάντα θετικά. Έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στους παίκτες, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν τον ανησυχεί αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει πολύ «υλικό»: «Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα είναι η γκρίνια. Γκρίνια σημαίνει ανασφάλεια, ότι δεν έχω την όρεξη να δουλέψω με ένα παιδί, ότι δεν θέλω να δουλέψω στο γήπεδο παραπάνω ώρες... Εγώ είμαι χαρούμενος που κάνω αυτό που αγαπώ, είμαι ευλογημένος. Πάντα υπάρχει λύση για όλα, όταν θέλεις και υπάρχει όρεξη. Παλιά έλεγαν ‘δεν μπορεί να πετύχει η Εθνική ομάδα, δεν έχει σουτέρ’ και για μια τετραετία βρέθηκε η χρυσή μαγιά. Βάλαμε όμως το εγώ κάτω από την ομάδα. Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα την ομάδα και μετά να πάμε στα υπόλοιπα».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θέλει μια Εθνική ομάδα να παίζει σε υψηλό σκορ τόνισε: «Θα πάμε στην κατεύθυνση για να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Κι εμείς με τις ΗΠΑ βάλαμε 101 πόντους, βγήκε από τον ζήλο μας. Το πώς θα πάει ένα παιχνίδι θα το ορίσει ο ρυθμός. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να κερδίσει και στους 70 και στους 100 πόντους».

Για το αν είναι επαρκής ο χρόνος προετοιμασίας για το Προολυμπιακό, απάντησε: «Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα. Ο τρόπος που θα νιώσει ο παίκτης την Εθνική ομάδα και θα έχει όρεξη να έρθει και όχι να πάει διακοπές, θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας. Κι εμείς παρότι ήμασταν κουρασμένοι, θέλαμε να πάμε για ένα ακόμη μετάλλιο. Αυτή την προσμονή θέλουμε να ξαναφέρουμε στην Εθνική. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Εθνική δεν είναι σύλλογος και να βάλουν το εγώ κάτω από την Εθνική. Μπορεί να χρειαστείς να έχεις έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι στην ομάδα σου. Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, για να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται στους παίκτες».

Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Λιόλιο για την αποτίμηση της πορείας του Δημήτρη Ιτούδη, ο πρόεδρος της ΕΟΚ απάντησε: «Θα έπρεπε να βγαίνω να διαψεύδω κάθε μέρα. Είχαμε τρία χρόνια συμβόλαιο και όταν συναντηθήκαμε θεωρήσαμε καλό να μη συνεχιστεί ο τρίτος χρόνος. Παρότι είχε τη δυνατότητα, δεν αξίωσε καμία αποζημίωση. Απεναντίας δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί την Εθνική ομάδα γιατί είναι fan της Εθνικής ομάδας. Η Εθνική ομάδα χρειάζεται όλους μας. Οι παίκτες είναι πρωταγωνιστές, τους προπονητές για τον καθοδήγηση και μας να τους βοηθούμε. Χρειάζεται όμως και σας, τους δημοσιογράφους, να έχουν θετική ενέργεια. Αυτό σημαίνει γροθιά. Όλοι να στηρίζουμε την Εθνική ομάδα από τη θέση που έχουμε. Η Εθνική ομάδα είναι όλοι μας και πάνω από όλους μας. Σας το ζητώ και είμαι σίγουρος πως θα το κάνετε».

Σε ερώτηση προς τον Βασίλη Σπανούλη για το αν θα δούμε στα προκριματικά κάποια πράγματα εν όψει καλοκαιριού, απάντησε: «Πρέπει να παίζουμε ένα μπάσκετ που θα πρεσβεύουν και οι παρόντες και όσοι δεν μπορούν για να είναι στην Αμερική, όπως ο Γιάννης ή ο Θανάσης. Πρέπει οι παίκτες να ξέρουν τι θα περιμένουν».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στο αναπτυξιακό κομμάτι απάντησε: «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε. Είναι πολύ σημαντική η θέση όλων των παιδιών στο αναπτυξιακό, στο μπάσκετ Γυναικών... Για μένα είναι ενιαίο το μπάσκετ. Θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και θα μιλάμε πολύ συχνά».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρωτήθηκε στη συνέχεια για την αλλαγή πολλών προπονητών στην Εθνική ομάδα: «Μπορώ να σας αναφέρω για το χρόνο που είμαστε εμείς διοίκηση, όχι για νωρίτερα. Έχω μια πάγια αρχή, ότι πρέπει να ξέρεις τον ρόλο σου για να κάνεις καλύτερο το σύνολο. Η διοίκηση πρέπει να έχει υποστηρικτικό ρόλο, ο στρατηγός μέσα στο γήπεδο είναι ο προπονητής. Όταν ο καθένας καταλάβει το ρόλο του και υπάρχει η ίδια συναντίληψη, η συνέχεια θα φέρει τα αποτελέσματα. Όταν τηρείς τη διαδικασία και τις αρχές σου θα πετύχεις σίγουρα. Το πότε μόνο δεν είναι σίγουρο. Όταν κάτι δεν πάει καλά, την ευθύνη την έχει πάντα η διοίκηση. Ποτέ ο προπονητής, είναι λάθος. Έτσι είναι η δομή όταν διοικείς έναν οργανισμό. Είτε είναι σύλλογος, είτε ομοσπονδία, έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Σπανούλης τόνισε: Ίδια ερώτηση σε Σπανούλη: «Όταν είσαι παίκτης πρέπει να τιμάς την Εθνική ομάδα. Όταν είσαι σε ομάδα και δεν σου αρέσει ο προπονητής, μπορείς να πας στον μάνατζέρ σου και να του πεις να σου βρει άλλη ομάδα. Για μένα δεν υπάρχει αυτό στην Εθνική ομάδα. Όταν σε καλεί η ομάδα και είσαι υγιής, πρέπει να είσαι εκεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News