Απαγόρευση Ουκρανίας για παράλληλη συμμετοχή με Ρώσους και Λευκορώσους

Αθλητισμός
Απαγόρευση Ουκρανίας για παράλληλη συμμετοχή με Ρώσους και Λευκορώσους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδόθηκε σχετικό διάταγμα γεγονός που βάζει φρένο στην δράση των αθλητών-τριών της …

Το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει σε όλες τις επίσημες αντιπροσωπείες των εθνικών αθλητικών ομάδων να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους συμμετέχουν αθλητές από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Η απόφαση, η οποία επικρίθηκε από ορισμένους Ουκρανούς αθλητές, έρχεται αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προκρίνει την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, υπό ουδέτερη σημαία, κάτι που εξόργισε το Κίεβο

Σε συνέντευξή του στην «Kyiv Independent», ο Ουκρανός υπουργός Αθλητισμού Βαντίμ Γκουτσάιτ είπε ότι 262 αθλητές και προπονητές έχουν ήδη σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο πόλεμος, τώρα στους 14 μήνες του, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, ισοπεδώνει πόλεις και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια.

Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τις αθλητικές της ομοσπονδίες ότι θα τους αφαιρούσε το καθεστώς των κυβερνητικών οργάνων εάν οι αθλητές τους αγωνιστούν στη διεθνή σκηνή με Ρώσους και Λευκορώσους.

Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Ματβίι Μπίντιι.

Ορισμένοι Ουκρανοί αθλητές, συμπεριλαμβανομένου του χειμερινού Ολυμπιονίκη Βλάντισλαφ Χεράσκεβιτς, επέκριναν την απαγόρευση λέγοντας ότι θα οδηγούσε στην καταστροφή των ουκρανικών αθλημάτων:

«Εάν οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας δεν είναι παρόντες στους αγώνες, τότε αδειάζουμε εντελώς τα διεθνή αθλητικά γήπεδα και δίνουμε στους εκπροσώπους της Ρωσίας/Λευκορώσιας την ευκαιρία να προωθήσουν τις αφηγήσεις και την προπαγάνδα τους», έγραψε στο Twitter.

Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αλλά στα τέλη Μαρτίου συνέστησε να επιτρέπεται στους αθλητές τους να αγωνίζονται ως ουδέτεροι σε διεθνείς αγώνες. Άνοιξε επίσης την πόρτα για να τους επιτρέψει να προκριθούν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Παρίσι.

Πηγή ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News