default-image

Το μυστικό της μακροζωίας

Υγεία
Το μυστικό της μακροζωίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπόλικο ψάρι, μεσημεριανή σιέστα, περπάτημα και σεξ μέχρι τα βαθιά γεράματα συνθέτουν το παζλ για να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια!

Δεν το υποστηρίζουμε εμείς αυτό, αλλά οι επιστήμονες... Σχολιάζοντας τα ευρήματα μελέτης που εκπονεί στην Ικαρία η Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης επισημαίνει: «Επειδή η Ικαρία είναι μια κλειστή κοινωνία χωρίς επιμιξίες, αποτελεί μοντέλο μακροβιότητας μοναδικό για την Ευρώπη και μπορεί να δώσει σημαντικές απαντήσεις στο φλέγον ζήτημα της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων, ειδικά των καρδιαγγειακών παθήσεων που ευθύνονται για έναν στους δύο θανάτους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτοντας πως η μακροβιότητα ήταν ανέκαθεν το «άγιο δισκοπότηρο» της Ιατρικής.

Ο καθηγητής κ. Στεφανάδης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συνεχίζει: «η Ικαρία μαζί με άλλες τέσσερις περιοχές του πλανήτη, τη Σαρδηνία, την Οκινάουα της Ιαπωνίας, την Κόστα Ρίκα και την Λόμα Λίντα του Μεξικού αποτελούν τις λεγόμενες μπλε ζώνες όπου ένας στους 100 κατοίκους (σ.σ. ποσοστό 1%) ζει πάνω από τα 90 χρόνια όταν για το γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 0,1%. Στο φαινόμενο της μακροβιότητας ενέχονται πολλοί παράγοντες, διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, παράμετροι που έχουν σχέση με τις καθημερινές συνήθειες του ατόμου και γονιδιακοί, με τους τελευταίους να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων επιστημόνων».

Κι αν η αυξημένη κατανάλωση ψαριού, το περπάτημα και η μεσημεριανή «σιέστα» ήταν ήδη γνωστό ότι συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στην καλοζωία, όσο και στη μακροβιότητα το νέο της έρευνας έχει να κάνει με το ότι οι Ικαριώτες εκτός από κοινωνικά είναι και σεξουαλικά ενεργοί. Τα ευρήματα που παρουσίασε η κ. Χρυσοχόου πραγματικά ξαφνιάζουν: «80% των ατόμων 65-99 ετών κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με το 50% των ερωτηθέντων να αναφέρει ολοκληρωμένη συνεύρεση. Για την ιστορία, η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν τα 76 έτη!».

πηγή: real.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News