default-image

Ο σκύλος βοηθάει την υγεία του παιδιού

Life
Ο σκύλος βοηθάει την υγεία του παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σκυλιά δεν είναι πλέον μόνο οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων αλλά μπορούν να προστατεύουν τα βρέφη από τα αναπνευστικά προβλήματα και τις λοιμώξεις, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση παρουσιάστηκε στο περιοδικό Pediatrics, διαπίστωσαν ότι τα μωρά στη Φινλανδία που ζούσαν σε σπίτι με σκύλο και σε μικρότερο βαθμό με γάτα, πέρασαν πολύ λιγότερες εβδομάδες με λοιμώξεις στο αυτί, βήχα ή ρινική καταρροή. Επίσης τα βρέφη που στο σπίτι κυκλοφορούσε ελεύθερο κάποιο κατοικίδιο ήταν πιθανό να χρειαστούν λιγότερα αντιβιοτικά.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η επαφή με τον σκύλο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής», έγραψε ο επικεφαλής της έρευνας Έιγια Μπέργκροθ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Κουόπιο της Φινλανδίας.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, οι επαφές με τα ζώα είναι σημαντικές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε καλύτερη αντίσταση από μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές μελέτησαν 397 βρέφη που έχουν γεννηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κουόπιο μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2002 και του Μαΐου του 2005.

Οι γονείς συμπλήρωσαν εβδομαδιαία ημερολόγια όταν τα παιδιά ήταν εννέα εβδομάδων, καταγράφοντας τις πληροφορίες για την υγεία των μωρών, καθώς και την επαφή τους με γάτες και σκυλιά.

Με βάση αυτά τα ημερολόγια, οι ερευνητές μέτρησαν ότι το 35% των παιδιών πέρασε την πλειοψηφία του πρώτου έτους τους με ένα κατοικίδιο σκύλο και το 24% με μια γάτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαφή με τα σκυλιά, περισσότερο από ότι με τις γάτες βοήθησε τα μωρά να αποφύγουν ασθένειες.

Για παράδειγμα, τα βρέφη που δεν είχαν καμία επαφή με σκύλο στο σπίτι τους, ήταν υγιή για το 65% των εβδομαδιαίων εκθέσεων στο ημερολόγιο των γονέων τους. Αντιθέτως υγιή σε ποσοστό 72% έως 76% ήταν τα μωρά που είχαν σκύλο στο σπίτι.

Επίσης τα μωρά που οι οικογένειές τους είχαν σκύλο ήταν επίσης κατά 44% λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια εσωτερική μόλυνση και το 29% είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Τα βρέφη που πέρασαν λιγότερες από έξι ώρες την ημέρα στο σπίτι με ένα σκύλο, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, είπαν οι ερευνητές.

Ο Μπέργκροθ μιλώντας στο Reuters Health ανέφερε ότι η βρομιά και τα μικρόβια που φέρνει ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος του παιδιού, που καθιστά πιο δυνατή την άμυνά του από τους ιούς και τα βακτηρίδια, που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν πάντως ότι ενώ όλες οι έρευνες δεν συμφωνούν ότι η έκθεση σε σκύλους και γάτες βοηθά στην προστασία των παιδιών από τα αναπνευστικά προβλήματα, υπάρχει μια γενική τάση προς αυτή την κατεύθυνση.

πηγή: real.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News