ΠΟΥ: Να μην χρησιμοποιούνται γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη για τον έλεγχο του βάρους

Κόσμος
ΠΟΥ: Να μην χρησιμοποιούνται γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη για τον έλεγχο του βάρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η χρήση του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε μια νέα κατευθυντήρια οδηγία για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, με την οποία συνιστά να μην χρησιμοποιούνται αυτά για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών.

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η χρήση του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικό χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», σημείωσε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, Διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων: «Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους».

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα που βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. Τα κοινά γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη περιλαμβάνουν τις ουσίες: ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγα στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα, ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται ΕΣΥ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News