Καρκίνος παχέος εντέρου: Δεν αμελούν τον διαγνωστικό έλεγχο οι Κρητικοί - «Κλειδί» η πρόληψη

Κρήτη
Καρκίνος παχέος εντέρου: Δεν αμελούν τον διαγνωστικό έλεγχο οι Κρητικοί - «Κλειδί» η πρόληψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίνεται απαραίτητο να επισημανθεί πως τα αίτια του, παρά το γεγονός ότι επικρατεί η κοινή ιδέα πως έχει τις ρίζες του στη διατροφή με κόκκινα κρέατα, παραμένουν ακόμη άγνωστα

Περισσότερο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Κρητικοί στο ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς να πηγαίνουν όλο και πιο μαζικά και συχνά σε νοσοκομεία για να προβούν στον αναγκαίο διαγνωστικό έλεγχο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα και στην Κρήτη, με τους ειδικούς παθολόγους και γιατρούς να υποστηρίζουν πως μέχρι και σήμερα παραμένει σημαντικό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, κρίνεται απαραίτητο να επισημανθεί πως τα αίτια του, παρά το γεγονός ότι επικρατεί η κοινή ιδέα πως έχει τις ρίζες του στη διατροφή με κόκκινα κρέατα, παραμένουν ακόμη άγνωστα. Πιο συγκεκριμένα, η άνοιξη είναι η εποχή της ευαισθητοποίησης απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι ένας καρκίνος ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη, που σύμφωνα με τα αντίστοιχα ρεπορτάζ του εξωτερικού εμφανίζεται πλέον σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρη Μαυρουδή, ο οποίος μίλησε για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες οι Κρητικοί που επισκέπτονται το ΠΑΓΝΗ, που είναι η νοσοκομειακή μονάδα που παρέχει τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, και ενδεχομένως είναι καρκινοπαθείς, αντιμετωπίζονται καλύτερα.

Όπως υποστηρίζει, «δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το εάν είμαστε σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο ως μέτρο σύγκρισης. Πιστεύω, όσον αφορά στην Κρήτη, πως βελτιωνόμαστε, με την έννοια πως υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους χειρουργούς στα πλαίσια του Ογκολογικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου αντιμετωπίζονται τα περιστατικά, με τη συνεργασία και των ακτινοθεραπευτών. Η κάθε περίπτωση ασθενούς αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θεωρώ πως βελτιωνόμαστε συνεχώς όσον αφορά στο αποτέλεσμα».

Ποιος είναι ο λόγος; Πέρα από τη σταθερή βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Υπάρχει γενικευμένη ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Κρήτης, οι οποίοι προσέρχονται όλο και πιο σταθερά για να προβούν σε μια προληπτική εξέταση κολονοσκόπησης.

Ειδικότερα, ο κ. Μαυρουδής σημείωσε ότι «είναι πιο ευαισθητοποιημένοι οι ασθενείς στο Ηράκλειο στο ζήτημα της κολονοσκόπησης σε σχέση με πριν από μερικές δεκαετίες. Βλέπουν την κολονοσκόπηση ως εξέταση προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου, οπότε τη βάζουν στο πρόγραμμα μετά την ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα, εάν υπάρχει περιστατικό με καρκίνο του παχέος εντέρου στην οικογένεια. Μέσω της κολονοσκόπησης μπορούν να ανιχνευτούν ή προ-καρκινικές βλάβες, όπως οι πολύποδες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ή σε περίπτωση που έχει ήδη εγκατασταθεί κάποιος καρκίνος, να αφαιρεθεί πρώιμα και να αποτραπεί η δημιουργία μεταστατικής νόσου».

Ο κ. Μαυρουδής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως στη βάση της κλινικής εικόνας που έχει τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι σαφέστατα καλύτερα σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους.

«Από τη δική μας εμπειρία, πιστεύω ότι υπάρχει βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος όσον αφορά ασθενείς με καρκίνο στον ορθό, που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου και εκεί πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ ακτινοθεραπευτή, χειρουργού και παθολόγου-ογκολόγου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Αλλά και στον καρκίνο του παχέος εντέρου εκμεταλλευόμαστε όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες που υπάρχουν και η αίσθησή μου είναι πως οι ασθενείς ζουν και καλύτερα και περισσότερο», σημείωσε.

Η Κρήτη ακολουθεί τον κανόνα της Ελλάδας, με άμεση συνέπεια ο καρκίνος του παχέος εντέρου να βρίσκεται στην τρίτη θέση σε συχνότητα, ενώ είναι ένα υγειονομικό ζήτημα που, παρά την εσφαλμένη αντίληψη πως αφορά κυρίως τους άνδρες, πρέπει να απασχολεί και το γυναικείο φύλο.

«Έχουν γίνει πιο συστηματικοί οι προληπτικοί έλεγχοι για τη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και αφορά και τα δύο φύλα. Αυτό ισχύει και για την Κρήτη. Οι καταγραφές μας δείχνουν παρόμοια στατιστικά», δήλωσε.

Οι ρίζες... του κακού - Ο ρόλος της κληρονομικότητας και της διατροφής

Ο καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μαυρουδής, μιλώντας για τις αιτίες πρόκλησης καρκίνου του παχέος εντέρου, είπε πως είναι σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστες. Τόσο η κληρονομικότητα όσο και η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόκληση τέτοιας μορφής καρκίνου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο γενικός κανόνας.

«Οι αιτίες δεν είναι γνωστές. Δεν είναι γνωστό πού οφείλεται η πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου. Από μελέτες που έχουν βγει, ένα μικρό ποσοστό καρκίνων του παχέος εντέρου οφείλεται στην κληρονομικότητα. Υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία και ζητήματα διατροφής. Για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι άγνωστο πού οφείλεται. Η κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται μετά τα 50 έτη. Και εφόσον είναι τελείως φυσιολογική, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια. Εάν υπάρχει κάποιο εύρημα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται νωρίτερα», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News